Cum Sa: 10 Sfaturi Pentru Utilizatorii Noi de OSX

0
1323

Cum Sa: 10 Sfaturi Pentru Utilizatorii Noi de OSX

În ultima perioadă am reinstalat de câteva ori OS X-ul pe cateva Mac-uri. Și pe ale mele și pe ale altor cunoștințe, și a devenit cumva un obicei să le configurez cu câteva setări inițiale la început. M-am gândit că acest lucru ar fi benefic pentru orice nou utilizator de OS X care în primele zile bâjbâie prin setări, și astfel am zis să împart cu voi setările mele favorite ca primele 10 sfaturi pentru orice utilizator nou de OS X. Poate că ești un utilizator vechi de Mac și cu siguranță știi unde, ce, și cum să cauți, dar nu cred că aceste setări îți vor prinde rău și cred căte vor ajuta la fel de mult ca pe mine.

Ia în considerare că aceste 10 sugestii sunt doar sugestii, nimic altceva. Dacă cumva preferi setările standard pe care orice Mac ți le pune la dispoziție by default, le poți lăsa așa. Nici una dintre aceste setări nu se prezintă ca o regulă standard ce trebuie aplicată pentru a funcționa bine, dar în ultimii ani în care am folosit OS X, am ajuns oarecum să utilizez căteva setări pe care le-am considerat utile și fără de care mi-ar fi mult mai dificil să lucrez pe un Mac nou, sau reinstalat. Probabil că ține și de obișnuință.

Dar să scurtăm vorba și să vă prezint pe rând ce setări prefer eu, și unde și cum le puteți găsi și configura. Este foarte simplu.

Activati click-dreapta si mariti viteza cursorului

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Orice versiune de OS X vine cu opțiunea click-dreapta dezactivată, așadar trebuie să activați voi această opțiune. Teoretic acesta este primul lucru pe care ar trebui să îl faci imediat după ce ai desfăcut un nou Mac din cutie, sau după o reinstalare a sistemului de operare. Viteza cursorului mouse-ului dar și a trackpad-ului (MacBook sau trackpad suplimentar pentru iMac, Mac Mini sau MacPro) vine by default cu o viteză de reacție foarte mică, dacă vrei ca aceasta să fie mai mare o poți crește cu ajutorul slider-ului Tracking speed din aceeași fereastră și lucrurile vor funcționa mult mai bine.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Mouse → click pe casuta din dreptul Secondary click. 

Plaseaza Dock-ul pe partea pe care doresti

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

În general aici nu umblu neapărat, adică las această opțiune by default, adică cu Dock-ul în partea de jos, dar cu siguranță se vor găsi persoane care să prefere Dock-ul cu icoanele pe stânga sau pe dreapta, lucru care m-a determinat să o trec ca o opțiune necesară de știut pentru toată lumea. Plasarea icoanelor din Dock pe o laterală îți oferă o perspectivă mult mai bună, o imagine mult mai mare pe verticală, mai ales dacă folosiți un monitor widescreen, care nu are o așa mare deschidere pe verticală.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Dock → click pe butoanele Left, Right sau Center din dreptul Position on screen, pentru a gasi pozitinarea cea mai convenabila pentru tine.

Minimizeaza ferestrele direct in incoana aplicatiei

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Atunci când pornești pentru prima dată un Mac nou sau după un clean install, vei putea observa că fiecare fereastră a unei aplicații deschise în momentul minimizării ei își va ocupa locul ei în Dock. Dacă ai mai multe ferestre deschise la un moment dat, nu va dura foarte mult până când Dock-ul va începe să fie aglomerat. Prin alegerea opțiunii “minimize windows into application icon” din setările Dock-ului, fiecare fereastră minimizată va intra în aplicație fără a mai ocupa un loc suplimentar în Dock.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Dock → click pe casuta din dreptul Minimize windows into application icon.

