De Ce Imi Lipsesc Unele Contacte Din iPhone sau iPad? Iata Rezolvarea!

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

De Ce Imi Lipsesc Unele Contacte Din iPhone sau iPad? Iata Rezolvarea!

Când adaugi un contact nou în telefonul tău ar trebui să îți apară automat pe toate device-urile tale, nu? Nu pentru acest lucru este iCloud? Cum se întâmplă că doar unele contacte sunt disponibile pe iPhone-ul meu? De ce unele dintre contactele mele lipsesc? Cum pot să mut toate contactele într-un singur loc, astfel ca această problemă să fie rezolvată pentru totdeauna?

- Advertisement -

Am auzit cel puțin una dintre aceste întrebări la aproape fiecare utilizator (nou) de iPhone și m-am gândit că e bine să lămurim această confuzie despre “Cloud”, să explic de ce lucrurile nu merg cum ar trebui pe iPhone-ul sau iPad-ul tău, să te ajut să găsești unde sunt contactele tale, notările din calendare și unde sunt stocate alte informații personale, și să te ajut să schimbi câteva setări pe iPhone sau iPad pentru a deține controlul total asupra contactelor tale.

O mica paranteza

Atunci când am auzit pentru prima dată de temenul “Cloud” și că datele mele sunt stocate în acest nor, m-am găndit că toate notițele mele, toate contactele mele, pozele și ce se mai putea stoca acolo, toate acestea ar fi putut fi descoperite de orișicine și că oarecum ar pluti deasupra capurilor noastre. Nu știu cine a inventat acest termen, dar probabil că este unul dintre cele mai mari exemple de jargon folosit în marketing-ul tehnologiei din toate timpurile.

De Ce Avem Nevoie De Cloud?

Din moment ce majoritatea dintre noi folosesc mai multe dispozitive, acasă sau la birou, este logic ca atunci când adaug un o notă în calendar pe computerul personal vreau să-mi apară automat și pe iPhone și iPad, sau când adaug un contact pe iPhone, vreau ca acesta să fie afișat și pe iPad sau computer. Sună grozav, și este — dar atunci când nu știi exact unde sunt aceste chestii stocate și în ce cloud sunt toate informațiile tale, poți să te trezești că toate aceste date și informații sunt distribuite în mai multe servere de cloud, ceea ce face ca lucrurile să devină mai complicate și să ai o debandada în toate aceste date.

Stai, Sunt Mai Multe Servere Cloud? Da

iCloud nu este singura soluție disponibilă. Mai există Gmail, AOL, Yahoo, Exchange și multe alte tipuri de servere cloud. Iată conceptul din spatele norului (cloud) și cheia pentru înțelegerea modului în care funcționează: Unde sunt toate datele mele (contacte, notițe, poze, etc.)? Sunt acasa la mine pe un dispozitv (metoda veche) sau pe un server cloud (metoda nouă)?

Metoda veche a fost simplă: Când ai salvat un contact pe iPhone, acesta a fost salvat automat în memoria dispozitivului. Foarte simplu. Dacă ai vrut să transferi acontactele din telefon în computerul tău, trebuia să conectezi iPhone-ul cu un cablu USB și să folosești iTunes pentru a sincroniza datele cu computerul. Folosind metoda veche, computerul devenea casa în care erau stocate contactele și restul informațiilor. Dacă ștergeai un contact din telefon, acesta nu afecta datele din computerul de acasă sau din celelalte dispozitive. Dar, dacă scapi telefonul în apă, de exemplu, sau îl pierzi, toate contactele și informațiile pe care nu le-ai sincronizat cu computerul se duc pe apa sâmbetei.

Noua metodă în care folosim un server cloud: Când salvezi un contact pe iPhone-ul sa iPad-ul tău, acesta se salvează automat pe un remote server ca iCloud, Gmail, AOL, Yahoo, Exchange, etc. Folosind cloud-ul, casa contactelor și a restul informațiilor devine un remote server, nu computerul sau alt dispozitiv de acasă. Dacă ștergi un contact sau o poză de pe telefon, se șterge din server și automat de pe fiecare dispozitiv ce este conectat la acel server. Practic contactele se șterg de pe toate dispozitivele tale o dată. Dacă scapi telefonul în apă sau îl pierzi, totul este OK datorită faptului că datele tale nu s-au dus o dată cu el, ci sunt stocate pe un remote server (cloud) și le poți recupera și accesa rapid și ușor. Cât despre celălalt necaz, that’s life, treci peste și îți cumperi altul nou.

Vezi de ce Lucrurile Pot Deveni Foarte Complicate

Dacă iCloud, Gmail, AOL, Yahoo, Exchange și alte tipuri de servere cloud pot salva contactele tale, de unde știi unde sunt salvate cu adevărat contactele tale? La uma urmei, un contact este stocat numai într-un singur loc — altfel ar fi duplicate peste tot, iar Apple nu te lasă să faci această greșeală. Dar, Apple nu te ajută nici să fii organizat, altfel nu aș fi mai scris acest articol, nu?

Deci, Unde Este Exact Acest Cloud?

În esență, conceptul din spatele tuturor serverelor cloud este la fel: Se construiește o clădire mare, se umple cu servere și hard disk-uri și se dă fiecarei persoane o mică părticică dintr-un hard disk. iCloud are sediul în Carolina de Nord, de exemplu. Întradevăr, serverele cloud nu sunt noi și probabil că ai folosit cel puțin unul de ani de zile. Mulți dintre furnizorii de email (Gmail, AOL, etc.) au folosit protocolul IMAP pentru a sincroniza email-urile din urmă cu cel puțin zece ani. Microsoft Exchange a fost, în esență, un fel de cloud, încă din prima zi. Deci vedem că nu este o noutate chiar așa de mare. Doar că, în ultimii ani am trecut la eticheta de cloud pentru orice informație și dată stocată, pentru că sună bine.

Serverele cloud sunt grozave și le folosim pentru cel puțin două motive principale:

  1. Sincronizare automată între toate dispozitivele. Actualizând sau adăugând un contact pe iPhone se actualizează sau se adaugă automat pe computer. Ștergând un email de pe computer, se șterge și de pe iPhone.
- Advertisement -

Notă: Dacă ștergi un email și nu se șterge de pe celelalte dispozitive, atunci înseamnă că furnizorul de email folosește o metodă POP (Post Office Protocol) mai veche care livrează mail-urile tale.

  1. Copie de rezervă (backup) automată. Adaugi un contact nou în telefon și scapi mai târziu telefonul în apă, nu trebuie să îți faci probleme, cel puțin în privința contactului. Acesta este salvat pe un server cloud, așa că dacă trebuie să îți cumperi un telefon nou, acesta revine înapoi imediat ce l-ai configurat.

Cum Sa Rezolvi Problema Lipsei Contactelor de pe iPhone-ul sau iPad-ul tau

Pentru acest exemplu, voi folosi Contactele, datorită faptului că problemele cu sincronizarea agendei sunt cele mai des întâlnite de către mine. Dacă ai o problemă să sincronizezi o notiță în calendar, un reminder, o notă, etc., în esență, procesul este același. Doar că trebuie să folosești aplicația Calendar, Reminder sau Notes și să urmezi pașii.

Dacă ai posibilitatea, adună cel puțin două dispozitive în fața ta, pentru că este mult mai ușor să vezi totul direct cu ele în față. Să vedem cum se procedează:

1. Afla Unde Sunt Stocate Contactele Tale In Acest Moment

Pune mâna pe dispozitivul care are lista completă de contacte, pentru că va trebui să găsim unde sunt de fapt stocate acestea.

Dacă folosești un iPhone, apasă pe aplicația Contacts și apeși pe butonul din centru pentru a afișa lista completă de contacte. Dacă folosești un iPad sau un Mac, accesează aplicația Contacts. (Dacă ai probleme cu calendarul sau notele, accesează aplicațiile aferente și urmărește pașii, pentru că în esență sunt la fel.)

Acum apasă pe Groups, în colțul din stânga sus. (Dacă nu vezi Groups, sau vezi și apare doar iCloud de exemplu, este OK — înseamnă doar că ai un singur cont configurat pentru a sincroniza contactele de pe acest dispozitiv, așa că sari la următorul punct.) Apasă pe butonul Hide All Contacts. Vei observa că toate bifele dispar de lângă fiecare grup. Dacă un grup este bifat, lista aferentă va fi afișată în aplicația Contacts. Dacă nu, nu va fi afișată, dar nici nu va fi ștearsă. Grupurile sunt separate de conturi, așadar poți vedea sus iCloud, apoi Gmail, apoi Exchange, Facebook, etc. Dacă nici unul dintre conturi nu este bifat și ai apăsat pe butonul Done, vei vedea o listă goală de contacte, dar nu trebuie să intri în panică! Doar le-ai oprit temorar în sensul de a nu mai fi afișate. Poți oricând să megi din noul la Groups și să apeși pe Show All Contacts și acestea vor apărea din nou.

Pentru a vedea unde sunt stocate contactele tale, va trebui să mergi pe fiecare cont în parte. Asigurăte că nimic nu este selectat și apoi apasă pe fiecare căsuță în parte din Groups, care spune ‘All iCloud’, ‘All Gmail’, etc. Apoi apasă pe butonul Done. Dacă vei vedea întreaga listă de contacte afișată, vei ști unde sunt stocate, deoarece acesta este singurul loc selectat din meniul Groups. Ține minte acest cont, pentru că acesta este contul pe care trebuie să îl setăm pe celălalt dispozitv al nostru care nu se sincronizează corect. Dacă nu vedeți nici o listă de contacte într-unul sau mai multe conturi, rețineți și acest lucru, pentru că probabil vom dezactiva aceste conturi din moment ce nu este nimic acolo și pentru a nu sincroniza alte contacte pe viitor. Apoi întoarcete în meniul Groups, debifează din nou toate căsuțele (Hide All Contacts) și apasă pe ‘All iCloud(sau Gmail, Yahoo, etc.)’ pentru următorul cont listat în meniul Groups. Deplasându-te printr-un singur cont pe rând, vei afla exact care contacte sunt stocate în fiecare cont în parte — iar acesta este primul pas în rezolvarea acestei probleme.

2. Afla Care Conturi Sunt Setate Sa Sincronizeze Cotactele Tale, Notitele din Calendar, Notele, etc.

Mergi în meniul Settings -> Mail, Contacts, Calendars, pe iPhone sau iPad. Vei vedea lista tuturor conturilor care sunt setate pe dispozitivul tău. Sub numele fiecărui cont scris cu gri este lista datelor ce sunt sincronizate pentru fiecare cont în parte.

Gândește-te la fiecare dintre aceste conturi ca și cum ar fi fiecare un cloud, pentru că întradevăr sunt! iCloud este doar numele Apple dat serviciului de sincronizare pentru email-uri, contacte sau calendare. Cu mici diferențe, Gmail face același lucru cu Mail, Contacts, Calendars, Notes și la fel face și AOL, sau Yahoo, etc. Dacă ești ca și mine, atunci telefonul tău este conectat la o grămadă de cloud-uri! Gmail cloud, iCloud, Yahoo Cloud, etc. Vezi de unde această confuzie? Este confuz și poate deveni complicat pentru că nu știi în care cont de cloud sunt stocate contactele tale și în care dintre acestea se salvează. Am întâlnit la multe persoane acest lucru și habar nu au unde le sunt stocate datele. Ei cred că pur și simplu, că acestea trăiesc pe dispozitivul lor, dar nu e așa — casa lor este una dintre aceste servere cloud.

La primul punct, ne-am dat seama care cont are contactele care vrei să apară pe celelalte dispozitive. Vei vedea cu siguranță acel cont listat pe dispozitivul tău, împreună cu lista completă de contacte. Dacă nu vezi acel cont, atunci trebuie să îl adaugi! Apeși pe Add Account, parcurgi pașii indicați și te asiguri că lași pornit butonul Contacts înainte de a finaliza procesul de setare. Dacă vezi contul pe dispozitivul tău, apeși pe el pentru a vedea ce butoane sunt pornite pentru sincronizare pentru acel cont, Mail, Contacts, Calendars, etc. și apoi pornești Contacts. Acum că l-ai pornit, acestea se vor descărca automat de pe server, așa că mergi în aplicația Contacts, apăsați pe Groups, verficați ca totul să fie selectat corespunzător și ar trebui să vedeți acum tot ce vă lipsea din listă.

Dacă în timpul verificării primului pas, unele conturi nu au nimic stocat în ele, vă recomand să mergeți pe fiecare cont în parte din meniul Settings -> Mail, Contacts, Calendars și să opriți acele conturi pentru o viitoare sincronizare. Vă va salva puțin din bateria telefonului și poate și de viitoare dureri de cap.

3. Alege Unde Vrei Sa Fie Stocate Contactele, Calendarele si Notele Tale De Acum Incolo

Mergi în Settings -> Mail, Contacts, Calendars și derulează până la secțiunea ‘Contacts’ și/sau ‘Calendars’. Procesul este același pentru ambele. Ultima (sau penultima) opțiune listată este Default Account. Apasă și alege care cont îl vrei pentru Contacte și/sau Calendar și salvează-l ca standard. Acum vei ști exact unde sunt contactele tale salvate, sau unde vor fi stocate evenimentele din calendar de acum în colo.

Concluzie

De ce aș dori să am mai multe conturi care să sincronizeze contactele și calendarele?

Pentru majoritatea oamenilor, tu probabil nu intri aici — este mai ușor să țină toate contactele pe un singur server. Așadar, dacă folosești un telefon pentru servici, vei dori să ai contactele de servici salvate pe un singur server — sa spunem de exemplu, un server Gmail — iar contactele tale personale stocate pe un alt server, ca iCloud de exemplu.

Nu în ultimul rând, dacă descoperi că contactele sunt stocate pe mai multe servere și vei vrea să le grupezi toate, aș vrea să pot să spun că acest proces este unul ușor — dar din păcate nu este. De obicei implică logarea pe versiunile de web ale Gmail, Yahoo, etc., apoi accesarea contactelor și exportarea lor în formate vCard sau CSV, iar apoi importate în contul tău principal, sau, în cazul în care nu sunt multe, se pot rescrie manual. Este un proces nu tocmai plăcut, dar util dacă lucrurile sunt într-o oarecare dezordine.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă