Xbox One S Review: Consolă pentru Jocuri și Cel Mai Bun Player Blu-ray 4K de pe piață

0
5685
screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Xbox One S Review: Consolă pentru Jocuri și Cel Mai Bun Player Blu-ray 4K de pe piață

Folosesc de ceva timp Xbox One S și este cât se poate de clar că Microsoft are un adevărat câștigător în mâinile sale. Nu doar că acest dispozitiv este mai bun decât predecesorul său, dar este și mai puțin costisitor. Conform majorității review-urilor de pe net Xbox One S este mai bun decât Xbox One, PlayStation 4 și chiar PlayStation 4 Pro, și nu în cele din urmă este mult mai frumos decât orice consolă se poate găsi pe piață. Aici părerile pot fi împărțite, desigur, dar pe noi ne interesează ce face această consolă și dacă se merită să o cumpărați sau nu.

În momentul de față există câteva versiuni special customizate, ca Gears Of War 4 Special Edition sau Battlefield 1 Special Edition, în timp ce unele nu mai sunt disponibile cum ar fi Forza Horizon 3 Lamborghini Centenario Xbox One S sau Xbox One S Halo 5 Special Edition. Modele personalizate pot apărea odată cu jocuri promovate special, dar cele mai multe se găsesc în varianta clasică albă cu capacități de 500GB, 1TB și 2TB.

Hardware

Versiunea de Xbox One S pe despre care vorbim astăzi și poate fi văzută în pozele de aici, este o simplă consola albă, de 500GB. Deși este mai mică decât Xbox One, are capacități îmbunătățite care merită luate în calcul și un aspect mult mai plăcut.

Dimensiuni:

Xbox One: 333 x 276mm x 78mm (13.1 x 10.8 x 3.1 in) and 3.5 Kg (7.8 lbs)
Xbox One S: 295 x 230 x 64mm (11.6 x 9.0 x 2.5 in) and 2.9 kg (6.4 lbs)

Concectivitate:

Xbox One: 3x USB 3.0, 1x HDMI 1.4, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Ethernet, 1x Kinect
Xbox One S: 3x USB 3.0, 1x HDMI 2.0, 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth 4.0, Built-in IR blaster

Xbox One S este disponibilă în trei versiuni de stocare — aceeași carcasă, doar trei dimensiuni interne de stocare. Acestea includ o versiune de 500GB, una de 1TB și una de 2TB spațiu de stocare în interiorul consolei. Consola vine în câteva ediții speciale ca Gears of War Special Edition sau Battlefield 1 Special Edition.

Modelul este cu 40% mai mic decât predecesorul și chiar arată mult mai mic decât Xbox One. Față de Xbox One care avea o sursă de alimentare separată, uriașă și foarte grea, Xbox One S vine cu o sursă încastrată în carcasă (deși mai mică) și mult mai ușoară — unul dintre primele plusuri ale consolei. De asemenea, include 3 porturi USB 3.0, două în spate și unul în față și un singur port HDMI-out care oferă capabilități de ieșire 4K — e un HDMI 2.0 ieșire cu suport și protecție la copiere HDCP 2.2. Xbox One S poate reda filme și videoclipuri Blu-ray UHD (4k).

Un alt port HDMI oferă conexiune HDMI-in, care permite folosirea altor dispozitive conectate și transferate apoi către TV. Acest lucru a fost și este disponibil și pe Xbox One. Consola dispune și de un port IR-out pentru un blaster extern IR, de un port optical ethernet pentru conexiunea la internet și un port audio optic. Xbox One S are și Wi-Fi.

Controller-ul este asemănător cu controller-ul standar Xbox One, dar are un aspect mai elegant și se simte mult mai bine în mână datorită finisajului grippy de sub mânere și nu alunecă. Are de două ori câmpul de acțiune wireless față de cel standard, astfel că nu trebuie să mai stai prea aproape de TV și funcționează și cu computerele ce rulează Windows 10, tabletele și telefoanele via Bluetooth.

Xbox One S dispune de o unitate optică care redă discuri Blu-ray impecabil și nu am avut nici o problemă cu nici un disc pe care l-am introdus în consolă. Deși nu prea mai folosim discuri, Xbox One S poate reda fără probleme filme de la un flash USB sau de pe un Hard Disk extern și are acces la o grămadă de aplicații — Netflix, Hulu, YouTube, HBO GO, FX Now, Twitch, Amazon Video, Comedy Central, etc.

Procesorul consolei Xbox One dispune de 1.75GHz 8-core AMD Jaguar CPU și a 1.31 TFLOP AMD Radeon GPU cu 8GB DDR3 RAM. Noul Xbox One S are un procesor 1.75GHz 8-core AMD Jaguar CPU cu 1.4 TFLOP AMD Radeon GPU și 8GB DDR3 RAM. Datorită acestor îmbunătățiri, Xbox One S are capacitatea de a duce jocurile din formatul 1080p către o calitate 4K — cu HDR. Este practic un upscale de la 1080p la 4K și nu un 4K nativ, dar cu toate acestea ochiul uman abia poate face diferența. HDR-ul (High Dynamic Range) pentru jocuri și filme nu este disponibil pe originalul Xbox One.

Gaming

Diferența în jocuri pentru cele două console nu există, decât pe partea de imagine și asta dacă dispuneți de un ecran sau un TV 4K, altfel, pe 1080p calitatea imaginii este la fel.

Toate jocurile care merg pe Xbox One merg și pe Xbox One S. Practic nu există un joc care să meargă pe Xbox One S și să nu meargă pe Xbox One. Anul viitor se anunță o nouă consola Xbox (dacă zvonurile devin realitate) care va avea jocuri ce nu vor mai funcționa pe Xbox One.

Altfel, pentru necunoscători, Xbox rulează extrem de fin și de bine orice joc instalați pe consolă, fără laguri sau setări pentru rezoluție sau efecte. Practic producători jocurilor pun în valoare foarte multe detalii grafice și efecte vizuale care nu au nevoie de nici o setare sau cost suplimentar, lucru care pe un computer diferă. Ai nevoie de mii de lei pe care să îi investești în placă grafică, memoria RAM și procesor pentru ca cele mai multe detalii grafice să ajungă la valoarea unei console Xbox.

Concluzie

Așa cum spuneam, există câteva versiuni de Xbox One S disponibile, iar cel mai ieftin pleacă de la varianta de 500GB ce costă aproximativ 1200 lei. Magazinele oferă pachete speciale care oferă si jocuri, iar diferența de preț nu este foarte mare, ca de exemplu Xbox One S 500G cu joc Minecraft îl puteți găsi la eMAg la prețul de 1249 lei sau Xbox One S 1TB cu joc Gears of War 4 tot la eMAG la prețul de 1549 lei.

Deși pare mult, puneți în calcul faptul că pentru acești bani nu doar că vă puteți juca cele mai tari jocuri ci vă puteți bucura și de un player Blu-ray 4K care separat costă cel puțin 500 lei. Un player Blu-ray poate doar reda discuri, în timp ce Xbox One S face mult, mult mai mult. Xbox One S este menit să fie atât consolă pentru jocuri cât și Blu-ray player, all in one, este greu să treceți cu vederea faptul că acesta este cu ușurință cel mai bun player Blu-ray 4K de pe piață, ținând cont de preț și capabilități.

În cazul în care doriți mai mult o consolă și prindeți ocazia să cumpărați un Xbox One mult mai ieftin decât Xbox One S, nu ezitați să faceți acest lucru pentru că diferența în jocuri este nesemnificativă (dacă nu dispuneți de un TV 4K). Dacă însă stați în fața unei decizii — Xbox One vs. Xbox One S pentru același preț sau ceva mai mult — alegeți fără prea multă socoteală pentru că nu există nici un motiv bun să alegeți Xbox One.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.