Controlați vitezele ventilatoarelor din Mac-ul vostru cu smcFanControl

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

Controlați vitezele ventilatoarelor din Mac-ul vostru cu smcFanControl

În mod normal, noi ca utilizatori de Mac nu avem acces la vitezelele ventilatoarelor instalate în computerele noastre. Practic nu există nici o setare disponibilă în System Preferences sau în orice altă aplicație preinstalată din Mac. Cu toate acestea, există o aplicație gratuită pentru macOS numită smcFanControl, care ne permite să controlăm individual viteza fiecarui ventilator încorporat în Mac-ul nostru pentru al putea răci după bunul plac.

- Advertisement -

Menținerea unui Mac la o temperatură optimă poate fi o treabă dificilă

Mulți dintre noi folosesc notebook-urile în pat sau în brațe pe fotoliu și astfel notebook-ul nu mai reușește să se răcească suficient pentru că temperatura nu mai este dispersată așa cum trebuie. Acestea dispun de o carcasă metalică care reușește să mențină temperatura optimă fără prea multe ventilatoare încorporate, cu condiția ca notebook-ul sau desktop-ul să fi poziționat într-o zonă cu temperatură normală. Am văzut persoane, când eram în vacanță, care utilizau MacBook-ul pe plajă în căldura soarelui, vă dați seama că această carcasă metalică odată încălzită îi este foarte greu să mai disperseze căldura interioară. Pentru a proteja componentele interioare ventilatoarele interioare cresc viteza automat pentru a menține temperatura generală a CPU(procesor)/GPU(accelerator grafic)/HDD la un nivel optim. De asemenea, macOS-ul îi va da o comandă procesorului(cea mai caldă componentă internă) pentru ca acesta să reducă viteza de procesare pentru a putea ca Mac-ul să se răcească.

Mac-ul poate suferi de supraîncălzire atunci când rulați aplicații grele sau vă jucați jocuri intense care vor solicita la maxim GPU-ul. Mai există și cazuri când ventilatoarele interioare din MacBook încep să o ia razna fără a rula vreo aplicație foarte solicitantă, probabil datorită unor procesări mai vechi din actualizări anterioare.

Am înțeles repede de ce Apple a ales să nu ofere acces standard la vitezele ventilatoarelor din Mac-urile noastre, pentru că pentru cineva care nu știe ce face cu adevărat și reduce viteza ventilatorului spre minim pentru a reduce și zgomotul interior, va putea genera un eșec total asupra CPU care poate duce chiar la degradarea Mac-ului.

Așadar, dacă ați înțeles rolul răcirii CPU/GPU/HDD puteți să vă reglați vitezele de lucru ale ventilatoarelor din Mac-urile voastre cu ajutorul aplicației smcFanControl. Aceasta vă oferă un control total asupra tuturor ventilatoarelor interioare.
Controlați vitezele ventilatoarelor din Mac-ul vostru cu smcFanControl

Folosiți aplicația pentru a seta în siguranță viteza minimă individual pentru fiecare ventilator. De asemenea, vă puteți crea două sau mai multe profiluri de setări ale vitezei pe care să le schimbați din mers. În cazul MacBook-urilor există trei presetări personalizabile pentru situațiile în care computerul este conectat la curent, pentru când își încarcă bateria sau pentru când funcționează pe baterie. Aceste setări îi permit aplicației smcFanControl să stabiliească automat vitezele pentru fiecare ventilator în funcție de configurația creată de voi și în funcție de cum se schimbă sursa de energie în MacBook.

Este sigur smcFanControl?

smcFanControl vă administrează ventilatoarele responsabil pentru a evita orice stricăciune în Mac-ul vostru. Aplicația se asigură că indiferent de valorile stabilite pentru vitezele ventilatoarelor acestea să se încadreze între niște toleranțe acceptabile. Practic nu puteți stabili o viteză minimă sau maximă sub sau peste valorile implicite Apple.

De exemplu, pentru un MacBook Pro 15 viteza minimă prestabilită este de 1000rpm, iar pentru un MacBook Pro 13 aceasta este de 1500rpm. La MacBook Pro-urile mai vechi cu procesoare Intel Core 2 Duo viteza minima prestabilită este 2000rpm. La iMac cu i5 viteza minimă prestabilită este 1200rpm în timp ce cea maximă nu depășește 3000rpm.

Conform FAQ, dacă utilizați smcFanControl stabilit la viteza minimă, viteza ventilatorului/ventilatoarelor va crește automat atunci când temperatura CPU crește. “Yes, fan speed will increase as defined by Apple. smcFanControl lets the fans stay in automatic mode and just sets the minimum fan speed.

De ce să folosesc smcFanControl?

- Advertisement -

smcFanControl poate fi utilizat și în altfel de situații, cum ar fi o problemă de funcționare. De exemplu, ați observat că Mac-ul se încălzește mai tare ca de obicei și din când în când dă rateuri sau chiar se restartează automat fără vreo explicație, ei bine, instalați smcFanControl pentru a putea vedea temperatura interioară și pentru a putea stabili o viteză mai mare de lucru pentru ventilatorul intern. Că tot vorbim despre această problemă, atunci când Mac-ul întâmpină o problemă cu viteza ventilatorului, resetarea System Management Controller (SMC) poate rezolva problema, deoarece una din funcțiile SMC-ului este viteza ventilatoarelor.

Aplicația smcFanControl este foarte folositoare și pentru designerii sau arhitecții profesioniști, muzicieni sau pentru editorii video care lucrează ore întregi cu aplicații solicitante și vor ca pe parcursul activității lor Mac-ul să rămână în permanență la o temperatură optimă. De exemplu, un editor video poate stabili cu ajutorul smcFanControl o viteză mare implicită atunci când exportă un video.

Cu toate acestea, nu trebuie să fii pro pentru a folosi smcFanControl, poți să fii o simplă persoană căruia îi place să își țină MacBook-ul pe picioare și de multe ori este prea cald și insuportabil, sau poți să fii genul care folosește MacBook-ul în pat(pentru că vă place să faceți asta) puteți stabili din start o viteză mai mare pentru ventilatoare, astfel în cât temperatura interioară să fie menținută în permanență la un nivel optim.

Preț și Disponibilitate

smcFanControl este o aplicație gratuită, dar dacă doriți puteți oricând să donați o anumită sumă dezvoltatorului pentru că a făcut o treabă excelentă și pentru că lucrează în continuare la actualizarea ei.

Pentru a putea utiliza smcFanControl aveți nevoie de un Mac bazat pe sistemul Intel cu un chip de 64-biți și mimim Mac OS X Lion(10.7) instalat.

Pentru a instala smcFanControl, trageți pictograma în Applications după ce ați despachetat fișierul downloadat. Pentru a șterge aplicația trageți-o în Trash sau folosiți aplicația AppCleaner. smcFanControl va opri controlul ventilatoarelor atunci când Mac-ul se oprește, când se restartează sau când intră în modul standby, caz în care viteza minimp a ventilatorului/ventilatoarelor revine automat la valorile sistemului.

Puteți descărca smcFanControl gratuit prin GitHub.

Ne poți urmări pe Twitter sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă