De Ce Se Supraîncălzește un iPhone? Bateria Se Descarcă Repede? Iată Rezolvarea.

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

De Ce Se Supraîncălzește un iPhone? Bateria Se Descarcă Repede? Iată Rezolvarea.

Una dintre problemele mai rar întâlnite la iPhone, iPad sau iPod este supraîncălzirea dispozitivului. Nu discutam despre încălzirea lor atunci când se află la încărcat sau când se încălzesc în timp ce vă jucați sau folosiți o oarecare aplicație, ci despre supraîncălzirea iPhone-ului, iPad-ului sau iPod-ului fără ca acesta să fie macar utilizat—se află în stand-by. În cazul în care întâmpinați această problemă trebuie să știți că ceva este în neregulă cu dipozitivul vostru. Cel mai probabil și bateria se descarcă extrem de rapid.

- Advertisement -

În acest articol vă voi explica de ce iPhone-ul vostru se supraîncălzește și ce puteți face să remediați această problemă.

De ce se supraîncălzește iPhone-ul?

După cum bine știți, iPhone-ul este un mic computer pe care îl cărăm cu noi oriunde. Are aproape aceleași componente ca un computer doar că este mult, mult mai mic, ceea ce înseamnă că nu dispune de nici un ventilator sau alte componente în mișcare pentru a răci dispozitivul.

Aceasta nu este o problemă până când ceva nu funcționează corect și iPhone-ul începe să se supraîncălzească. Dacă ați desfăcut un computer sau ați văzut cum arată unul în interior, probabil că ați observat mai multe ventilatoare montate în interiorul acestuia, iar unul dintre ele era mult mai mare de cât celelalte. Acesta este ventilatorul instalat pe CPU (procesor), pentru că este componenta care se încălzește cel mai rapid, iar acest lucru este se întâmplă și în cazul iPhone-ului.

iPhone-ul se supraîncălzește din cauză că CPU-ul său este utilizat în proporție de 100% tot timpul!

Ce vreau să zic? CPU-ul computerului sau iPhone-ului este un chip extraordinar de puternic și se aseamănă foarte mult cu motorul unei mașini. Atunci când mașina este accelerată puternic pentru a intra într-o depășire de exemplu, motorul se turează până spre maximul stabilit încălzindu-se mai tare și consumând mai mult combustibil, iar când pedala este lăsată pentru a atinge o viteză normală de rulare, turația scade și astfel motorul funcționează în regimul său normal. Exact același lucru se întâmplă și cu un iPhone.

CPU-ul iPhone-ului este foarte puternic și rareori utilizează mai mult de 5% din capacitatea sa. Dacă în momentul de față cițiți acest articol direct de pe un iPhone, probabil că realizați că dispozitivul este ok și la o temperatură normală. Atunci când deschideți o aplicație ca și Safari de exemplu, CPU-ul se comportă exact ca o mașină care este accelerată pentru a pleca de la STOP, utlizând foarte puțin din procesor o dată ce aplicația este încărcată.

iPhone-ul se supraîncălzește din cauză că CPU-ul său este utilizat în proporție de 100% chiar și atunci când ecranul este oprit sau se află în buzunarul hainei!

În 99% din cazurile când iPhone-ul se supraîncălzește înseamnă că are o problemă de software. Nu vorbim de cazurile în care iPhone-ul a fost scăpat în apă și pe urmă s-a supraîncălzit, pentru că atunci poate fi vorba de o problemă hardware, ci de un iPhone care nu a suferit astfel de șocuri.

Spre deosebire de o mașină care are un singur șofer ce controlează moturul, iPhone-ul are mai mulți “șoferi”, sau mai exact aplicații, care fiecare rulează simultan și au propriile moduri de accelerare capabile să utilizeze CPU-ul până către 100%. Dacă iPhone-ul începe să se supraîncălzească înseamnă că una dintre aceste aplicații nu funcționează corespunzător și solicită CPU-ul maxim. Misiunea ta ca utilizator, este să aflii care dintre aplicații este defectă și trebuie oprită.

Puteți să opriți acest lucru și eu vă voi explica cum exact să determinați care aplicație duce la supraîncălzirea iPhone-ului și cum să o opriți. Vom începe cu cea mai simplă soluție, iar dacă problema persistă, vă voi explica și mai amănunțit cum puteți să o rezolvați definitiv.

Cum Să Determinați Cauza și Să Opriți Supraîncălzirea iPhone-ului

1. Închideți Aplicațiile

În primul rând începeți cu închiderea aplicațiilor pentru ca volumul de lucru al iPhone-ului să fie cât mai mic. Pentru a face acest lucru este nevoie să accesați butonul Home apăsându-l de două ori și să trageți degetul în sus pe ecran pe fiecare aplicație deschisă.

2. Căutați Aplicațiile Defecte: Partea I

- Advertisement -

Câte aplicații pot fi defecte? Nu foarte multe, de se mai întâmplă.

Citind aceste rânduri probabil că vă întrebați “Când a început iPhone-ul meu să se supraîncălzească? Imediat după ce am instalat ultimele aplicații?” Se poate afla! Mergeți în aplicația Settings, apoi intrați în Privacy, iar de acolo alegeți Analytics -> Analytics Data. Aici este o listă cu tot crashing-ul pe iPhone. Valabil și pentru iPad sau iPod.

Este normal să vedeți câteva intrări în această listă pentru că tot aici apar și fișierele de înregistrări, dar dacă vedeți o listă lungă ce conține acceași aplicație, înseamnă că aveți o problemă cu acea aplicație.

NOTĂ: Dacă întâmpinați această problemă de ceva timp și nu știți cu exactitate ce aplicație a pornit problema, nu vă faceți griji, ci pur și simplu treceți la următorul pas.

Nu Toate Aplicațiile iPhone Sunt Create Egal

Sunt peste 1 milion de aplicații în App Store și puteți fi siguri că sunt câteva care au unu două bug-uri. Dacă folosiți o aplicație și aceasta vă face probleme, căutați în App Store una care face același lucru, dar care funcționează corect.

Dacă nu doriți să schimbați aplicația, atunci încercați să o ștergeți din iPhone și să o reinstalați din nou din App Store. Pentru a șterge orice aplicație, apăsați și mențineți apăsată pictograma aplicației până când aceasta, împreună cu toate celelalte încep să tremure, după care apăsați pe x-ul negru din colțul stânga sus al pictogramei. După ce pictograma a dispărut și aplicația a fost ștearsă puteți opri și reporni iPhone-ul, după care intrați în App Store, căutați aplicația și apăsați din nou pe Install.

3. Căutați Aplicațiile Defecte: Partea a II-a

Aaș cum CPU-ul iPhone-ului este asemănător cu motorul unei mașini, așa și bateria o putem compara cu combustibilul auto. Dacă o aplicație folosește multă baterie poate în același timp să forțeze foarte mult și CPU-ul iPhone-ului și invers. Dacă o aplicație pe care o utilizați în mod frecvent folosește o cantitate disproporționată de energie, înseamnă că poate să fie defectă, rulând necorespunzător în fundalul iPhone-ului.

Mergeți în aplicația Settings și de acolo alegeți Battery, așteptați ca lista de aplicații să se încarce în secțiunea Battery Usage petru a putea constata care aplicație/aplicații folosește cea mai multă energie, identificând astfel care dintre acestea ar putea duce la supraîncălzirea iPhone-ului.

 

4. Opriți și Reporniți iPhone-ul

Uneori o astfel de problemă se rezolvă rapid și ușor prin simpla oprire și repornire a iPhone-ului. Deși este un mic computer foarte inteligent acesta necesită o repornire la câteva zile, pentru că acumulează mici probleme în regiștri ce pot fi eliminate astfel.

Oprirea iPhone-ul se face prin apăsarea lungă a butonului power până când pe ecran apare “slide to power off”, de aici trageți pur și simplu cu degetul peste butonul de power.

5. Actualizați Aplicațiile

Am întâlnit foarte multe cazuri în care aplicațiile ce rulau pe un iPhone nu erau actualizate la zi, iar bulina roșie din colțul din dreapta sus al aplicației App Store indica un număr foarte mare de actualizări disponibile. Acest lucru se întâmpla fie din necunoștința utilizatorului, fie din lipsa unui cont App Store personal (foarte mulți utilizatori de iPhone nu dețin un cont personal App Store ci folosesc un cont al unei alte persoane la al căru-i parolă nu au acces). Este foarte important să înțelegeți că este nevoie de un cont App Store și implicit de o actualizare constanta a tuturor aplicațiilor instalate pe iPhone. Vă voi explica de ce!

Dezvoltatorii de aplicații (programatorii) nu oferă întotdeauna actualizări care să adauge caracteristici noi aplicațiilor — de foarte multe ori actualizările lansate de către aceștia în App Store au ca scop rezolvarea anumitor probleme (bug-ri). Așa cum spuneam mai devreme, probleme de software pot duce la supraîncălzirea unui iPhone, astfel că este important ca aplicațiile să fi actualizate la zi.

Pentru a verifica actualizările, deschideți aplicația App Store și apăsați pe secțiunea Updates din partea de jos a ecranului. Dacă una sau mai multe din aplicațiile instalate pot fi actualizate aveți posibilitatea de a o face apăsând pe fiecare în parte sau pe butonul general Update All

6. Actualizați iOS-ul iPhone-ului

Apple lansează periodic actualizări ale sistemului de operare (aici sunt incluse și toate aplicațiile proprii Apple—App Store, Music, Photos, Calendar, etc.) care se adresează problemelor ce apar la anumite modele de telefoane sau care aduc conflicte între aplicații și dispozitiv. Aici intră inclusiv defecțiuni care pot duce la supraîncălzirea unui iPhone. Pentru a verifica dacă există actualizări pentru iOS disponibile, accesați aplicația Settings -> General și mai apoi secțiunea Software Update.

De Ce Se Supraîncălzește un iPhone? Bateria Se Descarcă Repede? Iată Rezolvarea.

Este obligatoriu ca iPhone-ul să fie conectat la internet pentru a putea începe verificarea, iar dacă există o actualizare disponibilă încercați să o instalați — ar putea să vă rezolve problema vis-a-vis de supraîncălzirea iPhone-ului.

NOTĂ: Dacă iPhone-ul vă afișează un mesaj cum că actualizarea nu poate fi instalată pentru că nu există suficient spațiu de stocare, puteți conecta iPhone-ul la un computer și cu ajutorul programului iTunes puteți actualiza sistemul de operare iOS. Cu alte cuvinte, dacă folosiți un computer pentru actualizarea sistemului de operare iOS, nu sunteți obligați să ștergeți nimic din iPhone pentru a vă elibera spațiu.

7. Resetați Toate Setările

Dacă ați încercat fiecare pas de mai sus și totuși iPhone-ul continuă să se supraîncălzească, încercați să resetați toate setările. Am întâlnit situații în care această comandă a reparat o problemă dintre iPhone și o aplicație care nu funcționa corespunzător. Pentru aceasta mergeți în aplicația Settings -> General -> Reset All Settings.

De reținut: acționând comanda ‘Reset All Settings’ iPhone-ul va pierde toate parolele Wi-Fi, vă va reseta wallpaper-ul și va reseta tot ce înseamnă setări personale, aducând iPhone-ul în starea sa inițială. ‘Reset All Settings’ nu va șterge nici o aplicație și nici o informație din iPhone.

8. DFU Restore: Partea a III-a

Dacă ați parcurs toți pașii descriși mai sus și iPhone-ul continuă să se supraîncălzească, este timpul să acționați un DFU Restore. Posibil să existe o problemă mult mai complexă care trebuie eradicată. Înainte de a începe faceți obligatoriu un backup la iPhone în iCloud, apoi restaurați iPhone-ul folosind iTunes (de pe computer) și reconfigurați-l ca nou.

Dacă după acest proces problema este rezolvată, puteți să restaurați configurările salvate inițial în iCloud cu ajutorul iTunes sau îl puteți reconfigura manual.

9. Reparați iPhone-ul

Am ajuns la ultima variantă, cea mai neplăcută pot spune. Atunci când nici un punct din cele mai sus nu au rezolvat problema și chiar după un DFU Restore iPhone-ul continuă să se supraîncălzească, atunci cu siguranță defecțiunea esta una interioară și poate fi cauzată, de cele mai multe ori, de un contact cu lichide sau de un șoc mecanic puternic. Trebuie să fim bine înțeleși, 99% din cazurile în care un iPhone se supraîncâlzește este din cauza unei probleme software, așadar, asigurați-vă că ați parcurs cu atenție fiecare pas anterior înainte să ajungeți la concluzia că iPhone-ul trebuie dus într-un service pentru a fi reparat.

Dacă iPhone-ul necesită o intervenție interioară și se află în garanție, e bine de știut că puteți fi puși în situația în care garanția este anulată și va trebui să suportați costurile reparației, costuri care practic vor include un nou dispozitiv. Dacă aceste costuri vă par mult prea mari, puteți încerca ulterior într-un service autorizat. Eu vă recomand ca întotdeauna să încercați să reparați un iPhone pe baza garanției.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă