Tot Ce Trebuie Sa Stii din Conferinta Apple WWDC 2016: watchOS 3, iOS 10, macOS, tvOS si multe altele

0
600

Tot Ce Trebuie Sa Stii din Conferinta Apple WWDC 2016: watchOS 3, iOS 10, macOS, tvOS si multe altele

Aseară la ora 20, ora României a început conferința anuală Worldwide Developers Conference sau WWDC 2016, în cadrul căreia au fost anunțate ultimele noutăți venite de la gigantul din Coupertino, Apple.

Au fost o grămadă de așteptări în întreg on-line-ul, mai ales în ceea ce privește Apple Watch. S-a discutat și s-au zvonit multe lucruri despre un posibil Apple Watch 2, apoi a fost vorba de o linie nouă de MacBook Pro-uri cun un diplay OLED în locul tastelor funcționale, de următorul iSO 10 și de faptul că sistemul de operare care rulează în acest pe orice Mac și se numește OS X își va schimba numele în macOS intrând astfel în linia de OS-uri actuale Apple (iOS, watchOS, tvOS). Din păcate nimic pe partea de hardware cu ocazia acestui eveniment, s-a vorbit doar despre software și despre schimbările și noutățile din această categorie. Din puctul meu de vedere, lansările au fost mult sub așteptări și pot să spun pentru prima dată că a fost poate cel mai slab eveniment Apple din utlimii 10 ani.

Dacă despre linia MacBook Pro se știa că nu va fi prezentată acum, exista un gram de speranță pentru Apple Watch 2, dar cum spuneam, nimic, doar software. Actualul Apple Watch a fost anunțat în septembrie 2014 și lansat pe piață in aprilie 2015, deci ne păstrăm în continuare speranța de a vedea anul acesta un nou produs din această gamă, în luna septembrie.

Să vedem totuși cele mai importante noutăți prezentate de Apple în cadrul acestui eveniment WWDC 2016.

watchOS 3 pentru Apple Watch

WatchOS_3_preview-780x458

Prezentarea segmentului Apple Watch a început cu o recunoaștere din parte companiei (lucru rar întâlnit), că acest produs nu funcționează la fel de bine cum ne-am fi așteptat și cum ar trebui să funcționeze orice produs Apple. Cele mai mari probleme pentru purtabilul Apple Watch au fost pe partea de lag, iar Apple a știut despre această problemă pe care dispozitivul le are uneroi, iar watchOS 3 ar trebui să rezolve definitiv această problemă.

Această nouă versiune de watchOS va permite aplicațiilor să se lanseze instant, păstrând aplicațiile preferate în memorie, furnizând actualizările direct în fundal, lucru care va elimina acel sentiment de produs lent.

Pe lângă aceste îmbunătățiri despre care Apple susține că vor elimina toate problemele și nemuțumirile utilizatorilor de Apple Watch, watchOS 3 mai aduce și o mulțime de caracteristici noi:

 • Screenshot-urile de watchOS 3 pot fi activate și dezactivate din aplicația Apple Watch de pe iOS
 • watchOS suportă acum Find My Watch prin aplicațioa de iOS Find My iPhone
 • watchOS 3 aduce acum un control mult mai bun pentru setarea ecranului atunci când acesta este într-o sesiune (sesiunea este o activitate ca antrnamentul sau Hărțile)
 • O nouă aplicație numită Breathe
 • Un nou mod de afișare (Apple le numește complicații) pentru Muzică pe fețele ceasului
 • Noi fețe de ceas disponibile: Activity Digital, Activity Analog, Numerals
 • Noi complicații mici și scurtături pentru Find My Friends, Heartrate, Home, Mail, Maps, Messages, Music, Phone, Reminders, Remote, Stocks, Weather Conditions și Workout.
 • Mod nou de încărcare pentru o aplicație atunci când aceasta este pornită pe watchOS
 • Modul principal de vizualizare al Hărților are acum un fundal alb pentru o mai bună vizualizare
 • Noi aplicații disponibile pe ceas: Home, Reminders, Breathe, Heartrate șiFind My Friends
 • Cu o singură apăsare a butonului se revine în Dock, față de Friends în vechea versiune
 • Poți să îți customizezi singur fețele de ceas cu ajutorul aplicației Watch de pe iOS.

macOS Sierra pentru Mac

macOS-sierra

Așa cum s-a presupus, OS X își va schimba denumirea în macOS, iar următorul sistem de operare Apple pentru desktop se va numi “macOS Sierra,” iar caracteristicile principale pe care se bazează această versine sunt Continuity și Handoff. Aceste caracteristici sunt concepute ca poduri între sistemele mobile și cele fixe, pentru un ecosistem perfect, cu o utilizare la îndemâna oricui.

Noile carateristici aduse în macOS ca Universal Clipoard, va perimite să copiezi în principiu orice pe un device Apple și să îl lipești pe altul via iCloud. Acest lucru strânge legăturile dintre iPhone, iPad și Mac, făcând totul mult mai ușor pentru utilizatorii Apple. Totodată, cu ajutorul Apple Watch și a noi funcții numite Auto Unlock vom puta debloca mult mai simplu Mac-ul nostru.

Apple adaugă și ceea ce ei denumesc Optimized Storage, care va trimite automat documentele și fișierele vechi către iCloud, eliberând spațiul de pe disk-ul local. De asemenea, va curăța coșul de gunoi, istoricul web și alte date direct în fundalul Mac-ului pentru a menține tot timpul computerul curat.

Prin această caracteristică adăugată în macOS nu vom mai simți nevoia utilizării altor aplicații de curățare pe Mac, aplicații care înlăturau toate fișierele noastre vechi de care nu mai aveam nevoie. Apple susține că în timpul testului făcut de către ei, Optimized Storage a fost capabil să elibereze un spațiu enorm de 130GB de pe un singur Mac.

Alte caracteristici noi aduse în macOS sunt integrarea Siri, picture-in-picture video, tab-uri în diferite aplicații Apple și third-party și sincronizare automată pentru documente cu toate dispozitivele Apple și chiar și cu PC.

tvOS pentru Apple TV

DarkMode-tvOS-780x521

Apple TV este un mic gadget care stă lângă televizorul din living și care are peste 6000 de aplicații native, mare parte dintre ele dezvoltate și lansate în ultimele luni. Mai exact o dată cu lansarea Apple TV 4.

Multe de spus nu sunt în ceea ce privește noile modificări aduse către acest sistem de operare, decât că acum dacă o aplicație îți solocită numele de utilizator și parola, de exemplu HBO, tvOS te va autentifica oarecum automat și în celelalte aplicații care intră în aceeși categorie. Nu știu cum exact se va aplica acest lucru, dar vom vedea. Între timp Apple spune că: “Once a user is signed into one network app, any other app on Apple TV from participating pay-TV providers will automatically log the user into all other supported apps requiring authentication.”

Apple TV vine și cu o nouă temă, Dark Mode, care este destinată încăperilor cu lumină difuză pentru a nu deranja ochii. Pe lânga această temă, Apple a realizat și o aplicație pentru iOS care va putea transforma orice iPhone în telecomandă pentru Apple TV.

Și Siri este îmbunătățită pe Apple TV, devenind acum mult mai puternică aici. Va permite căutări mult mai amânunțite pentru a descoperi un film specific, un show TV sau un videoclip pe YouTube. În plus, Siri are suport pentru HomeKit, cea ce va permite comandarea becurilor inteligente, a termostatelor, etc. direct din Apple TV.

iOS 10 pentru iPhone si iPad

iOS10-screenshot

Cu iOS 10, pe care Tim Cook l-a numit “the mother of all releases,” Apple caută să valorifice succesul extraordinar al iPhone-ului. Fără doar și poate cel mai popular produs al gigantului din Coupertino este iPhone și acesta este cheia către universul Apple.

iOS 10 aduce îmbunătățiri aplicațiilor Messages, Apple Music, Photos și Apple News, dar îi dă mai multă putere și lui Siri, care acum aduce o deschidere mult mai mare pentru dezvoltatori pentru aplicațiile Maps, Messages și Phone.

Noul SiriKit va aduce comenzi vocale către aplicațiile third-party, ceea ce înseamnă că foarte curând vom putea vorbi cu iPhone-ul sai iPad-ul nostru, indiferent dacă vrem să plecăm la o plimbare sau să începem un antrenament.

De asemenea, designul ecranului Lock Screen se schimbă complet în iOS 10, ceea ce înseamnă că vom vedea mult mai multe în noua variantă.

În acest moment, în special datorită generației a doua al senzorului pentru amprentă Touch ID care este mult mai rapid (pe iPhone 6s și iPhone 6s Plus), tendința de a apăsa simplu pe butonul Home pentru afișarea notificărilor sau a ceasului de exemplu, ducea într-o clipită la ecranul principal, deblocându-se automat prin amprentă. Apple vine cu rezolvarea acestei probleme prin adăugarea caracteristicii ‘raise to wake’, care va face să se lumineze ecranulu iPhone-ului imediat ce acesta este ridicat în sus. Una dintre caracteristicile principale care caracterizează Apple Watch.

Notificările în iOS 10 devin acum mult mai atractive. Sunt mult mai multe scurtături disponibile prin 3D Touch, majoritatea putând fi folosite fără să mai ieși din meniul lock screen. Astfel, putem accepta invitații, putem răspunde la mesaje și putem să rămânem în conversație fără să părăsim lock screen. De asemenea, la fel ca în Apple Watch, cu o apăsare pe ecran putem curăța întreaga listă de notificări.

Și Control Center a fost redesenat. Acum devine mult mai customizabil și poate primi aspecte diferite în funcție de context. Sunt acum și mai multe ecrane, astfel că dacă tragi ecranul din dreapta vei intra într-o secțiune specială pentru muzică, sau dacă tragi din drepta în ecranul lock screen poți intra direct în cameră

Noutăți sunt și pe partea de poze, unde Apple spune că a injectat o inteligență artificială care să ajute la detectarea fețelor, locurilor și a obiectelor. De asemenea, iOS 10 aduce un plus pentru Siri, Hărțile sunt redesenate arătând acum mult mai simple și mai curate, iar controlul acestora este mult ușor de accesat.

Apple-Music-iOS10

Apple Music vine cu un design complet nou, adăugând versuri direct pe ecran pentru unele piese, iar altele o să primească versurile pe viitor. Și Apple News este complet schimbată, mult mai curată și mai simplă și cu o caracteristică importantă, adăugarea de noi abonamente în aplicație. O nouă aplicație Home va fi disponibilă pe iOS 10, aplicație care va fi folosită cu întrg sistemul HomeKit, sistem ce controlează orice dispozitiv compatibil pentru a transforma casa noastră într-una inteligentă. Mesajele dispun acum de emoticonuri și emoji-uri mult mai mari și mai diversificate, plus mult mai multe alte noutăți despre care vom vorbi în perioada următoare.

iOS10-ipad-screenshot

iOS 10 va fi disponibil ca o actualizare gratuită ce va fi compatibilă cu următoarele dispozitive mobile Apple:

 • iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro 9,7 și iPad 12,9
 • iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4)
 • iPod touch generația a 6-a
 • iPhone 5 , iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.