Review: Wahoo Elemnt Bolt – un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

Review: Wahoo Elemnt Bolt – un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Wahoo Elemnt Bolt este un computer GPS pentru biciclete, compact și aero, ce oferă o grămadă de informații și date utile, are capacități de navigare și oferă o autonomie a bateriei excelentă. Toate acestea la un preț rezonabil.

- Advertisement -

Wahoo prezintă Elemnt Bolt ca primul computer GPS pentru bicicletă proiectat aerodinamic.

Pachetul conține un suport foarte bine lucrat, în care Elemnt Bolt se integrează perfect fără a lăsa vreo muchie sau vreun loc prin care aerul să-și facă loc.

‘Când a fost testat în paralel cu competitorii săi folosind computational fluid dynamics (CFD), sistemul Elemnt Bolt a redus rezistența la aer cu peste 50 procente – echivalentul unei reduceri de timp de 12.6 secunde în 40km pedalați la o viteză medie de 34km/h într-o cursă de contratimp.’

Am rulat doi ani de zile cu Polar M450 de care am fost foarte mulțumit și pe care îl folosesc în continuare pe o bicicletă cyclocross. Am folosit și Garmin 520 de câteva ori și am ocazia să îl văd la fiecare tură pe mai multe biciclete din grupul cu care pedalez în general.

Atunci când am vrut să fac upgrade de la Polar M450 am tot studiat piața care în cea mai mare parte se referă la computerele GPS Garmin, fiind cele mai populare la ora actuală. Cunoscând însă câteva dispozitve Garmin (Garmin 520, Garmin 820 și Garmin EDGE 1000) mă încăpățânam să încerc altceva.

Mă interesa în mod special ca următorul meu computer GPS pentru bicicletă să aibă un aspect ok și să nu fie foarte mare, să îmi înregistreze și să îmi furnizeze cât mai multe informații despre fiecare tură pentru a mă putea antrena cât mai corect, să aibă o autonomie bună, să suporte conectarea ANT+ dar si Bluetooth Smart dacă era posibil și să aibă o conexiune simplă și rapidă cu iPhone-ul meu pentru a se sincroniza rapid cu aplicația companion dar și cu Strava. Așa am ajuns la Wahoo Elemnt Bolt.

Acum scriu aceste rânduri după ce mai bine de șase luni am rulat aproape exclusiv cu Wahoo Elemnt Bolt pe șosea.

Prima impresie

Pachetul Elemnt Bolt este unul premium, la fel ca la Garmin. Pot spune că am avut mari așteptări atunci când l-am comandat, pentru că urmărisem câteva informații și review-uri pe YouTube, și nu am fost dezamăgit. Pachetul conține tot ce e nevoie pentru a porni la drum: suport aero pentru ghidon, senzor cadență, senzor viteză și centură de puls.

După ce am descărcat aplicația companion Wahoo mi-am configurat un cont nou și am pornit Elemnt Bolt, primul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost să poziționez camera iPhone-ului pe ecranul computerului GPS Elemnt Bolt pentru a scana un cod QR afișat pe ecran. Imediat am avut toate legăturile făcute între cele două dispozitve și am putut selecta și modifica orice informație afișată pe ecranul computerului din aplicația instalată pe iPhone. Serviciile legate la aplicație, ca Strava sau Training Peaks s-au sincronizat foarte ușor, iar aplicația este cât se poate de simplă.

- Advertisement -

Elemnt Bolt este un computer GPS complet wireless, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să fie conectat vreodată la un computer pentru a sincroniza datele, pentru a descărca hărți sau pentru a face actualizări de software. Totul se upload-ează prin WiFi, Bluetooth sau ANT+. Cu Bolt te conectezi simplu la aplicația Wahoo și informația este transmisă wireless telefonului și mai apoi contului Wahoo Fitness, Strava, etc. Nici că se poate ceva mai ușor!

Caracteristici Wahoo Elemnt Bolt

 • Dimensiuni: 74.6mm x 47.3mm x 22.1mm
 • Ecran: 2,2 inci monochrome
 • Greutate: 62 grame
 • Baterie: reîncărcabilă prin USB
 • Autonomie: 10 ore
 • Waterproof Rating: IPX7 (waterproof până la 1 metru)
 • Sateliți: GPS, GLONASS, BEIDOU Galileo și QZSS
 • Operating Optimă: -20°C la 50°C

Instalarea Wahoo ELEMNT Bolt

Suportul de ghidon al Elemnt Bolt este foarte elegant și s-a potrivit perfect pe ghidonul meu S-Works dintr-o bucată. Senzorul de cadență se montează pe brațul pedalier folosind suportul din cauciuc aferent și două fașete, în timp ce senzorul de viteză se montează pe butucul roții față sau spate cu ajutorul unor gume elastice foarte rezitente.

Review: Wahoo Elemnt Bolt - un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Centura pentru puls se prinde ușor prin două capse ce indică stânga și drepata, și este extrem de confortabilă.

