iPhone XR Review: Cel Mai Bun iPhone Pentru Cât Costă

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

iPhone XR Review: Cel Mai Bun iPhone Pentru Cât Costă

Lansat mai târziu, după iPhone XS și iPhone XS Max, acest model puternic în mai multe culori, este cel mai proaspăt membru al familiei X. 

- Advertisement -

Deși nu are chiar toate specificațiile duoului XS, cu siguranță are multe dintre aceleași avantaje.

iPhone XR are un preț mai scăzut în comparație cu XS, iar acest lucru este datorat în primul rând ecranului pe care l-au instalat pe acesta, înlocuind OLED-ul cu un panou LED. Tot pentru a reduce din costuri, Apple a montat o singură cameră de 12-megapixeli pe partea din spate, făcând iPhone XR un device accesibil într-o paletă de culori glorioase, împreună cu o autonomie a bateriei care să rezite unei întregi zile de stres continuu.

Dacă sunteți în căutarea unui nou și puternic iPhone, sau pur și simplu doriți un nou smartphone, citiți rândurile următoare…

Design și Construcție

Din față, iPhone XR arată la fel ca iPhone X și XS, cu un ecran imens și notch, dar totuși puțin mai mare, mai voluminos — măsurând 150.9 x 75.7 x 8.33mm și un ecran de 6,1-inci. iPhone XS are o lungime de doar 143,6 mm și un ecran de 5,8-inci.

Pentru cei ce care sunt obișnuiți cu iPhone 8 sau iPhone 7, s-ar putea să simtă telefonul la început puțin cam mare. Dar este vorba despre obișnuință la urma urmei, și spun acest lucru trecând de la un iPhone 7 la iPhone XR.

Muchiile rotunjite se simt foarte bine în mână, iar faptul că poate fi ales din mai multe variante de culoare mi se pare foarte tare. Este disponibil în culorile blue, coral, yellow, white, black, gold și (product) RED. De peste 10 ani de când am intrat în posesia primului iPhone (3G), întotdeauna am optat pentru culoarea black, dar pentru prima dată am ezitat în cazul iPhone XR între black și product RED, culoare care este absolut grozavă din punctul meu de vedere. Am ales totuși negru pentru că oricum îl voi folosi într-o husă full cover 360, pentru că locul de muncă împreună cu viața pe bicicletă nu imi permit să nu folosesc o carcasă solidă.

iPhone XR seamănă din spate cu un iPhone 8 pentru că are o singură cameră, în timp ce din față îl poți confunda foarte ușor cu un iPhone XS. Finisajele sunt din aluminiu și stică, în loc de oțel și sticlă cum sunt pe iPhone XS. Prea puțin contează acest lucru, pentru că aluminiul folosit de Apple pe dispozitivele sale este unul de foarte bună calitate și foarte rezitent.

- Advertisement -

Sticla ce acopera ecranul este printre cele mai rezistente folosite vreodată, cel puțin așa susține Apple. Trebuie să spun că după aproximativ o saptamană de utilizare fără folie și/sau carcasă, telefonul nu a prezentat nici măcar o urmă de zgârietură. În concluzie, pare că iPhone XR este un telefon robust.

Așa cum ne-am obișnuit încă de la lansarea iPhone 7, Apple a renunțat complet la conectorul pentru căști și totul se întâmplă prin standardul Apple lightning. De menținut este faptul că nici iPhone XS, XS Max și nici iPhone XR nu mai vin în pachet cu acel adaptor cu care puteam conecta orice pereche de căști la dispozitiv.

iPhone XR este rezitent la apă și praf conform standardului IP67, iar eu l-am testat în condiții de zăpadă cu ploaie pe bicicletă și s-a comportat excelent. Chiar după o tură mizerabilă l-am băgat sub un jet de apă de la robinet pentru a-l curăța. Totul funcționează perfect.

Ecran și Sunet

Așadar, de ce este iPhone XR mai ieftin decât frații săi? Pe scurt — pentru că nu dispune de minunatul ecran OLED disponibil pe iPhone XS și XS Max și chiar pe iPhone X din 2017.

Ce oferă Apple pe XR este un ecran de 6,1-inci LCD, numit Liquid Retina. Așa cum știe Apple mai bine să facă marketing, a venit cu un nume sexy pentru un ecran mai puțin premium. Totuși, aceste ecrane au fost custom made pentru a putea fi integrate în carcasa rotunjită la colțuri. Deși v-ați putea gândi că nu este un ecran spectaculos, acesta funcționează surpinzător de bine și livrează linii clare și culori vibrante.

De fapt, doar atunci când plasați un iPhone XR lână un iPhone XS veți putea vedea diferența, în utilizarea de zi cu zi veți fi plăcut suprins de ceea ce oferă acest Liquid Retina LCD.

Atunci când veți face trecerea de la un iPhone 8(iPhone 7 în cazul meu) la iPhone XR, singurul lucru pe care îl veți observa este acel notch. Ceva cu care ne-am obișnuit în ultimele luni.

Acel notch este enervant atunci când te uiți la un film sau te joci un joc, pentru că o parte din ecran este “ruptă”, dar trebuie să înțelegem că există tehnologii importante în acel loc: Face ID, camera frontală și diferiți senzori.

iPhone XR Review: Cel Mai Bun iPhone Pentru Cât Costă

Cel mai mare inamic al acestor generații de smartphone-uri rămân marginile, iar mulți dintre utilizatori nu prea acceptă marginile negre, groase, din jurul ecranului. iPhone XR are astfel de margini, iar acestea ies parcă mai mult în evidență pe varianta black față de celelalte culori, care, parcă mai atenuează din intensitate. Și în cazul acesta, totul se rezumă la obișnuință, iar după câteva zile de uitlizare nici nu le mai observi, decât în cazul în care vei pune telefonul lângă un iPhone XS, XS Max sau X.

Nu știm cu exactitate dacă din cauza acestui Liquid Retina LCD custom made iPhone XR nu mai beneficiază de 3D Touch, dar știm că acest 3D Touch a fost înlocuit de Haptic Touch. Acesta face cam același lucru, doar că nu se mai bazează pe apăsarea puternică a ecranului ci pe apăsarea mai lungă a acestuia. Totuși, trebuie reținut că acest Haptic Touch este la început de drum și nu toate comenzile cu care v-ați obișnuit — începând cu iPhone 7 —funcționează la fel, Apple promițând că va îmbunătăți treptat această nouă tehnologie. De exemplu, atunci când doriți să deplasați cursorul într-un text, acesta nu se mai activează decât apăsând lung tasta Space — înainte se activa apăsând lung orice tastă din tastatura qwerty.

Când vorbim despre sunet, trebuie să spun că iPhone XR dispune de un sunet stereo emis de cele două difuzoare plasate în partea superioară și inferioară, și se aude nemaipomenit în comparație cu versiunile anterioare iPhone.

Performanță

Când vine vorba despre performanță trebuie să știți că iPhone XR este aproape la egalitate cu XS sau XS Max, pentru că amândouă sunt propulsate de ultimul chip dezvoltat de Apple, A12 bionic. Singura diferență este în cazul memoriei RAM, unde iPhone XR are 3GB, iar XS și XS Max 4GB. Nesemnificativ!

Când utilizezi un iPhone XR îți dai seama că este o plăcere să te joci cu el. Indiferent că editezi o fotografie sau sortezi un album foto mare, că te joci un joc sau treci dintr-o aplicația în alta, totul merge foarte fin. Faptul că nu mai ai un buton Home și că totul se face acum prin gesturile efectuate pe ecran, pare că este tot ce ți-ai dorit întreaga viață doar că nu ai știut că există până nu ai testat.

Au fost câteva bug-uri cu aplicațiile care le folosesc, și îmi aduc aminte de Strava și Instagram când scriu aceste rânduri. Au fost câteva freeze-uri ale aplicațiilor, dar aici nu trebuie să vă gândiți că este iPhone XR de vină, ci aplicațiile nu sunt optimizate corect.

iOS și Software

iOS 12 este iOS-ul preinstalat pe iPhone XR, iar acesta aduce pentru prima dată pe un dispozitiv Apple, app limit. Prin app limit puteți stabili timpul petrecut în aplicații pentru a încerca să reduceți orele petrecute în anumite jocuri, ori Facebook, ori Instagram, ș.a.m.d. Există și scurtături pentru Siri și puteți seta și aspectul alternativ pentru Face ID.

Face ID este o chestie foarte faină și practică, și este foarte bine că Apple nu a omis-o de pe această versiune iPhone.

Durata de Viață a Bateriei

Cea mai mare problemă a fost și este bateria! Apple susține că iPhone XR are cea mai bună durată de viață a bateriei de la primul iPhone și până în prezent. Înclin să spun că au dreptate. Nu discutăm aici despre alte branduri de smartphone-uri, doar iPhone, și atât.

Am avut în trecut un iPhone 6 Plus, singurul iPhone mare care întradevăr le bătea la durata de viață a bateriei pe celelalte existente și ducea o zi plină cu utilizare intensă aproape fără probleme. iPhone XR este peste acel model și face față cu brio la utilizări intense. Dacă este utilizat normal(voce, iMessage, WhatsApp, Twitter, Instagram, Apple Music, web și ceva Youtube) vă garantez că reușiți să îl folosiți două zile.

Dacă totuși doriți să scoateți mai mult din el, puteți încerca să utilizați mici trucuri care fac ca autonomia bateriei să fie mult mai bună.

iPhone XR beneficiază de aceste avantaje tocmai din cauză că nu dispune de un ecran OLED. Acest tip de ecran este un mare consumator de energie, iar faptul că prețul mai mic împreună cu o baterie mai bună pot fi un compromis pe care zic că merită să îl faceți atunci când alegeți un nou iPhone.

iPhone XR dispune de încărcarea wireless la fel ca celelalte modele X, iar acest lucru este și el un plus.

Camera

Aici poate fi o problemă pentru cei pasionați de fotografie. iPhone XR vine cu o singură cameră de 12-megapixeli și nu cu două cum vine XS și XS Max. Asta nu înseamnă că face poze mai puțin clare, din contră, le face la fel pentru că are aceeași cameră wide-angle cu diafragma f1.8 și stabilizator optic de imagine, ca și iPhone XS și iPhone XS Max. Diferența vine atunci când se dorește o poză cu zoom sau una Portrait. Aici intervine cea de-a doua lentilă telephoto disponibilă pe XS, care face ca dispozitivul să beneficieze de un zoom 2x și de un bokeh (blurarea fundalului) mai puternic în cazul unei poze în modul Portrait.

iPhone XR poate să efectueze poze Portrait și el, doar că pentru a putea realiza bokeh-ul, dispozitivul se ajută de algoritmii din software pentru a putea discerne subiecții de restul obiectelor. Deasemenea, fără lentila telephoto 2x înseamnă că trebuie să vă apropiați mai mult de o persoană pentru a putea realiza o poză portrait reușită.

Cu toate acestea, modul portrait nu funcționează în cazul obiectelor sau animalelor, software-ul recunoscând doar oamenii și aplicând acest efect bokeh doar în această situație. Acest lucru este întradevăr un minus, dar și în acest caz există aplicații care vă vor ajuta să realizați poze portrait minunate.

În lumina zilei culorile sunt realiste, cu o dinamică excelentă ajutată de modul Smart HDR. Nu există nici o îndoială că imaginile de pe iPhone XR sunt uimitoare.

Camera foto se descurcă bine și în condiții de lumină scăzută, datorită faptului că folosește lentila principală (singura care o are) cu o diafragmă mai largă, captând mai multă lumină.

Camera frontală de pe XR este 7-megapixeli, fiind aceeași și pe iPhone XS și XS Max. Folosește același sistem TrueDepth și suport complet pentru modul Portrait, Depth Control, Memoji și Animoji.

Concluzie

iPhone XR este alegerea perfectă pentru cei ce vor același iPhone puternic, dar mult mai ieftin față de duoul XS, beneficiind în mare parte de cele mai importante tehnologii pe care Apple le-a implementat pe ultimele sale modele iPhone lansate.

Ecranul LCD este cu mult mai bun față de ce ne-am putut imagina atunci când a fost prezentat în Septembrie 2018. Camera este la fel de bună ca și pe celelalte dispozitive, iar pentru simplul fapt că nu poate un portrait mode perfect, nu știu dacă diferența de preț merită acest moft.

Dacă faci parte din ecosistemul Apple și nu ai făcut upgrade-ul de doi sau trei ani, iPhone-ul XR este ceea ce s-ar putea să cauți. Dacă ai trecut la iPhone X în 2017, probabil că nu vei fi foarte impresionat și poate nu vei trece nici măcar la iPhone XS.

Ne poți urmări pe Twitter sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă