Ce Este SMC și Cum Să Resetați SMC pe Mac

Ultimele Articole

Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

Ce Este(Înseamnă) SMC și Cum Să Resetați SMC pe Mac

Mac-urile cu componente Intel în construcția lor includ un controler de administrare al sistemului, denumit pe scurt SMC. Acesta controlează întreg sistemul—o varietate de procese low-level din Mac-ul vostru care controlează diferite tipuri de hardware încorporat în Mac.

- Advertisement -

Uneori, și în aceste situații este necesară o resetare a SMC-ului. În acest tutorial, nu doar că vă voi explica ce este(înseamnă) SMC-ul, dar vă voi explica și cum să resetați SMC-ul pe un Mac.

Ce este(înseamnă) controlerul de administrare al sistemului—System Management Controller (SMC)?

Așa cum Apple a menționat într-un document suport, controlerul de administrare al sistemului (SMC) este un sistem care controlează diferite tipuri de hardware pe Mac-ul vostru, de care inima principală a sistemului computerului nu este responsabilă. Acesta include, dar nu se limitează la:

  • Vitezele ventilatorului computerului
  • Diverse sisteme de iluminare și indicatori de lumină
  • Energia sistemului
  • Administrarea ecranului
  • Iluminarea porturilor

Vitezele ventilatorului computerului: Dacă ați observat anumite probleme legate de viteza ventilatorului din computer, poate că acesta rulează prea zgomotos, sau nu rulează atât de tare pe cât ar fi necesar, atunci este posibil ca SMC-ul să trebuiască resetat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate. Ventilatorul computerului este controlat de SMC, iar un firmware SMC corupt poate provoca un comportament ciudat al ventilatorului.

Luminile de fundal și indicatorii de lumină: Dacă lumina tastaturii sau lumina ecranului nu funcționează cum trebuie, înainte să duceți Mac-ul la un service autorizat, ați putea lua în considerare resetarea SMC. Înseamnă că SMC-ul este responsabil de controlul luminozității iluminării tastaturii și al ecranului, acesta este responsabil și de controlul tuturor indicatorilor de lumină pe Mac, chiar și de cel ce indică volumul bateriei sau al portului de încărcare.

Probleme de pornire sau de funcționare(Mac-ul nu stă pornit): Dacă Mac-ul vostru are probleme la pornire, sau când este pornit intră fără explicație în modul sleep sau se oprește fără vreo explicație, atunci înseamnă că SMC-ul este corupt și are nevoie de o resetare pentru a putea rezolva problemele. Alte probleme de alimentare sau de pornire care necesită resetarea SMC-ului pot fi ieșirea din modul sleep doar printr-o repornire a computerului, probleme legate de încărcarea bateriei Mac-ului, culoare incorecta a ledului indicator de la încărcătorul MagSafe.

Probleme legate de modul target display(ecran extern): Dacă utilizați modul ecran extern(target display) pe Mac-ul vostru și brusc acesta nu mai poate să treacă în modul standard, sau schimbă sporadic între cele două ecrane fără al putea opri, înseamnă că SMC-ul este sau ar putea fi cauza și ar fi bine să îl resetați pentru a rezolva această problemă.

Iluminarea porturilor: Pe modelul Mac Pro 2013, porturile sunt iluminate pentru a putea fi descoperite mai ușor când întoarceți computerul. Dacă acestea nu mai sunt iluminate atunci SMC-ul care controlează această sarcină este corupt și trebuie resetat cât mai repede.

Există și alte probleme pe care un SMC corupt le poate provoca, în concluzie, dacă credeți că SMC-ul a luat-o razna este timpul să acționați, iar urmărind pașii următori veți putea afla  cum să resetați SMC-ul Mac-ului vostru.

Cum Să Resetați SMC pe Mac

- Advertisement -

În funcție de tipul de Mac pe care îl aveți procesul de resetarea al SMC-ului este diferit. Există trei categorii de Mac-uri pe care le voi prezenta mai jos.

Notebook-urile Mac fără baterie detașabilă

Dacă utilizați un MacBook, MacBook Air sau MacBook Pro care nu are baterie detașabilă pentru că este lipită sau încorporată în computer, atunci această secțiune este pentru voi. Aici sunt încadrate următoarele Mac-uri:

  • MacBook (late 2009-2011)
  • MacBook (retina, 12-inch, early 2015)
  • MacBook Air (all models)
  • MacBook Pro (early 2009 and later)

Pașii pentru resetarea SMC-ului pentru unul dintre aceste Mac-uri sunt următorii:

Pasul 1: Opriți computerul.

Pasul 2: Conectați încărcătorul MagSafe sau USB-C la computer pentru a dispune de o sursă de curent.

Pasul 3: Apăsați butoanele din stânga Shift, Control și Option key(ALT) împreună cu butonul power, toate în același timp.

Pasul 4: Eliberați toate butoanele în același timp, inclusiv butonul power.

Pasul 5: Porniți computerul din nou apăsând pe butonul power.

Acum, că ați trecut prin acești pași, ați resetat cu succes SMC-ul de pe Mac-ul vostru și sperăm că toate problemele voastre vor dispărea. În caz contrar, poate fi o altă problemă mai complexă care nu va putea fi rezolvată decât într-un service autorizat Apple.

Notebook-urile Mac cu baterie detașabilă

Mac-urile ce au baterie detașabilă sunt în general modele mai vechi. Acestea sunt MacBook-uri înainte de 2009 și chiar MacBook Pro-uri. Aceste computere dispun și ele de o modalitate de resetare a SMC-ului, iar acest lucru este posibil urmărind cu atenție următorii pași:

Pasul 1: Opriți computerul.

Pasul 2: Deconectați încărcătorul MagSafe de la computer și orice alt accesoriu conectat prin USB sau alt port.

Pasul 3: Detașați bateria de la computer.

Pasul 4: Apăsați și mențineți apăsat butonul power pentru 5 secunde și apoi dații drumul.

Pasul 5: Montați bateria înapoi în Mac și reconectați încărcătorul MagSafe.

Pasul 6: Porniți computerul din nou folosind butonul power.

După ce ați urmat corect acești pași, SMC-ul din Mac-ul vostru a fost resetat și sperăm că toate problemele cu care v-ați confruntat vor dispărea.

Mac Pro, iMac, Mac mini și Xserve

Dacă nu utilizați un notebook ci utilizți un desktop computer Mac bazat pe componente Intel, cum ar fi Mac Pro, iMac, Mac mini sau Xserve, atunci trebuie să urmăriți cu atenție pașii următori pentru a reseta corect SMC-ul computerului vostru:

Pasul 1: Opriți computerul complet înainte de a trece la pasul următor.

Pasul 2: Deconectați cablul de alimentare și orice alt accesoriu conectat la Mac prin USB sau alt port.

Pasul 3: Așteptați 15 secunde după care reconectați cablul de alimentare.

Pasul 4: Așteptați încă 5 secunde și apoi porniți Mac-ul folosind butonul power.

După ce ați finalizat cu succes toți acești pași, SMC-ul de pe oricare dintre aceste tipuri de Mac va fi resetat și sperăm ca toate problemele întâmpinate inițial să se fi rezolvat. Dacă în continuare vă confruntați cu aceleași probleme sau cu altele vă recomand să contactați un service autorizat Apple.

Concluzie

Nu este foarte clar de ce apar probleme la SMC, dar din ceea ce trebuie înțeles despre SMC este că problemele pot apărea destul de des indiferent ce ce model de Mac utilizați. Din fericire, problemele sunt ușor de rezolvat pentru că resetarea SMC-ului este un proces foarte simplu de efectuat, durează mai puțin de un minut dacă știți ce model de Mac folosiți și urmăriți și efectuați cu atenție pașii aferenți modelului vostru.

Ne poți urmări pe Twitter sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

- Advertisement -

Pe Aceeași Temă