De Ce iPhone-ul Meu Este Atât De Lent? Aici Găsiți Soluția (Valabil Și Pentru iPad)

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

De Ce iPhone-ul Meu Este Atât De Lent? Aici Găsiți Soluția (Valabil Și Pentru iPad)

Dacă aveți impresia că iPhone-ul sau iPad-ul vostru a început să se miște din ce în ce mai încet, fiți convinși că exact asta se întâmplă. Scăderea vitezei dispozitivului este atât de lină încât este aprope imperceptibilă, dar într-o zi veți realiza că aplicațiile instalate răspund atât de încet, meniurile sunt lente și Safari se încarcă la nesfărșit chiar și pentru cele mai simple website-uri. În acest articol vă voi explica motivele reale pentru care iPhone-ul sau iPad-ul vostru este atât de lent și vă voi arăta micile trucuri care vor face ca iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul vostru să ruleze la cea mai mare viteză posibilă.

- Advertisement -

Trebuie Să Îmi Cumpăr Un iPhone sau iPad Nou?

Noile iPhone-uri și iPad-uri dispun de procesoare mult mai puternice și este adevărat că sunt mult mai rapide în comparație cu modelele mai vechi. Cu toate acestea, nu întotdeauna este necesar să cumpărați un iPhone sau un iPad nou doar pentru că dispozitivul vostru rulează prea lent. În mod obișnuit, o problemă software este ceea ce face ca un iPhone sau iPad să fie lent, iar remedierea software-ului poate schimba semnificativ viteza dispozitivului. Exact din acest motiv am creat acest articol.

Adevăratele Motive Pentru Care Un iPhone Este Lent

Toate micile trucuri pe care le-am descris în acest articol funcționează în mod egal atât pentru iPhone cât și pentru iPad sau chiar iPod touch, pentru că toate rulează sistemul de operare Apple iOS. În cele ce urmează veți putea observa că principala cauză ce face ca un iPhone să fie lent este software-ul și nu hardware-ul.

1. Nu Mai Există Spațiu De Stocare Disponibil Pe iPhone

La fel ca orice computer și iPhone-ul are un spațiu de stocare limitat. Până de curând iPhone-urile veneau cu spațiu de stocare de 16GB, 64GB sau 128GB. Această capacitate de stocare se comportă exact ca și un hard disc pe un computer.

După ce ați achiziționat un iPhone acesta va începe încet să-și umple spațiul de stocare pentru că veți face o grămadă de fotografii, veți descărca sau încărca muzică și veți instala o grămadă de aplicații. În concluzie, e foarte simplu să rămâneți fără spațiu de stocare disponibil pe iPhone.

Problemele încep să apară atunci când spațiu de stocare ajunge spre 0. Nu voi intra în detalii tehnice, dar vă voi spune că orice computer are nevoie de un ‘spațiu minim’ de stocare pentru ca software-ul să funcționeze fără probleme.

Cum Verific Cât Sățiu De Stocare Disponibil Mai Există Pe iPhone?

Mergeți în meniul Settings -> General -> About și verificați cât spațiu există în secțiunea ‘Available’. Dacă exită mai mult de 1GB disponibil, treceți la următorul pas – nu aceasta este problema.

Cât Spațiu De Stocare Ar Trebui Să Las Disponibil Pe iPhone?

iPhone-ul este un dispozitiv foarte eficient vis-a-vis de spațiul de stocare. Din experiența mea, nu este nevoie de foarte mult spațiu de stocare pentru ca lucrurile să funcționeze normal. Totuși, vă recomand să nu scădeți sub 500MB spațiu de stocare pentru ca iPhone-ul să funcționeze perfect.

Cum Pot Elibera Spațiul De Stocare Pe iPhone?

Pentru a vedea cu exactitate ce aplicații și fișiere vă ocupă prea mult spațiu pe iPhone accesați meniul Settings -> General -> iPhone Storage și aici veți vedea cu exactitate unde este consumul cel mai mare (și poate nedorit) pe iPhone-ul vostru.

- Advertisement -

Fotografiile pot fi șterse din aplicația Photos sau prin iTunes pe computer, în timp ce Muzica sau Aplicațiile pot fi șterse chiar din această fereastră. Pentru a șterge o aplicație este suficient să apăsați pe pictograma aferentă, iar în pagina următoare să apăsați pe ‘Delete App’. În cazul muzicii apăsați pe pictograma Music, iar de aici pur și simplu trageți degetul spre stânga pe titlul ce doriți să îl ștergeți.

