Cum Sa Folositi Launchpad-ul in OS X El Capitan

0
541

Cum Sa Folositi Launchpad-ul in OS X El Capitan

Launchpad este acel loc în care pot fi găsite toate aplicațiile instalate pe Mac-ul vostru. Toate acestea sunt grupate în ordinea instalării lor și sunt accesibile foarte rapid și ușor datorită scurtăturii disponibile implicit în Dock. Modul în care Launchpad lucrează este în esență la fel ca și cum ai folosi un iPhone sau un iPad: pictograme pentru fiecare aplicație în parte pe care trebuie să faci click pentru a le deschide și pe care le puteți aranja după cum doriți.

Există câteva modalități pentru a intra în Launchpad. Prima dintre ele este scrutătura din Dock reprezentată printr-o pictogramă gri cu o rachetă. Dacă folosiți un MacBook ce dispune de un trackpad, poziționați patru degete (degetul mare împreună cu primele trei degete ce îl urmează) pe acestea și adunați-le împreună pentru a lansa Launchpad. Când nu mai aveți nevoie de Launchpad, cu aceleași degete exercitați mișcarea opusă pentru ca acesta să dispară.

Launchpad-ul poate cuprinde mai multe pagini de aplicații, în funcție de cât de multe sunt instalate pe Mac-ul vostru, iar pentru a vă muta dintr-o pagină în alta, folosiți două degete pe trackpad sau un deget pe Magic Mouse, click și trageți folosind alt mouse sau apăsați stânga sau dreaptă pe săgețile de la tastatură.

Lansati Launchpad

Launchpad-ul conține toate aplicațiile instalate pe Mac-ul vostru, iar primele instalate sunt întotdeauna aplicațiile Apple. Cu fiecare aplicație nouă instalată, aceasta va ocupa câte un loc din stânga sprea drepata, rând pe rând, în jos până câd toată fereastra se umple, după care se crează automat o pagină nouă.

Fiecare aplicație poate fi rearanjată după bunul plac, pe fiecare pagină în parte, pe rândul sau pe coloana dorită, cu condiția să fie pagia plină de pictograme, altfel poate fi aleasă doar poziția în rând nu și în coloană. Pentru ca să puteți face acest lucru, mergeți pe oricare din aceste pictograme și apăsați menținând apăsat cursorul mouse-ului. Aceastea încep să tremure și în acest moment pot fi mutate oriunde. Totodată pot fi și șterse cu ajutorul acelui “X” ce apare în colțul din stânga sus al ficărei aplicații.

Dacă doriți ca una sau mai multe aplicații pe care le folosiți frecvent să vă fie și mai la îndemână, puteți oricând să le trageți din Launchpad direct în Dock.

Comportamentul de grup

Puteți aranja aplicațiile în foldere, pentru o mai bună organizare pe grupuri. Pentru a crea un folder, trageți o aplicație peste o alta, imediat creându-se un folder imediat ce veți da drumul cursorului. Acesta va primi automat un nume bazat pe categoria de aplicații pe care le-ați grupat, dar puteți oricând să îl redenumiți după bunul plac. Click pe folder pentru al deschide, click pe numele acestuia, iar apoi tastați numele dorit.

Așa cum spuneam mai sus, Launchpad face posibilă și ștergerea aplicațiilor, rapid și ușor. Click și menținere apăsat pe pictograma aplicației sau mențineți apăsată tasta Option, iar acestea încep să tremure și vor afișa un “X”.

Puteți șterge doar aplicațiile cumpărate și descărcate din App Store — aplicațiile standard Apple și toate celelalte care au instalate din alte surse nu pot fi șterse în acest mod.

launchpad-elcapitan-screenshot

Concluzie

Launchpad este o unealtă foarte utilă pentru fiecare utilizator de Mac, ajutându-ne să nu mai căutăm aplicațiile care nu le folosim frecvent de fiecare dată în Finder, ci le grupează într-un singur loc. Launchpad este asemenea unui ecran Home iPhone sau iPad, organizarea, gruparea pe foldere și ștergerea aplicațiilor funcționează în aceelași mod ca pe dispozitivele mobile.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.