12 Gesturi Utile Pentru Fiecare Utilizator de iPhone și iOS

0
569
Foto: Adrian Benea/GamTech.ro

12 Gesturi Utile Pentru Fiecare Utilizator de iPhone și iOS

iPhone-ul este un smartphone ușor de folosit datorită unui sistem de operare dezvoltat pentru utilizator. În utilizarea de zi cu zi, meniul sau interfața iOS-ului este simplă, iar accesul la aplicații se face foarte ușor. În general totul se bazează pe apăsare și glisare pe ecran.

Cu trecerea timpului, Apple a încercat să îmbunătățească acest sistem de operare și a gândit anumite gesturi pentru a salva din timpul utilizatorului. Gesturile sunt foarte multe, iar unele dintre acestea s-ar putea să le cunoașteți, dar la fel de bine, unele dintre ele sunt ascunse și posibil să nu le descoperiți așa de ușor.

Majoritatea acestor gesturi pot fi folosite în aplicațiile Mail, Photos, Messages, dar și în alte aplicații pentru iOS.

1. Save draft în aplicația Mail

Uneori, când scrii un email e nevoie să faci referire la un mail primit în inbox, sau poate trebuie să citești repede un mail ajuns în același timp în căsuță. Pentru a face o trecere rapidă din fereastra de compunere a email-ului, trageți de bara de sus în jos pe ecran, iar mesajul început va rămâne în suspensie. El nu intră în secțiunea draft a contului de mail de pe care se compune mesajul, ci rămâne într-un draft pe iPhone pentru atâta timp cât este nevoie să stea acolo.

Atunci când doriți să vă reîntoarceți unde ați rămas, e suficient să apăsați pe butonul (butonul primește numele în funcție de titlul subiectului mail-ului) ce apare în partea de jos a ecranului, oriunde vă aflați în aplicația Mail.

2. Cum vezi toate drafts-urile în aplicația Mail

Poți începe mai multe mesaje email în același timp, iar prin metoda descrisă mai sus poți să le lași întotdeauna în bara de jos pe fiecare dintre ele. Ultimul mesaj început, va fi ultimul mesaj arătat. Pentru a le putea vedea pe toate începute, e suficient să ții apăsat lung pe butonul ce apare în partea de jos a ecranului și toate mesajele vor fi deschise în aceeași manieră ca și paginile din Safari.

Dacă mesajele începute sunt salvate în contul/conturile de mail ca și draft-uri, apăsați și țineți apăsat pe butonul de compunere mesaj din colțul din dreapta jos și toate mesajele începute vor fi afișate sub formă de listă.

3. Întoarcete la lista de fotografii în aplicația Photos

Atunci când vă uitați la lista de fotografii din aplicația Photos, acestea sunt afișate în miniatură, sub formă de tumbnails, mai multe pe o singură pagină. Când doriți să vedeți o anumită fotografie pe tot ecranul, apăsați simplu pe ea și aceasta se mărește, lista mutându-se în partea de jos. Puteți reveni înapoi oricând apăsând butonul din stânga sus ce reprezintă o săgeată de întoarcere. Această comandă poate fi greu de atins cu o singură mână, în special dacă dețineți un iPhone cu un ecran mai mare. Tragând în jos de poză (de undeva de sub limita butoanelor de sus), poza se micșorează și lista de fotografii reapare, făcând-o astfel o comandă mult mai rapidă și implicit mai utilă.

4. Selectați mai multe fotografii

Atunci când doriți să selectați mai multe fotografii dintr-un album din aplicația Photos pentru a le trimite cuiva sau pentru a le șterge, nu e necesară apăsarea individuală pe fiecare poză, pentru că există o metodă mai simplă.

Prima dată, apăsați pe butonul Select din colțul din dreapta sus, iar apoi apăsați și trageți cu degetul în jos sau spre stânga/dreapta peste pozele afișate pe ecran și astfel puteți selecta mult mai rapid fotografiile dorite.

5. Cum să megeți mai repede la începutul sau la sfârșitul unui album de fotografii

Atunci când vă aflați într-un album de fotografii, apăsând în partea de sus a ecranului (pe oră de exemplu), galeria de fotografii va fi derulată automat în sus, până la cea mai veche fotografie din album, iar pentru a reveni la ultima fotografie sau imagine salvată, e suficient să apăsați pe pictograma albumului sau folderului afișat cu albastru în partea de jos a aplicației Photos, fotografiile fiind derulate automat în jos.

6. Zoom in în clipurile video

Probabil că obișnuiți să folosiți pinch-to-zoom pe fotografiile salvate în Photos, dar știați că această comandă este valabilă și pentru clipurile video salvate? Oricând doriți să vedeți mai de aproape o anumită zonă din înregistrarea video, folosiți aceeași metodă ca și în cazul fotografiilor sau imaginilor.

7. Derulați o piesă sau un podcast

Atunci când folosiți aplicația Music și doriți să derulați o piesă înainte sau înapoi cu o anumită viteză, este suficient să apăsați cursorul ce indică timpul piesei și să trageți pur și simplu în sus sau în jos pe ecran pentru înainte sau înapoi. De aici, în funcție de cât de fin doriți să fie deplasarea pe piesă, alegeți o zonă mai îndepărtată sau mai apropiată cursorului și apoi trageți spre stânga sau dreapta pentru derularea piesei cu viteza dorită. Cu aceeași comandă se poate derula oricând un podcast dacă folosți aplicația Podcasts.

8. Mutați un eveniment în aplicația Calendar

Dacă folosți des aplicația Calendar, probabil că v-ați întâlnit nu o dată cu schimbări ale planurilor notate aici, ca ore, sau zile diferite pentru anumite evenimente, întâlniri, etc. Acestea se pot modifica schimbând data sau zila prin editarea evenimentului. Dar pun pariu că nu știați că această modificare se poate face și prin drag and drop! Așadar, mergeți la evenimentul cu pricina, apsați pe evenimentul ce urmează a fi modificat în aceeași manieră cum mutați aplicațiile pe ecranul Home al iPhone-ului, iar îndată, acesta devine ușor de mutat acolo unde doriți. Trăgând spre stânga sau drapta îl mutați pe zile, iar tragând în sus sau în jos îl mutați pe ore. Mult mai simplu.

9. Șterge o singură cifră din aplicația Calculator

Folosind aplicația Calculator pentru diferite calcule matematice, ați putut observa probabil că nu există o tastă care să șteargă o cifră în cazul în care ați greșit. Apăsând butonul ce indică “C” se va șterge automat tot șirul de numere și va trebui să le tastați din nou, dar trăgând cu degetul peste cifrele tastate spre stânga sau dreapta, se va șterge rând pe rând câte o singură cifră.

10. Reveniți la conversația din aplicația Messages

Primiți un iMessage sau un MMS cu o imagine și sunteți curioși să o măriți pentru a vedea detaliile mai bine. Pentru a vă întoarce înapoi puteți folosi butonul din stânga sus “Done”, dar care poate fi dificil de atins cu o singură mână în cazul în care folosiți un iPhone cu ecran mai mare. La fel ca și în cazul punctului 3, puteți simplu să trageți tegetul în jos pe imagine și astfel veți reveni mai repede la conversația inițială.

11. Afișează toolbar-ul în browserul Safari

Atunci când începeți să derulați în jos o pagină web în Safari, bara de adresă ce se află sus și toolbar-ul din partea de jos a ecranul dispar, pentru a oferi mai mult spațiu de citire. Trăgând pagina în sus acestea reapar de îndată, dar la fel de bine puteți apăsa în partea de jos a ecranului și acestea vor apărea instant, fără a fi mutată pagina.

12. Vedeți cele mai recente tab-uri închise în Safari

Folosind Safari ca browser principal pe iPhone, cu siguranță aveți mai multe taburi deschise din diverse motive. Dacă din greșeală ați închis unul sau mai multe taburi și doriți să le readuceți pe pagina principală, apăsați și mențineți apăsat butonul new tab indicat prin “+” și toate taburile recent închise vor fi afișate sub formă de listă. De aici apăsați pe cel dorit și va fi readus pe pagina principală exact așa cum a fost înainte de a fi închis.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.