În versiunile iOS mai vechi, utilizatorul poate să se folosească și de Recomandările iPhone-ului pentru o optimizare a spațiului de stocare. De exemplu, din submeniul Recommendations se poate acticva Auto Delete Old Conversations astfel iPhone-ul știind că orice mesaj sau atașament trimis sau primit mai vechi de un an să fie șters automat.

PONT: Ștergeți și instalați din nou aplicațiile de socializare ca Facebook, Facebook Messenger, Twitter, etc. și astfel veți câștiga spațiu de stocare. Toate aceste aplicații acumulează—cu cât sunt utilizate mai mult—date care vor consuma din spațiul de stocare al iPhone-ului. Prin ștergerea aplicațiilor și reinstalarea lor nu veți pierde absolut nici o informație, dar veți câștiga foarte mult spațiu de stocare.

2. Toate Aplicațiile Tale Sunt Încărcate În Memoria iPhone-ului Simultan

Ce se întâmplă atunci când deschideți simultan o grămadă de aplicații sau programe pe Mac sau PC? Totul începe să funcționeze mult mai greu. La fel se întâmplă și în cazul iPhone-ului. Am scris despre aceste lucruri și în alte articole, inclusiv în articolul despre bateria iPhone-ului se descarcă foarte repede, dar este necesar să explic și aici.

Ori de câte ori deschideți o aplicație, aceasta este încărcată în memoria iPhone-ului. Când vă întoarceți în Home Screen, aplicația se închide, nu? Greșit!

Atunci când ieșiți din orice aplicație, aplicația respectivă are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a intra într-o stare de suspendată și, teoretic, aplicația ar trebui să aibă un efect aproape spre zero față de iPhone atunci când este suspendată.

În realitate, chiar și după ce părăsiți o aplicație, aceasta stă încărcată în memoria RAM a iPhone-ului. Un iPhone 6S sau iPhone 7 are 2GB RAM, în timp ce un iPhone 6 sau iPhone 6 Plus nu are decât 1GB RAM. Așa cum spuneam mai sus, iPhone-ul are capacitatea de a gestiona extrem de bine atât spațiul de stocare cât și memoria RAM, dar când sunt prea multe aplicații deschise în același timp pot face ca iPhone-ul să devină mult prea lent.

Ce Aplicații Sunt Suspendate Pe iPhone-ul Meu Și Cum Pot Să Le Închid?

Pentru a vizualiza aplicațiile suspendate în memoria iPhone-ului faceți dublu click pe butonul Hone și veți intra în modul de vizualizare Multitasking. Multitasking vă permite să treceți rapid dintr-o aplicație în alta pe iPhone, dar vă permite și să închideți aplicațiile.

Pentru a închide o aplicație, folosiți-vă degetul și trageți aplicația spre partea de sus a ecranului. Aplicația nu va fi ștearsă din iPhone, dar va ieși automat din modul de suspendare din memoria iPhone-ului. Vă recomand să închideți toate aplicațiile suspendate cel puțin o dată la câteva zile pentru ca iPhone-ul să funcționeze corespunzător.

Am văzut iPhone-uri cu o grămadă de aplicații suspendate în memorie, iar prin simpla ștergere din Multitasking s-a constatat o diferență enormă. Spuneți acest lucru și prietenilor sau membrilor familiei pentru că sigur nu știu acest mic secret!

3. Trebuie Să Actualizezi Software-ul

Mergeți în aplicația Settings -> General -> Software Update, iar dacă există o versiune de software nouă, descărcați-o și instalați-o pe iPhone.

Dar Actualizarea Software-ului Nu Poate Cauza Încetinirea iPhone-ului?

Da, întradevăr se întâmplă acest lucru după o actualizare de software, doar că la scurt timp mai apare o altă actualizare de software care rezlovă problemele cauzate de prima. Să luăm următorul exemplu:

  1. Avem un iPad 2 actualizat la iOS 10. Imediat după actualizare iPad-ul se mișcă extrem de încet.
  2. În aceeași situație se află și alți utilizatori ai aceluiași model iPad, iar Apple află acest lucru.
  3. Inginerii Apple sunt anunțați de această problemă și se pregătesc să lanseze iOS 10.1 special creat pentru a îmbunătăți performanțele iPad 2-ului.
  4. Actualizăm iPad-ul și imediat putem observa că acesta și-a revenit.

