Cum Sa Aranjezi si Sa Sortezi Fisierele in Finder in OS X El Capitan

0
1246

Cum Sa Aranjezi si Sa Sortezi Fisierele in Finder in OS X El Capitan

Fereastra Finder în OS X El Capitan are patru moduri diferite de vizualizare a fișierelor: icon view – iconițe mici/pictograme pentru fiecare fișier sau aplicație; list view – afișare sub formă de listă; column view – afișare pe coloane; Cover Flow View – sub formă de coperți ce pot fi derulate de la stânga la dreapta. De asemenea, există mai multe modalități de sortare pentru fișierele din aceste moduri. Exista însă și alte opțiuni ca Arrange By, Sort By și Clean Up By în diversele meniuri din Finder. Din păcate însă, nu este clar ce înseamnă fiecare dintre aceste opțiuni.

Cele trei instrumente importante de sortare/aranjare, au trei funcții distincte fiecare: Arrange By te lasă să îți organizezi fișierele în grupuri; Opțiunea Sort By te lasă să alegi cum să fie sortate fișierele tale (după nume, după dată, etc.); Opțiunea Clean Up By te lasă să îți organizezi frumos dezordinea de pe Desktop. Aceste trei opțiuni însă, nu sunt întotdeauna disponibile în toate modurile de vizualizare din Finder. Uneori le poți combina, uneori nu poți face acest lucru, existând mai multe modalități pentru a le invoca.

Cu alte cuvinte, nu este cel mai plăcut design de intergață realizat de Apple, dar are o funcționalitate bună atunci când îl înțelegi. În cele ce urmează vă prezint un ghid prin care să vedem și să înțelegem modul în care lucrează fiecare.

Icon View

Aceaste modalități de organizare și caracteristicile lor sunt mult mai ușor de explicat și demonstrat în modul Icon View. Majoritatea opțiunilor care funcționează în modul Icon View funcționează și în celelalte trei. Chiar dacă nu folosiți niciodată acest mod de vizualizare, schimbați pentru câteva minute în acest mod pentru a putea urmări cele explicate de mine. Pentru a schimba în modul de afișare Icon View din Finder, alegeți View > as Icons, sau apăsați Command+1.

Începeți prin apăsarea Ctrl+click (sau click dreapta) într-un spațiu liber din orice meniu din Finder. În meniul contextual rezultat după această comandă, veți vedea trei opțiuni: Clean Up, Clean Up By și Arrange By. (Veți putea vedea aceste opțiuni doar în cazul în care nu ați sortat în prealabil modul de afișare (Short By) în paleta View Option; Vom discuta despre acest aspect puțin mai târziu.) Să începem cu Arrange By.

Din submeniul Arrange By poți opta la modul de aranjare al fișierelor și al folderelor după Nume (Name), Fel (Kind), Aplicare (Application), Ultima Deschidere (Date Last Opened), Data Adăugării (Date Added), Data Modificării (Date Modified), Data Creării (Date Created), Mărime (Size), Tag-uri (Tags), sau Niciuna (None). Aranjându-le după nume, acest lucru va sorta fișierele și folderele și le va aranja în cel mai simplu mod alfabetic. None, face exact ce spune, adică nu are o regulă de aranjare și te lasă se le organizezi tu cum dorești. Dar dacă selectezi una dintre celelalte opțiuni, Finder-ul împarte fereastra sa în secțiuni și organizează fișierele și folderele în aceste secțiuni.

ArrangeBy-screenshot

Dacă selectezi de exemplu Kind, vei obține grupuri pentru diferite tipuri de fișiere: Folders, Images, Spreadsheets, Documents, ș.m.a.d. Selectând Size, pictogramele vor fi divizate în secțiuni cu dimensiuni ce variază de la  — 100MB la 10GB, 1MB la 100MB ș.a.m.d. Dacă nu aveți fișiere sau foldere care să se încadreaze într-un anumit grup, această secțiune nu va apărea deloc. În cadrul fiecărui grup, fișierele sunt afișate într-un singur rând orizontal; dacă sunt mai mai multe elemente într-un grup, va trebui să le derulați pe orizontală pentru a le vedea pe toate.

arrabgeby-kind-screenshot

Odată ce ai organizat fișierele în grupuri cu Arrange By, ține apăsată tasta Option și Ctrl+Click în fereastra Finder din nou. Meniul contextul Arrange By se schimbă automat în Short By. Acest lucru îți perimite să sortezi fișierele în cadrul grupului. De exemplu, dacă ai aranjat fișierele după Kind, poți folosi Sort By pentru a le aranja în fiecare grup după Name. Meniul Short By nu oferă toate aceleași opțiuni ca Arrange By; nu se pot sorta după Application. Dacă le sortezi după None, poți folosi în continuare Sort By pentru a aranja fereastra ca un întreg.

Meniul contextual nu este singura metodă pentru a invoca Arrange By și Sort By. Poți folosi și: selectând View > Arrange By; click pe butonul Arrange By din toolbarul Finder (dacă apare); poți selecta Arrange By din meniul Action din toolbar (din nou, dacă butonul este disponibil); sau poți deschide paleta View Option (care și ea poate fi modificată în diferite metode, dintre care cea mai ușoară este apăsarea tastelor Command+J). În majoritatea din aceste cazuri, combinația cu tasta Option funcționează, schimbându-se din Arrange By în Sort By.

Unele foldere au criterii speciale pentru Arrange By și Sort By. De exemplu, în folderul Applications poți să aranjezi aplicațiile după Category (Productivity, Games, Social Networking, etc.). Aceste categorii sunt moștenite din Mac App Store; dacă ai instalate aplicații din alte surse, acestea vor fi încadrate automat în Other.

Dacă aranjezi pictogramele după Name sau None, vei putea să folosești și optiuna Clean Up By din meniul contextual (sau din altă parte). Acesta va sorta pictogramele după ce categorie vei alege (Name, Kind, Date Modified, Date Created, Size, sau Label), dar vei putea muta pictogramele în jurul modului de vizualizare; când folosești Arrange By, nu vei mai putea muta pictogramele. Clean Up By este deasemenea o acțiune folosită o singură dată, în sensul că dacă adaugi noi fișiere acelui folder, pictogramele nu vor urma acțiunea anterioară Clean Up By. Dacă alegi Arrnage By, fișierele noi adăugate acelui folder vor fi poziționate automat în cel mai apropiat grup. Opțiunea simplă Clean Up doar mută pictogramele fișerelor într-o grilă, fără nici o organizare. Acest lucru este foarte folositor pe Desktop, dacă ai salvate multe fișiere acolo și nu le-ai setat după opțiunea Arrange By.

List, Column si Cover Flow

la fel ca în modul Icon View și aici poți folosi Arrange By pentru a sorta fișierele și folderele în grupuri din modul List și modul Column. Dar aceste grupuri sunt mult mai compacte și mai ușor de folosit show-view-options-mac-osxdecât cele din modul Icon View, în special când vizualizați o multitudine de fișiere. Fișierele apar în colane verticale, nu în rânduri orizontale, deci nu este nevoie de nici o derulare pe părți (pe orizontală). Așadar, dacă o listă sau o coloană se extinde în partea de jos a ferestrei nu vei putea folosi meniul contextual (Ctrl+Click sau Click dreapta) pentru a accesa Arrange By sau Sort By (din cauză ca nu există nici un spațiu liber pe ecran); va trebui să folosești una dintre celelalte (multele) opțiuni.

Arrange By poate fi util în special în modul de vizualizare List și Column, din cauză că afișează folderele în partea de sus, pentru o navigare mai ușoară de sus în jos prin ramurile directoarelor. În timp ce în modul Icon View, poți combina Arrnge By și Sort By.

În oricare dintre aceste moduri de vizualizare, poți folosi Ctrl+Click pe antetele coloanelor; acest lucru îți permite să alegi care antet să fie afișat. În mod implicit, sunt setate NameDate Modified, Size și Kind, dar poți alege altele sau le poți anula pe toate, însă fără Name. Deoarece elementele din aceste moduri de vizualizare sunt prezente într-o listă veritcală, nu există nici o opțiune Clean Up By în oricare dintre ele.

Modul de vizualizare Cover Flow este un hibrid: în partea de sus a ferestrei vei putea vedea fișierele și conținutul lor, iar în partea de jos este modul de vizualizare de tip listă (List). Opțiunile pentru acest mod de vizualizare sunt similare cu cele din modul List: poți folosi Arrange By sau Sort By după aceleași metode.

Rezumand Totul

Când ai organizat fișierele într-o fereastră exact așa cum ai dorit, să spunem, Icon View, poți să îi spui OS X-ului să folosească întodeauna această opțiune oricând vei folosi acel mod de vizualizare. După ce ai setat opțiunea ta, deschide paleta View Options și fă click pe Use as Defaults din partea de jos. (Poți face acest lucru și în modul Column View.) Setările din fereastra ta curentă ar trebui să fie aplicate în toate ferestrele deschise în modul Icon View. (Poți anula acest lucru prin apăsarea tastei Option în paleta View Option: aceasta va schimba setările din Use as Defaults în Restore to Defaults.)

Poți de asemenea să alegi un mod specific de vizualizare pentru anumite foldere. Pentru a face acest lucru, deschide un folder, alege modul de vizualizare dorit, apoi din paleta View Option bifează Alwqys Open in__ View. Din nou, acest lucru funcționează în cele mai multe cazuri, dar nu întotdeauna. Setările pe care tu le stabilești unui folder nu se aplică și pentru altele.

Puteți observa că organizarea fișierelor și a folderelor în OS X poate fi oarecum o treabă confuză. Cel mai bun sfat este să găsiți un aspect care vă place și rămâneți pe el cât mai mult; cu cât veți încerca să personaliați fiecare mod de vizualizare, cu atât mai mult aceste setări vor merge într-o parte greșită. Dar dacă veți acorda puțin timp să experimentați aceste opțiuni, veți descoperi că aceste metode de organizare și caracteristicile lor vor facilita găsirea și gestionarea fișierelor mai ușor decât oricând.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.