Turul Frantei – Le Tour de France 2017

0
793

Fiecare sezon în ciclismul de șosea are în calendarul său trei tururi importante care marchează acest sport. Turul Italiei – Giro d’ItaliaTurul Franței – Le Tour de France și Turul Spaniei – Vuelta a España sau La Vuelta.

Dacă primul mare tur din calendarul competițional este cel al Italiei – Giro d’Italia, la puțin peste o lună distanță începe cel de-al doilea mare tur și totodată cel mai important dintre toate cele trei, Turul Franței – Le Tour de France.

Marele Tur este programat pentru 21 de etape, cu începere pe 1 Iulie din Düsseldorf, Germania și cu încheiere pe 23 Iulie la Paris, Franța. Tour de France 2017 va vizita Alpii de două ori, va face o trecere prin Pirinei și își va desemna câștigătorul la general într-o etapă de contratimp stabilită în penultima zi.

Pe 1 Iulie startul Marelui Tur va fi dat din orașul German, Düsseldorf, iar mai apoi va vizita Belgia și Luxembourg, după care rutierii vor da față pentru prima dată cu Alpii și primele cățărări.

După o zi liberă și totodată un transfer al echipelor către Pirinei, rutierii se pregătesc să se întoarcă înapoi spre Masivul Central din Alpi. Aici cei mai buni dintre rutieri vor căștiga minute importante pentru clasamentul general, iar primele victime ale cățărărilor vor apărea numai decât.

Totuși, într-un scenariu optimist în care sperăm că lupta va fi strânsă până la final, Turul este posibil să își decidă căștigătorul și totodată purtătorul tricoului galben, în etapa cu numărul 20, o etapă de contratimp în jurul orașului Marseille.

Ruta Turului Frantei — Tour De France 2017

Etapa 1: Düsseldorf (DE) 13.8km ITT

Această etapă a fost anunțată înainte de începerea Turului Franței 2016. Etapa care se va desfășura în orașul German Düsseldorf va cuprinde un scurt contratimp de 13,8 km.

Etapa 2: Dusseldorf (DE) – Liège (BE) 202km

Și această etapă va porni tot din Düsseldorf, făcând un scurt tur al zonei și care se îndreaptă spre Belgia, orașul Liège.

Etapa 3: Verviers (BE) – Longwy 202km

Turul mai rămâne pentru câteva zile pe teritoriul Belgiei și ale sale drumuri pline de denivelări și gropi, care vor scutura rutierii până la final. Nu există cățărări importante, dar se știe că profilurile traseelor din Belgia sunt de cele mai multe ori balonate, întâlnind adesea scurte cățărări nerepertoriate cu înclinații de peste 10%.

Etapa 4: Mondorf-les-Bains (LU) – Vittel 203km

Etapa 5: Vittel – La Planche des Belles Filles 160km (Final in catarare)

Turul Franței se întoarce la La Planche des Belles Filles, locul în care Chris Froome a cștigat pentru prima dată o etapă în Marele Tur.

Etapa 6: Vesoul – Troyes 216km

Etapa 7: Troyes – Nuits-Saint-Georges 214km

Etapa 8: Dole – Station des Rousses 187km (Final in catarare)

Etapa 9: Nantua – Chambéry 181km (Muntii)

Începând de la o altitudine de peste 400 m din Nantua, plutonul se va confrunta cu o cățărare de categorie repertoriată numită Cote des Neyrolles, urmată mai târziu de Col de la Binche și Grand Colombier, iar mai apoi de Mont du Chat, una dintre primele cățărări cu adevărat descurajante.

Zi de pauza in Perigueux

Etapa 10: Périgueux – Bergerac 178km

Etapa 11: Eymet – Pau 202km

Etapa 12: Pau – Peyragudes 214km (Final in catarare)

Turul intră în Pirinei și începe în același mod tradițional, din Pau, rutierii confuntându-se cu cinci cățărări clasificate, dintre care Col de Peyresourde și Peyregudes.

Etapa 13: Saint-Girons – Foix 100km

Aici rutierii se întâlnesc cu alte trei cățărări importante din Pirinei, Col d’Agnes, Mur de Péguère, finalul etapei fiind pe Foix. Această etapă de doar 100 de km marchează cea mai scurtă etapă din istoria Turului Franței și se anunță a fi cel puțin una interensată.

Etapa 14: Blagnac – Rodez 181km

Etapa 15: Laissac-Sévérac L’Eglise – Le Puy-en-Velay 189km

Zi de pauza in Le Puy-en-Velay

Etapa 16: Brioude – Romans-sur-Isère 165km

Etapa 17: La Mure – Serre Chevalier 183km

Prima etapă din cea de-a doua vizită în Alpi îi va pune la încercare și pe cei mai iscusiți cățărători pentru că vor întâlni una dintre cățărările emblematice, Col du Galibier. Pornind din La Mure, plutonul va traversa Col d’Ornon, Col de la Croix de Fer și Col du Télégraphe. Rutierul care va ajunge primul în vârful Col du Galibier va primi premiul Prix Henri Desgrange, deoarece cursa trece prin cel mai înalt punct din întreg turul.

Etapa 18: Briançon – Col d’Izoard 178km(Final in catarare)

Etapa 19: Embrun – Salon-de-Provence 220km

Etapa 20: Marseille ITT 23km

Penultima etapă presupune un contratimp în apropiere de orașul Marseille, urmată apoi de un lung transfer al rutierilor și întreg staff-ul către Paris.

Etapa 21: Montgeron – Paris 100km

Pentru a 42-a ediție consecutivă, Turul Franței se va termina pe Champs-Elysées, unde cel mai rapid rutier se va înfrunta pentru titlul neoficial de “World Championship sprinter” și liderul va fi încoronat ca și căștigător.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.