Turul Spaniei – Vuelta a España 2017

0
2071

Turul Spaniei – Vuelta a España 2017

Fiecare sezon în ciclismul de șosea are în calendarul său trei tururi importante care marchează acest sport. Turul Italiei – Giro d’ItaliaTurul Franței – Le Tour de France și Turul Spaniei – Vuelta a España sau La Vuelta.

Ultimul mare tur din calendarul competițional este cel din Spania, vine la mai puțin de o lună după cel mai important tur din sezon, Turul Franței, mai exact pe data de 19 August cu plecare din Franța.

Ruta pentru Vuelta a España 2017 va cuprinde nouă finișuri în cățărare, inclusiv Alto de l’Angliru—una dintre cele mai dure cățărări din lume întâlnite de rutierii profesioniști—o etapă de contratimp pe echipe și o singură etapă, relativ scurtă, de contratimp individual. Turul Spaniei va începe pe 19 August în Franța, în apropiere de graniță și se va încheia după 21 de etape, trei săptămâni mai târziu, pe 10 Septembrie în capitala Madrid.

Dacă în 2016, Turul Spaniei începea din Galisia și se termina pe coasta Mării Mediterană, anul acesta La Vuelta merge oarecum invers.

Prima etapă va fi cea de contratimp pe echipe și va avea loc în Nimes, Franța, urmată de o etapă prin care rutierii vor traversa spre sudul Franței în Gruissan, mai apoi trecând granița în cea dea treia etapă cu plecare din Prades Conflent Canigó, Franța, ajungând în Andorra la Vella, Spania (158,5km). Etapa a treia cuprinde și primele cățărări din tur, două de categoria I și una de categoria a II-a.

În ciuda traversării munților Pirinei, primul final în cățărare nu vine decât în etapa a 5-a, pe coasta Mării Mediterană din Spania, cu o urcare de 2km și o pantă medie de 12 procente spre Ermita Santa Lucia. Tot cu final în cățărare sunt și etapele opt și nouă, cu 3,8km și pantă medie de 11 procente către Xorret de Cati, respectiv 3,6km și pantă medie de 10 procente spre Cumbre de Sol, unde, în 2015, Tom Dumoulin l-a învins pe Chris Froome luându-i tricoul roșu.

Pe 27 August vine prima zi de odihnă și pregătirea pentru cea dea două sapătămână de cursă care se va desfășura în sudul Spaniei, unde inamicul principal al rutierilor va fi căldura. Trei finaluri în câțărare îi așteaptă pe rutieri, Calar Alto, La Pandera și brutala Sierra Nevada.

Cea din urmă cățărare a fost încadrată în Turul Spaniei ultima dată în 2015, iar acum, în 2017, etapa se va finaliza la o altitudine de 2.490 m într-un ski resort din Sierra Nevada. Anul acesta turul nu va trece pe la Pico de Veleta, loc care se mândrește cu cel mai înalt drum pavat din Europa la o altitudine de 3.300 metri.

Imediat după Sierra Nevada, rutierii se vor pregăti de cel mai lung drum ce îi va transfera către nordul Spaniei în cea dea doua zi de pauză, care va fi urmată de singura etapă (etapa a 16-a) individuală de contra timp din întreg turul. Aceasta va începe pe circuitul curselor cu motor, Circuito de Navarra și se va încheia după 42 de kilometri în apropiere de orașul Logroño.

Ultima săptămână înseamnă încă trei etape cu final în cățărare, una la Los Machucos și cealaltă la Santo Toribio, urmate de etapa care probabil va decide câștigătorul Vuelta a España 2017, pe pantele dure de Alto de l’Angliru din penultima etapă. Aceasta are o lungime de 12,2km, cu o pantă medie de 10,2 procente, ajungând în unele zone la 23,5 procente. Este una dintre cele mai populare, dar controversate cățărări din calendarul competițional World Tour, dând de pământ rutierii participanți la Turul Spaniei în ultimii 15 ani.

În 2002, atât rutierii cât și echipele au protestat din cauza condițiilor înrăutățite de ploile abundente, David Millar oprindu-se înainte de linia de sosire, predând numărul său de cursă și renunțând la întreg turul datorită cățărării nemiloase și a condițiilor dificile de pe Alto de l’Angliru.

Ultima vizită aici pentru La Vuelta a fost în 2013, fără probleme atunci, când francezul Kenny Elissonde (FDJ) a câștigat pe Alto de l’Angliru, declarând că “Este una dintre cele mai grele ascensiuni din munți.”

Aceasta va fi ultima etapă din Turul Spaniei 2017, rutierii îndreptându-se cu autocarele spre Madrid, acolo unde întreg turul se va încheia pe data de 10 Septembrie, Duminica, într-o etapă mai mult de paradă, în care doar cei ce vor lupta pentru punctele sprinterilor vor mai putea încerca să evadeze și să câștige pentru ultima oară în acest tur.

Chris Froome și Nairo Quintana în etapa a 20-a din Vuelta a España 2016

Cursa se află la câteva luni distanță, iar din această cauză doar câțiva rutieri au confirmat participarea la Turul Spaniei, deși Team Sky a declarat că ar putea fi unul din scopurile lui Chris Froome din acest sezon, britanicul teminând de trei ori La Vuelta pe poziția a doua.

Nairo Quintana este campionul Vuelta a España, cu toate acestea este puțin probabil să se întoarcă în Spania în 2017, interesele lui din acest sezon fiind Giro d’Italia și Tour de France.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

via: cyclingweekly

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.