4. Unele Aplicații Încă Rulează În Background

Este important ca unele aplicații să ruleze în continuare chiar și atunci când sunt închise. Dacă utilizați o aplicația ca Facebook Messenger de exemplu, probabil că vă doriți să știți când primiți un nou mesaj. Perfect normal, dar cred că este important să înțelegeți două lucruri legate de aplicațiile care au voie să ruleze în background:

  1. Nu toate aplicațiile sunt scrise de aceeași programatori. O aplicație rulează în background și poate încetini foarte mult iPhone-ul, în timp ce o alta are un impact total nesemnificativ. Nu există o modalitate prin care se poate măsura impactul aplicațiilor asupra memoriei iPhone-ului, dar există o regulă nescrisă care spune că o aplicație mai puțin cunoscută, care are un buget mai mic, poate cauza mai multe probleme și poate consuma mai multe resurse decât o aplicație foarte cunoscută care este scrisă de un dezvoltator cu mai multe resurse.
  2. Cred că este foarte important pentru voi să alegeți ce aplicație/aplicații doriți să ruleze în mod continuu în background-ul iPhone-ului vostru.

Care Aplicații Au Permisiunea Să Ruleze Continuu În Backgroundul iPhone-ului Meu?

Mergeți în Settings -> General -> Background App Refresh pentru a vedea lista cu aplicațiile instalate pe iPhone-ul vostru care au permisiunea să ruleze continuu în background.

Personal, nu vă recomand să opriți în totalitate Background App Refresh pentru că, așa cum am spus mai devreme, permițând anumitor aplicații să ruleze continuu în background poate fi un lucru bun sau chiar o necesistate, doar că alegeți cu grijă, și în funcție de preferințe, ce aplicații să poată rula continuu și ce aplicații nu sunt necesare în acest proces.

5. Opriți iPhone-ul și Repornițil

Se poate îmbunătăți viteza unui iPhone printr-o simplă oprire și repornire? Cu siguranță! Pentru că astfel se curăță întreaga memorie a iPhone-ului oferindu-i un start nou, curat. Acest proces are același efect pe care îl sau l-ați putut observa la orice computer, Mac sau PC, care rulează continuu de câteva zile/săptămâni, iar după o simplă repornire computerul  începe să se miște din nou excelent.

Cum Repornesc iPhone-ul?

Pentru a reporni iPhone-ul, apăsați și menține-ți apăsat butonul Sleep / Wake până pe ecranul iPhone-ului apare “Slide to power off”. Trageți cu degetul cursorul pentru a opri iPhone-ul și așteptați să se oprească. Nu vă mirați dacă în unele situații oprirea durează chiar și 30 de secunde până când iPhone-ul se va opri complet.

După ce iPhone-ul s-a oprit, apăsați și mențineți apăsat butonu Sleep / Wake până când pe ecran apare logo-ul Apple. După această repornire veți putea observa o îmbunătățire a vitezei iPhone-ului vostru.

Câteva Sfaturi Suplimentare Pentru Un iPhone Mai Rapid

Cele mai importante puncte le-am menționat mai sus, dar mai există câteva scenarii mai puțin comune pe care o să vi le prezint.

Măriți Viteza Prin Clearing History and Website Data Din Safari

Dacă Safari se mișcă prea încet, unul dintre cele mai comune motive este cel prin care ați acumulat foarte multe date web salvate. Acesta este un proces normal, doar că prea multe date adunate într-o perioadă lungă de timp pot face ca aplicația Safari să devină mult mai lentă. Din fericire această problemă se rezolvă rapid și foarte ușor.

Mergeți în aplicația Settings -> Safari și derulați până la secțiunea ‘Clear History and Website Data’ unde apăsați pe ‘Clear History and Data’ pentru a înlătura istoricul, cookie-urile și alte date de navigare din iPhone.

 

Reset All Settings Pentru A Crește Viteza

Dacă ați încercat tot ce am spus mai sus dar iPhone-ul vostru este în continuare mult prea lent, “Reset All Settings” este adesea magia ce poate îmbunătăți viteza și poate învia un iPhone lent.

Uneori un fișier cu setări corupte sau o aplicație cu probleme poate da peste cap iPhone-ul, iar urmărirea acestei probleme este foarte dificilă.

Prin “Reset All Settings” se resetează atât iPhone-ul cât și toate aplicațiile instalate la setările default, dar fără a șterge vreo aplicație sau informație din iPhone. Vă recomand acest lucru doar dacă nici o altă fază nu v-a fost de ajutor. Trebuie să știți că după repornire va trebui să vă reintroduceți numele de utilizator și parolele pentru fiecare aplicație care cere acest lucru, deci înainte de a vă reseta toate setările, asigurați-vă că știți toate datele de conectare pentru fiecare aplicație în parte.

Dacă v-ați hotărât să încercați, mergeți la Settings -> General -> Reset -> Reset All Settings pentru a restabili iPhone-ul la setările implicite din fabrică.

Ne poți urmări pe Twitter sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă