Garmin Edge 520 Review

0
950
Foto: Adrian Benea/GamTech.ro

Garmin Edge 520 Review

Ciclocomputerele sau computerele cu GPS pentru biciclete sunt niște dispozitive extrem de utile care înregistrează traseul și măsoară viteza, distanța, timpul și multe alte informații despre o tură sau cursă. Personal folosesc un Polar M450 care este mai mult decât perfect pentru nevoile mele, cu toate că este un dispozitiv din categoria începători.

Dar, dacă sunteți un ciclist care face mai mult decât o pasiune din pedalat, ați putea lua în considerare un dispozitv mai complex, dar în același timp accesibil, cum ar fi Garmin Edge 520.

Deși nu este vârful de gamă de la Garmin, este un dispozitiv extrem de puternic, compact, cu o grămadă de caracteristici high-end ca monitorizarea puterii de pedalare pe praguri (maximul puterii susținute pentru o oră, de exemplu), estimarea VO2 Max și chiar informații cu privire la cât timp este necesar ca corpul să se recupereze după o tură cu bicicleta. Această caracteristică este tot mai des întâlnită pe ciclocomputerele actuale și chiar dacă pare o chestiune relativă (fiecare dintre noi are capacitatea de a recunoaște și de a simți dacă este nevoie de un repaos mai lung sau poate pedala imediat după o tură mai grea), este foarte folositoare pentru că face o analiză generală a puterii (dacă sunt folosiți senzori power meter), a pulsului, distanței, vitezei medii, a gradului de înclinare, ș.a.m.d. Este o caracteristică pe care o consider folositoare, deși nu aplic întotdeauna ce îmi spune dispozitivul, o verific de fiecare dată după o tură mai lungă.

Ce oferă Garmin Edge 520

Garmin Edge 520 este un dispozitiv modern ce are încorporat Bluetooth pentru conectarea cu smartphone-ul sau alte gadget-uri (nu se pot conecta senzori), ANT+ pentru a putea împerechea senzorii Garmin pentru viteză, cadență, puls sau putere, dar și pentru conectarea cu schimbătoarele moderne Shimano Di2 pentru care înregistrează și afișează vitezele, precum și ANT+ FE-C, care permite ca Edge 520 să controleze anumite trainere smart.

Așa cum era de înțeles, Edge 520 are GPS încorporat, dar și GLONASS (echivalentul GPS pentru o acuratețe și acoperire mai bună) pentru a putea înregistra traseele. Există integrat și un altimetru barometric pentru a măsura viteza, distanța și altitudinea, care are nevoie de un senzor pentru viteză montat pe bicicletă ca să fie cât mai precis.

Garmin este unul dintre producătorii care are integrări cu mai toate aplicațiile pentru fitness sau cele cu caracter sportiv, iar dintre acestea nu putea lipsi Strava, MapMyRun sau Runastic Road Bike. Printre caracteristicile interesante pe care le puteți găsi pe Edge 520 este integrarea cu Live Segments de la Strava, care anunță și afișează automat segmentele ce se află în apropiere, afișând totodată și poziția câștigată pe segmentul respectiv.

Ce face ca Edge 520 să fie un dispozitiv interesant, este modul în care Garmin a reușit să integreze atât de multe funcții și caractersitici într-un dispozitiv atât de mic. Acesta cântărește doar 60 de grame, are o lățime de 49mm, o lungime de 73mm și o grosime de 21mm. Are un ecran suficient de mare, 2,3-inci (adică 35 x 47mm) color, cu o rezoluție de 265 x 200 pixeli, care afișează informații ample împărțite pe cinci câmpuri cu până la zece valori pe fiecare dintre ele. Ecranul nu este unul foarte performant, iar acest lucru poate fi observat cu ușurință atunci când lumina este prea puternică sau prea scăzută. Dispozitul are cinci butoane poziționate pe laterale și două în partea de jos, este rezistent la apă și praf, deci poate fi folosit în orice condiții atmosferice sau teren și are o autonomie de aproximativ 15 ore cu GPS-ul activat în permanență și toți senzorii externi conectați.

Ce îi lipsește lui Garmin Edge 520

Garmin Edge 520 este un ciclicomputer complex, potrivit de la începători și până la sportivii de performanță, cu foarte multe setări și caracteristici, dar cu toate acestea îi lipsește ceva.

Acesta nu are ecran touchscreen care ar fi util pentru o navigare mult mai rapidă, nici Wi-Fi, care ar ajuta la o sincronizare mai bună și mai rapidă între dispozitive. Edge 520 nu are nici navigație turn-by-turn, ceea ce înseamnă că nu veți putea utiliza dispozitivul la fel ca un smartphone în care vă lăsați ghidați de Google Maps, de exemplu. Se poate totuși importa o rută în dispozitiv și acesta va oferi câteva informații de bază privind traseul, ajutând la păstrarea drumului corect. Toate aceste lipsuri, sunt lucruri fără de care se poate trăi foarte bine și odată obișnuiți cu dispozitivul nu le veți simți lispa.

Dacă sunteți totuși în căutare de un dispizitiv ce oferă o navigare complexă, atunci Edge 820 sau Edge 1000 sunt cele mai portivite ciclocomputere Garmin.

Ce este este mai puțin interesant la Edge 520, este interfața, care are nevoie de foarte multe apăsări de butoane pentru împerecherea senzorilor sau a accesoriilor și foarte multe sub-meniuri care trebuiesc parcurse până să ajungeți la cel dorit.

Concluzie

Garmin Edge 520 este un dispozitiv compact, complex și potrivit tuturor cicliștilor. Este precis, plin de funcții și caracteristici și este compatibil cu o gamă largă de accesorii și dispozitive externe, dar nu este destinat cicliștilor doritori de navigare turn-by-turn.

Este un ciclocomputer ce primește notificările de la smartphone-ul conectat, afișează Live Segments de la Strava și se conectează cu cele mai populare aplicații pentru bibicletă.

Dacă toate acestea vi se par interesante, Garmin Edge 520 este un best buy, care vă va servi excelent pentru o perioadă suficientă de timp.

Garmin Edge 520 se învârte în jurul a 1390 lei în pachet standard – ciclocomputer, cablu date USB și suport pentru ghidon; 1750 lei sub formă de pachet bundle – ciclocomputer, cablu date USB, 2 x suport pentru ghidon, centură puls, senzor viteză și senzor cadență.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.