De la Windows la Mac: Cele Cele Mai Rapide și Utile Comenzi De La Tastatură

0
632
screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

De la Windows la Mac: Cele Cele Mai Rapide și Utile Comenzi De La Tastatură

Dacă ai trecut de curând la Mac sau ai de gând să faci acest pas în perioada următoare, fiind până în momentul de față doar utilizator de Windows, primul lucru care îl vei observa este tastatura care este diferită puțin de cea de Windows. Tasta Ctrl pe Windows este acum Command pe Mac, și așa mai departe. Automat și scurtăturile acesteia nu sunt chiar la fel.

Cu toate că lucrurile par a fi foarte diferite, puteți utiliza în continuare o mulțime de combinații de taste asemănătoare și multe altele.

Comenzi de bază

Cut, copy, paste, ascunde/închide ferestre (windows), etc.

Combinațiile de taste sunt multe, dar aici sunt cele mai uzuale scurtături pe care fiecare utilizator de Mac ar trebui să le cunoască!

În OS X sau mai nou macOS, tasta Command (CMD ⌘) va lua în foarte multe cazuri locul tastei Ctrl de pe Windows. Foarte multe dintre scurtăturile pe care le-ați știut și folosit în Windows sunt aproape la fel și pe Mac, înlocuind doar tasta Ctrl cu Command. Iată câteva exemple:

Funcții Scrutături pe Mac
Cut Command + X
Copy Command + C
Paste Command + V
Undo Command + Z
Bold Text Command + B
Italic Text Command + I
Ascunde Fereastra Curentă Command + H
Închide Fereastra Curentă Command + W
Închide Aplicația Curentă Command + Q
Comută Între Aplicații Command + Tab
Caută în Pagina Curentă Command + F
Printează Command + P

Cum să căutați fișiere pe Mac

Spotlight Search

spotlight-search-macos-sierra-screenshots

În Windows puteți căuta orice fișier apăsând tastele Windows + F. Puteți face exact același lucru pe Mac cu Spotlight Search. Apăsați Command + Space pe tastatură și fereastra Spotlight Search va apărea de îndată pentru a începe căutarea.

Începeți prin a tasta numele oricărui fișier, folder sau aplicație și Spotlight Search vă va găsi automat. Apăsați Enter pentru a putea deschide selecția evidențiată sau alegeți opțiunea Show all in Finder și apoi Enter pentru a vizualiza toate fișierele care se potrivesc căutării voastre.

Spotlight Search nu caută fișiere doar pe Mac, ci caută și din alte surse ca Wikipedia sau alte surse de pe web, ceea ce face ca Spotlight Search să fie o unealtă de referință pentru orice utilizator de Mac.

Calcule și Conversii cu Spotlight

spotlight-calcule-conversii-macos-sierra-screenshots

Spotlight Search este un mod foarte rapid de a efectua calcule matematice și conversii de tot felul. Pentru a face acest lucru, lansați Spotlight și începeți să tastați calcule matematice sau ce doriți să convertiți. Pentru calcule matematice, Spotlight știe doar calcule de bază, dar ce e important că scurtează 90% din timpul căt am deschide aplicația Calculator sau am folosi unul fizic.

Dacă doriți să convertiți rapid monede internaționale, puteți tasta ceva de genul 50$/50 USD în EURO sau lăsați să vă afișeze automat rezultatele după cum știe mai bine. Există foarte multe variante pentru care puteți folosi Spotlight și cu siguranță le va știe pe toate.

Cum să optiți forțat aplicații (quit apps) și să vedeți resursele sistemului

Activity Monitor înlocuiește Task Manager

Funcții Scurtături pe Mac
Închidere Forțată Aplicații Blocate Command + Alt + Escape
Vedeți Resursele Sistemului Spotlight Search + Tastați “Activity Monitor” + Enter

Așa cum știți deja, apăsând tastele Ctrl + Alt + Delete pe Windows computerul va deschide Task Manager, de unde puteți închide aplicațiile blocate sau puteți vedea resursele sistemului. Pe Mac, lucrurile sunt puțin diferite.force-quit-applications-macos-screenshot

Dacă vă întălniți cu o aplicație blocată pe Mac, cel mai probabil vă doriți să o închideți forțat. Puteți folosi combinația de taste de mai sus sau puteți merge în Meniul Apple și să alegeți Force Quit. Ambele modalități vă duc și fac același lucru. Orice aplicație care se blochează ar trebui să arate o notă în dreptul ei de forma Not Responding. Puteți să închideți aplicația sau să o redeschideți, lucru care repară problema o bună bucată de timp.

Dacă Mac-ul vostru merge încet, sau ventilatoarele se învărt în mod constant, poate ar fi necesar să verificați resursele sistemului să vedeți ce poate cauza acest lucru. Așa cum obișnuiați să faceți cu Task Manager pe PC-ul cu Windows, pe Mac se face prin Activity Monitor. În mod implicit, nu există nici o scurtătură pe taste care să deschidă această secțiune, dar nici nu este nevoie neapărat să fie o astfel de comandă. Doar accesați Spotlight Search așa cum am explicat mai sus și începeți să tastați Activity Monitor. Imediat cum începeți să tastați, Activity Monitor va apărea în fereastră după care apăsați Enter. Cu toate că nu există o scurtătură specială pentru Activity Monitor pe tastatură, este destul de convenabil și în acest mod.

Cum să blocați Mac-ul

Dacă sunteți obișnuiți să vă deconectați sau să blocați Windows PC-ul prin combinația de taste Windows key + L, puteți face exact la fel cu Mac-ul. Pe Mac însă folosiți tastele Shift + Command + Q.

Cum să faceți screenshot-uri pe Mac

Screenshot-urile sunt mult mai ușor de realizat pe un Mac decât pe un Windows computer. Pe lângă asta, aveți mai multe opțiuni disponibile. Iată căteva dintre opțiunile prin care puteți face un screenshot pe Mac:

  • Screenshot pentru întreg ecranul – Command + Shift + 3
  • Screenshot doar pentru o zonă selectată – Command + Shift + 4 – Mouse-ul ar trebui să se transforme într-un crosshairs. Acum trageți peste zona pe care doriți să o capturați și dați drumul la mouse pentru ca screenshot-ul să fie realizat.
  • Screenshot pentru o singură fereastră – Command + Shift + 4 – Imediat după ce mouse-ul se transformă în crosshairs apăsați tasta Space. Bineînțeles, mergeți cu mouse-ul peste fereastra care doriți să fie capturată. Imediat după ce aceasta este evidențiată, click o dată pe butonul de la mouse pentru ca screenshot-ul să fie realizat. Această opțiune se aplică pentru meniuri singure, pentru bare de meniu, dar și pentru multe alte elemente de interfață. Jucați-vă, este foarte ușor de folosit.

După ce ați capturat un screenshot, acesta vă va apărea automat pe desktop, de unde puteți face ce doriți cu el.

Dacă doriți să schimbați locația în care sunt salvate screenshot-urile pe Mac, aici găsiți toate informațiile necesare.

Alte scurtături importante pentru Mac

Unele dintre aceste scurtături s-ar putea să nu aibă echivalent pentru Windows, dar cred că sunt suficient de importante pentru a fi menționate. Încercați parte dintre ele, iar dacă v-au fost folositoare, nu ezitați să lăsați un comentariu!

Funcții Scurtături pe Mac Descriere
Quick Look Command + Y Previzualizare rapidă pentru un fișier media
Sleep/Shut Down/Restart Control + Eject key Aduce meniul pentru sleep, shut down și restart
Access Volume Control Panel Option + Volume Up or Down Acces rapid pentru opțiunile de volum ale sistemului
Access Display Control Panel Option + Brightness Up or Down Acces rapid pentru opțiunile display-ului
Jump To Top Fn + Left Arrow Key Sari la partea de sus a oricărei pagini
Jump To Bottom Fn + Right Arrow Key Sari la partea de jos a oricărei pagini
Zoom In/Out Command + Plus/Minus sign Zoom in or out în majoritatea ferestrelor
Cycle Active Application Windows Command + ~ Exemplu: Comutarea între toate ferestrele deschise din Safari sau ferestrele Messages
App Preferences Panel Command + , Sari direct la setările aplicației active

Comenzile și combinațiile de taste pentru Mac sunt foarte multe, dar acestea sunt cele mai des folosite de către mine și pe care le consider cu adevărat utile. Dacă sunteți utilizator nou de Mac, este suficient pentru început să vă familiarizați cu aceste combinații care cu siguranță vă vor scoate din orice încurcătură.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.