Cele Mai Importante Scurtături pentru Browser-ul Safari

0
581

Cele Mai Importante Scurtături pentru Browser-ul Safari

Dacă ești utilizator de Mac și dacă browser-ul tău preferat este Safari, atunci probabil că aceste scurtături îți vor fi de folos. Învățând și folosind aceste scurtături zi de zi vei vedea cum browserul Safari devine din ce în ce mai bun.

Citiți și 9 Trucuri și Ponturi pentru browserul Safari

1. Deschide un link în tab nou

Unele link-uri sunt stabilite ca să fie deschise în tab-ul curect în timp ce altele să se deschidă într-un tab nou. Pentru a avea control deplin asupra acestui comportament, apăsați Command atunci când faceți click pe link, iar acesta se va deschide automat în noul tab în timp ce voi rămâneți în continuare pe pagina inițială. Dacă doriți ca link-ul să fie deschis într-o nouă fereastră Safari, folosiți tastele Command+Shift+Click.

2. Săriți la tab-ul următor sau la tab-ul anterior

Folosiți combinația de taste Command+Shift+Săgeți (stânga/dreapta) pentru a sări la tab-ul următor sau la tab-ul anterior. Ca alternativă puteși folosi și Ctrl+Tab pentru a sări spre tab-ul din dreapta sau Ctrl+Shift+Tab pentru a sări spre tab-ul din stânga.

3. Săriți la un tab anume

Pentru a sări la un tab anume dintre multitudinea de taburi deschise, apăsați Command+oricare din tastele numerice de la 1 la 9. Astfel, Command+1 sare la primul tab (din stânga începând), Command+4 la al 4-lea ș.a.m.d.

4. Aduceți înapoi un tab închis

Probabil că obișnuiți să folosiți Command+T pentru a deschide un nou tab, dar știați că prin combinația de taste Command+Z deschideți ultimul tab pe care l-ați închis? Această comandă anulează închiderea ultimului tab. Spre deosebire de Chrome sau Firefox care țin minte ultimele 10 taburi închise, Safari știe să aducă înapoi doar ultimul tab închis prin această combinație de taste. Dacă doriți să redeschideți și alte tab-uri închise, atunci trebuie să mergeți în History și să le căutați acolo.

5. Trageți tab-urile

Safari este destul de flexibil când vine vorba de mutarea tab-urilor în funcție de preferințe. Puteți face click și să trageți tab-ul în alt loc în care doriți din fereastra curentă sau puteți să trageți un tab afară din fereastra curentă, deschizându-se automat o nouă fereastră. Totodată se pot muta anumite tab-uri dintr-o fereastră în alta, grupându-le după preferințe.

6. M pentru a minimiza

Apăsați Command+M pentru a minimiza fereastra curentă.

7. Închideți tab-ul curent sau fereastra curentă

Această scurtătură vă scutește de folosirea mouse-ului care duce cursorul pe butonul X de închidere al tab-ului. Folosiți Command+W pentru a închide tab-ul curent, iar Command+Shift+W pentru a închide fereastra curentă Safari.

8. Închideți toate tab-urile dar nu și cel curent

Dacă ați ajuns să aveți atât de multe tab-uri deschise încât nici nu mai știți care de unde este și vă gândiți să închideți Safari pentru a scăpa de ele, există o comandă care le închide pe toate odată fără a închide însa un tab specific sau un tab fixat. Folosiți Command+Option+W.

9. Intrați în modul Reading Mode

Apăsați Command+Shift+R pentru a activa modul reading mode în Safari. Acest mod vă afișează o pagină mult mai curată, fără reclame și alte imagini inutile—strict articolul ce vă interesează.

10. Adăugați o pagină la Reading List

Apăsați pe Command+Shift+D pentru a adăuga pagina curentă la Reading List (lista de lectură), astfel putându-vă întoarce și mai târziu la ea pentru a o citi.

11. Deschideți bara laterală (Sidebar)

Folosiți tastele Command+Shift+L pentru a deschide bara la terală din Safari unde puteți vedea toate Bookmark-urile, întreaga listă Reading List și toate link-urile Share-uite. Dacă folosiți din nou comanda, Sidebar-ul se va închide.

12. Mergeți în modul fullscreen

Cu comanda Command+Control+F treceți în modul fullscreen sau ieșiți din acesta.

13. Modul Private

Comanda formată din tastele Command+Shift+N vă deschide o fereastră pentru o navigare privată—Private Browser.

14. Faceți liniște în tab-urile “gălăgioase”

La fel ca și Chrome, și Safari afișează o pictogramă sub formă de difuzor în tab-ul care rulează în fundal automat o reclamă sau orice alt sunet. Spre deosebire de Chrome însă, Safari îți oferă posibilitatea de a face liniște apăsând pe iconița respectivă pentru a comuta tab-ul în modul mute. Puteți folosi și difuzorul albastru afișat din bara URL pentru a face acest lucru.

15. Înainte și înapoi

Pentru a merge la pagina anterioară sau înapoi la cea inițială, folosiți comandă Command+Săgeată Stânga/Dreapta.

16. Pagină sus și jos

Când vizualizați o pagină (nu atunci când sunteți în interiorul unui formular), apăsați pe tasta Space pentru a derula pagina în jos, iar Shift+Space pentru a merge în sus.

17. Vârful sau Capătul Paginii

Apăsați Command+Săgeată Sus pentru a sări direct în vârful paginii, iar Command+Săgeată Jos pentru a merge la capătul paginii.

18. Oprește o pagină din încărcat

Dacă o pagină are nevoie de prea mult timp pentru a se încărca, apăsați tasta Escape pentru a opri procesul. Pentru a reîncărca pagina, apăsați Command+R.

19. Control pentru Zoom

Dacă aveți probleme cu vederea sau pur și simplu un text de pe o pagină este prea mic, apăsați Command+Tasta Plus (+) până textul este mărit suficient.

Pentru a reveni la forma inițială, folosiți Command+Tasta Minus (-) și apăsați până e ok, sau puteți ajunge direct prin Command+Tasta Zero (0).

20. Bara URL

Apăsați Command+L pentru a trece direct în bara pentru adresa URL.

21. Bara de căutare

Folosiți Command+F pentru a deschide bara de căutare care vă ajută să găsiți un text specific în pagina curentă. Când folosiți bara de căutare pentru un text, apăsați pe tasta Return (Enter) pentru a sări la următoarea căutare din pagină, iar Shift+Return pentru a trece la căutarea anterioară.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.