Toți senzorii împreună cu centura pentru puls se conectează extrem de rapid și de ușor la computerul GPS Elemnt Bolt. Toți senzorii folosesc baterii CR2032.

Review: Wahoo Elemnt Bolt - un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Utilizarea Elemnt Bolt

Așa cum spuneam mai sus, folosesc Elemnt Bolt pe bicicleta mea de șosea zi de zi și pot să spun că sunt foarte încântat de acest computer GPS. După ce mi-am setat toate câmpurile dorite (un maxim de 9 informații afișate în paralel) din aplicația instalată pe iPhone și am pornit la tură, pot să spun că informațiile pot fi citite fără prea mare efort, iar schimbarea paginilor se face foarte rapid datorită butoanelor mari aflate pe partea frontală a Elemnt Bolt. Câmpurile pot fi mărite sau micșorate foarte repede cu ajutorul butoanelor laterale, schimbând de la 9 câmpuri mici până la un singur câmp mare pe tot ecranul computerului chiar în timp ce pedalezi. Fiecare poate alege câte câmpuri să fie afișate pe ecran în funcție de preferință.

Review: Wahoo Elemnt Bolt - un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Deși ecranul este monochrome ar putea părea greu de citit în timpul navigării pe harta încărcată. Acest lucru nu este de loc dificil, iar faptul că imaginea este foarte simplă și caracterele bolduide ecranul este vizibil și în condiții de lumină puternică. Când se lasă întunericul, printr-o simplă apăsare a butonului power se poate selecta ca ecranul să rămână aprins o perioadă mai lungă de timp sau continuu, informațiile fiind la fel de clare. Chiar și cu ecranul iluminat continuu pot să spun că Wahoo Elemnt Bolt ajunge la o performață de +8 ore de utilizare, în timp ce fără lumina aprinsă ajunge fără probleme la cele 15 ore menționate de producător.

După fiecare tură încheiată este suficient să aveți dispozitivul în apropiere și să fie pornit WiFi sau Bluetooth și după salvarea turei pe dispozitiv aceasta, împreună cu toate datele înregistrate, se transmit aproape instant pe smartphone și mai apoi către celelalte aplicații sincronizate. Nici că se poate mai rapid și mai ușor!

Din aplicația companion Wahoo, putem citi amănunțit analizele fiecărei ture (distanță, timp, viteză, cadență, puls, putere), putem vedea segmentele Strava pe care le-am trecut și timpii înregistrați, dar și traseul înregistrat de GPS.

 

Dacă folosiți un cont premium Strava și îi permiteți Elemnt Bolt-ului să folosească în timp real segmentele Strava de pe traseul parcurs (smartphone-ul trebuie să se afle în raza de acțiune a computerului GPS), la fiecare apropiere de un segment veți fi notificat pe ecranul dispozitivului despre segmentul ce va urma și veți putea alege dacă să vă încercați condiția fizică pentru a vă întrece cu voi personal (cel mai bun timp personal pe un segment) sau cu cel mai bun pe acel segment (în vederea câștigării coroanei KOM). La încheierea segmentului Elemnt Bolt vă va afișa în timp real rezultatul înregistrat de voi, astfel că veți ști înainte de a încărca tura pe Strava dacă ați câtșigat un KOM sau nu.

Review: Wahoo Elemnt Bolt - un computer GPS pentru biciclete potrivit oricărui ciclist

Dacă Elemnt Bolt are în raza sa un smartphone conectat, poate afișa pe ecranul său mesajele sau apelurile primite, astfel că veți lti dacă merită să vă opriți din pedalat pentru a răspunde sau nu.

Concluzie

La dimensiuni similare cu computerele Garmin Edge 520 și 820, Elemnt Bolt învinge prin prețul mult mai bun, printr-o autonomie superioară, prin compatibilitatea cu orice smartphone și prin simplitatea utilizării și transferării de date.

Elemnt Bolt suportă orice senzor ANT+ sau Bluetooth Smart și oferă tot ce este necesar pentru un ciclist amator sau profesionist (echipe din WorldTour ca Bora sau Katusha folosesc Elemnt Bolt) în materie de date înregistrate.

Dacă nu ții neapărat să ai un dispozitiv cu ecran color, cu navigație completă (vezi Garmin 1030), însă cauți un computer GPS robust și foarte util în turele tale foarte lungi, atunci sigur Elemnt Bolt este ceea ce cauți.

 • Pachet complet Wahoo Elemnt Bolt – 309€ – RoseBike.ro transport gratuit și livrare în aproximativ 7 zile.
 • Pachet complet Wahoo Elemnt Bolt – 329€ – Bik24.de livrare în aproximativ 5 zile și 15€ costuri transport.
 • Pachet complet Wahoo Elemnt Bolt – 293€ – SigmaSports.com transport gratuit și livrare în aproximativ 7 zile.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă