Un Minunat Ghid al Primelor PC-uri Produse

0
642

Un Minunat Ghid al Primelor PC-uri Produse

Evoluția tehnologiei către produsele subțiri—slim—este direct proporțională cu aprecierea noastră legată de giganții computerelor și direcția indicată de aceștia. Bineînțeles, noul MacBook este un produs subțire și extrem de frumos și ca el sunt foarte multe exemple de la alți producători, dar niciodată nu va putea umple gaura lăsată în inima nostalgicilor de către primul computer cu adevărat portabil — Osborne 1.

Este ușor de crezut că eroarea computerelor timpurii orientată spre funcți, dar estetica și tehnologia de la mijlocul secolului trecut rămân ca o mărturie a creativității designerilor într-o eră a limitărilor dificilă. Pe cât de mult sunt aceste piese de artă niște dipozitive utilitare, pe atât de mult formele lor primitive, dar pline de încredere păreau să indice o traiectorie spre epoca de aur a computerelor. Chiar și astăzi, futurismul retro continuă să încânte și să inspire artiștii moderni, trăgând de imaginația noastră înapoi în timp.

Pentru orice nostalgic după mașinile analogice sau după computerele antice super rapide, vom face o mică incursiune în timp și vă vom prezenta câteva dintre cele mai frumoase și interesante computere produse la începutul acestei industrii. Multe dintre aceste dispozitive nu au fost văzute în nici un context, așa că bucurați-vă de această spectaculoasă bucată de istorie tehnologică.

Harwell Dekatron

Harwell Dekatron, cunoscut de asemenea ca Instrumentul Wolverhampton pentru Predarea Computerelor de la Harwell (WITCH), este un computer timpuriu britanic creat în anii 1950. Cu o greutate totală de două tone și jumătate, este și acum funcțional și poate fi văzut la Muzeul National al Computerelor din Anglia. Cartea Recordurilor a recunoscut că este cel mai vechi computer digital funcțional pentru a doua oară în 2013.

Pilot ACE

Pilot ACE a fost unul dintre primele computere construite în Marea Britanie în Laboratorul Național de Fizică (NPL) la începutul anilor 1950. De asemenea, a fost unul dintre primele computere ce aveau un program de stocare, alăturându-se altor computere realizate în acea eră în Marea Britanie, ca Manchester Mark 1 și EDASAC. Designul său a fost realizat de unul dintre primii designeri generali de computere, Alan Turing, cu toate că el a părăsit ANPL înainte ca proiectul să fie finalizat. Pilot ACE este format din 800 de tuburi cu vid capabil să efectueze puncte aritmetice plutitoare necesare pentru calculele științifice.

EAI Pace (TR 48)

EAI Pace este un “desktop computer” care a fost produs și fabricat la începutul anilor 1960. TR48 a fost cel mai complet desktop computer analog disponibil la vremea respectivă, găsindu-și drumul făcând parte din programul Apollo pentru simularea și testarea sistemelor de zbor pentru călătoria spre lună, prezentate în Raportul Lunar al Progresului Apollo din 1962.

HDR 75

Un mic computer analog hibrid, HDR 75 a fost dezvoltat în fosta DDR din Universitatea Tehnică din Dresden (cunoscută acum sub numele de Centrul de Servicii de Informare și High Performance Computing).

IBM 1401

IBM 1401 este un computer produs în 1959. Primul membru al seriei de mare succes IBM 1400, a avut ca scop înlocuirea mașinilor de centralizare a rezultatelor pentru procesarea datelor stocate pe cartelele perforate. Au fost produse peste 12000 de unități, iar unele națiuni le-au folosit în anii 1980.

IBM 729

IBM 7290 a fost primul sistem IBM de stocare în masă pe bandă magnetică de la sfărșitul anilor 1950 până spre mijlocul anilor 1960. A făcut parte din familia unităților pe bandă IBM 7, a folosit banda magnetică în lungime de până la 2400 picioare (732 metri), înfășurată pe role de până la 27 centimetri.

ICL 7500

ICL 7500 este o serie de terminale și stații de lucru care au fost dezvoltate de către compania din Marea Britanie, ICL, în timpul anilor ’70. Similar în mărime cu un desktop PC lateral sau turn, computerele ICL 7500 au destinate să funcționeze într-un mediu de birou. Prin anii 1980, versiuni extrem de specializate ale acestor computere au avut capacitatea de a rula cele mai noi jocuri disponibile la vremea respectivă, cum ar fi PacMan sau Space Invaders.

Control Data 6600

CDC 6600 a fost flagship-ul computerelor ultra rapide din seria 6000 de computere fabricate de Control Data Corporation. CDC 6600 este în general considerat ca fiind primul supercomputer de succes, cu o performanță de până la trei megaflopi. El a deținut și titlul de cel mai rapid computer din lume din 1964 până în 1969.

Endim 2000

Computerul analog ENDIM 2000 a fost bazat pe pe tuburi dezvoltate și fabricate în Republica Democratică Germania. Au fost produse aproximativ 20 de astfel de computere. Singurul model ce a spraviețuit dea lungul anilor este acum proprietate a Technische Sammlungen Dresden

Meda 42TA

Unul dintre ultimele computere analogice hibride ce a fost construit în fosta Czechoslovakia, a fot Meda 42TA. Acesta datează de la începutul anilor 1970 și a găsit utilizarea pe scară largă în multe țări din spatele Cortinei de Fier.

Mai multe despre acest subiect și despre lucrurile ce au pus baza computerelor și tehnologiilor folosite astăzi, puteți citi pe Motherboard.vice.com

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.