Apple MacBook (2016) Review: La fel de subtire dar mult mai puternic

0
1324

Apple MacBook (2016) Review: La fel de subtire dar mult mai puternic

Notebook-urile și laptop-urile sunt unele dintre cele mai importante și personale dispozitive pe care le avem astăzi, dar dintr-un oarecare motiv, aceste dispozitive par oarecum a sta pe loc când vine vorba de evoluția lor. Bineînțeles, ele sunt mult mai puternice și sunt create să fie atât de versatile încât să satisfacă și acei utilizatori care își doresc la fel de mult și o tabletă, dar pentru cea mai mare parte, multe dintre actualizările și noile caracteristici par destul de elementare.

Apple a învățat foarte multe prin crearea și dezvoltarea iPhone-ului și a iPad-ului și a creat MacBook-urile pentru a inaugura o noua fază pentru computerele personale în materie de laptop-uri și notebook-uri. Aproape nimic din ceea ce putem vedea pe MacBook nu este comun cu ceea ce putem vedea pe piață în zilele noastre.

Întreg CPU-ul MacBook-ului, care include memoria RAM, SSD-ul și toate componentele radio, nu este mai greu decât o ciocolată Toblerone, cea mai mare parte a incintei foarte ușoare este preluată de display și de baterii. Apple a renuțat la tot ce a considerat că nu este esențial pentru acest dispozitiv.

Trackpad-ul emulează un buton, dar în esență nu există nici un buton, iar tastatura lucrează ca o tastatură chiar dacă întreg mecanismul acesteia a fost complet reproiectat. Porturile și tot ce înseamnă conexiune cu MacBook-ul au fost anulate în favoarea unui singur port adevărat, port care oferă singura modalitate pentru conectivitate și în același timp încărcarea acestui dispozitiv.

Disponibilitatea diferitelor culori este practic un testament în ceea ce privește dorița Apple de a face MacBook-ul la fel de personal ca un iPhone sau un Apple Watch.

Mă pot numi un fan al culorii Space Gray, dar imi place la fel de mult și clasicul silver, cu toate acestea există ceva special și la modelele ce au culorile gold și rose gold pe care, cu siguranță mulți le vor găsi atrăgătoare. Există căteva case-uri care pot modifica culoarea inițială a MacBook-ului, dar adăugând o astfel de carcasă pe un dispozitiv atât de subțire și elegant îl vei masca și tot farmecul va dispărea odată cu acest înveliș. Plus că fiecare culoare pe care Apple o pune la dispoziție pentru această gamă de MacBook-uri este unică în felul ei.

Aceste lucruri fac ca Macbook-ul, care pornește de la 6700 lei (1500 €), să arate atât o vitrină de proiectare și de pricepere Apple, cât și un impuls îndrăzneț de schimbare de tehnologie și design pentru computerele personale, cel puține pentru notebook-uri. Trebuie menționat faptul că acest dispozitiv nu este pentru toată lumea, iar acest lucru este cât se poate de sigur.

Există un preț clar și prezent la fel ca și barierele pentru performanța și porturile MacBook-ului, iar acestea pot fi căteva dintre cauzele principale pentru unii cumpărători. Dar pentru aceia care își petrec majoritatea timpului pentru a scrie și a lucra prin email-uri, cufundați în servicii web și social media, nu există nici un înlocuitor când vine vorba de portabilitate și de funcționalitate care să ofere ceea ce oferă în momentul de față un MacBook.

MacBook Retina 2016 vine în același moment în care un număr foarte mare de competitori PC au decis să lanseze pe piață produse super subțiri și ultraportabile. În timp ce multe dintre aceste notebook-uri adoptă un design foarte subțire, au multiple porturi USB Type-C sau procesoare Intel Core i5 sau chiar i7.

MacBook 2016 este la bază la fel ca modelul lansat în 2015. Apple a adăugat opțiunea de culoare Rose Gold, împreună cu ultimele procesoare Intel Core m și SSD-uri mai rapide pentru o performanță mai bună și un consum mai mic de energie. Toate acestea rezultă și o autonomie mai bună.

Utilizatorii care doresc un MacBook, trebuie să se gândească înainte de toate dacă acesta va fi singurul lor computer și să pună în balanță foarte bine pentru ce vor avea nevoie să îl folosească. Acesta nu este un notebook care să fie luat în considerare când vine vorba de jocuri, de ore petrecute pentru editare video sau desenare în CAD.

Așa cum spuneam mai sus, MacBook-ul este o unealtă perfectă pentru scris, un instrument compact pentru programatori și un computer personal încântător care oferă cea mai portabilă experiență desktop pentru OS X. Pentru cei care se deplasează foarte mult și care își leagă MacBook-ul la iPhone pentru date, au o combinație perfectă de mobile office care poate acoperi majoritatea lucrului în timpul deplasărilor.

MacBook-ul va fi întotdeauna un produs controversat. Sunt și vor fi o grămadă de oameni care o să aibă o listă lungă de plângeri legate de faptul că exista un singur port USB, de prețul prea mare și de faptul că linia este mai mult înclinată spre o modă decât spre un produs performant și avantajos. De asemenea, sunt și vor fi alții care o să susțină cu tărie puterea lui MacBook, aceștia sunt utilizatorii care vor iubi aceste notebook-uri și au nevoie de un Mac extrem de ușor și de subțire cu care să poată să își rezolve majoritatea sarcinilor zilnice, să reziste o zi întreagă și care nu sunt dornici să folosească o tabletă pentru a replica funcțiile unui notebook.

Pentru cei din urmă, MacBook-ul este un pas înainte față de modelul din anul trecut. Vestea bună este că acum se găsesc o mulțime de accesorii și de conectori care pot adăuga funcționalități necesare, plus noile procesoare Intel Skylake care ridică foarte mult performanțele acestui MacBook.

Din punctul meu de vedere, MacBook se încadrează perfect între un notebook ultraportabil și tabletă. Nu aș dori sau nu aș avea nevoie de un computer cu display multi-touch, dar cu siguranță am nevoie de o tastatură fizică, iar tastatura ce se găsește pe MacBook este una extraordinară. Tastele sunt mari, iar mecansimul și profilul foarte jos fac ca tastatura să îți ofere o acuratețe și o rapiditate în timpul scrisului.

Cu toate că este un dispozitiv extrem de subțire și ușor, MacBook-ul oferă un difuzor surprinzător de puternic, un trackpad suficient de mare și de accesibil, împreună cu o carcasă lipsită de ventilatoare dar care nu se supraîncălzește, căldura fiind dispersată perfect. De multe ori am folosit MacBook-ul în pat sau pe picioare, iar în comparație cu mai vechiul meu MacBook white care se încingea foarte tare, cu acest model nu am simțit niciodată ca s-ar supraîncălzi sau că mi-ar arde picioarele.

Ecranul Retina este superb, suficient de generos pentru cei 12 inci și foarte detaliat și prietenos cu ochii. Iar bateria este extrem de bună, uitând practic să îl conectezi la încărcator într-o zi normală de utilizare.

În primă instanță lipsa porturilor a fost o încercare pentru mine, dar datorită tehnologiei AirDrop am reușit să rezolv acele probleme în care era necesară conectarea iPhone-ului cu MacBook-ul. Probabil, într-o utilizare pe o perioada mai îndelungată, aș achiziționa un conector care să îmi permită conectarea unor dispozitive prin USB 2.0/3.0. Una peste alta, MacBook este fără doar și poate un produs focusat pe inovație, unul care contestă normele de computer mobil în timp ce împinge multe dintre ingineriile și design-urile Apple către viitor.

Concluzie

Pentru 2016, MacBook primește procesoare mult mai capabile, un plus de cel puțin o oră în autonomia bateriei în concordanță cu mult mai multă performanță comparativ cu lina MacBook Air. Apple a renunțat la tot în favoarea unui singur port USB Type-C, iar camera FaceTime de 420p rămâne în continuare foarte low-end pe un dispozitiv atât de pretențios.

Cel mai portabil Mac păstrează în continuare acest profil de cel mai subțire și cel mai ușor produs, pe care cu siguranță majoritatea călătorilor îl vor aprecia și îl vor îndrăgi și devine un produs mult mai bun pentru ceea ce urmează să aducă macOS Sierra în perioada următoare.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.