Activeaza un colt cu Show Desktop sau orice al colt cu alta optiune

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Bineînteles că pentru acest lucru poți să folosești tasta F11 pe o tastatură normală (full size), dar pe una mică cu tasta fn ai volumul stabilit pe aceeași tastă și pentru a acționa show desktop va trebui să combini fn+F11. Deja e mai complicat. Care va să zică, prin activarea colțurilor din Mission Control lucrurile se pot simplifica puțin. De regulă eu prefer pe iMac setările din imagine, cu show Desktop în colțul din stânga jos, Sleep în colțul stânga sus, iar Notification Center în colțul din dreapta sus. În cel din dreapta jos nu obișnuiescă să pun nimic, pentru că folosind poziționarea Dock-ului pe mijloc, în partea dreaptă maxim este coșul de gunoi și este enervant că atunci când vreau să îl golesc sau să verifc ce am pus acolo să intre în funcție, inevitabil, alte lucruri sau setări.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Mission Control→ Hot Corners → selecteaza Desktop in coltul din stanga jos sau orice altceva pentru celelalte colturi.

Activeaza gestul trage cu trei degete pe trackpad

În versiunile mai noi ale OS X-ului, Apple a modificat poziționarea gestului disponibil pe trakpad (MacBook sau un trackpad suplimentar pentru iMac, Mac Mini sau MacPro) pentru trage cu trei degete. Gestul trage cu trei degete, așa cum îi spune și numele, îți permite foarte ușor să muți ferestrele și alt conținut folosind trei degete pe trackpad-ul Mac-ului tău. Tutorialul fiind făcut pe un iMac fără trackpad oțiunea gesturilor nu este afișată.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Accessibility → Mouse & Trackpad → Trackpad Options → click pe Enable dragging si selecteaza three finger drag.

Afiseaza Show Keyboard, Emoji, & Symbol Viewers option

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Probabil că folosirea tuturor Emoji-urilor și a altor simboluri este și ceva cu care am crescut o dată cu internetul și de aceea îmi place să le am și să le pot folosi foarte repede ori de câte ori am nevoie. Prin activarea Show Keyboard, Emoji, & Symbol Viewers caractere speciale și emoji-uri drăguțe vor fi la doar un click distanță, afișate în bara de sus. Vei putea chiar să stabilești caractere și simboluri favorite pe care să le tragi simplu într-un document sau un email pe care îl compui.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Keyboard → Keyboard → click pe Show Keyboard, Emoji, & Symbol Viewers in casuta pentru a fi afisate in bara de meniu.

Seteaza Acccesul Complet al Tastaurii pentru ‘All controls’

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Fără a schimba accesul complet al tastaturii în modul “All controls”, veu putea observa că nu vei puta folosi tasta Tab de pe tastatura Mac-ului pentru a trece prin diferite butoane sau alte active pe ecran. Standard, OS X va permite utilizatorilor să facă tab numai căsuțelor pentru introducerea textului. Foarte enervant, și cu siguranță vei dori să activezi această caracteristică cât mai repede.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Keyboard → Shortcuts → click pe butonul ce apare in dreptul All controls.

Adaugarea Unei Tastaturi Diferite

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Personal folosesc cel mai frecvent tastatura US, nu scriu cu diacritice decât atunci când scriu pe site sau compun diverse email-uri mai importante. Orișicum, e bine să ai la dispoziție la un click distanță tastatura dorită afișată în bara de meniu. Pentru aces lucru, din fereastra Keyboard bifați căsuța Show Imput menu in menu bar, iar pe butonul plus alegeți ce tastatură suplimentară aveți nevoie pentru a o avea la îndemână.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi System Preferences → Keyboard → Input  Sources→ click pe butonul plus ce apare in stanga.

Curatati Finder-ul

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Ca și setare inițială, Finder afișează hard disk-urile, hard disck-urile externe și orice alt media direct pe desktop. Probabil că nu vei vrea acest lucru, atâta timp cât fiecare dintre acestea le găsești și în fereastra Finder. Utilizează setările Finder pentru a avea un desktop frumos și curat.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi Finder → Finder Preferences → debifeaza fiecare casuta de sub Show these items on the desktop.

Adauga O Scurtatura Catre Library

screenshot de Adrian Benea/GamTech.ro

Folderul Libray îți oferă un acces rapid la tot felul de lucruri cum ar fi fișierele din Application Support, tot felul de preferințe și multe altele. Mulți utilizatori nu vor avea nevoie de aceste lucruri, dar cei mai avansați vor avea nevoie să aibă un acces rapid la acestea și din această cauză scurtătura către Library adăugată în secțiunea Favorites este foarte utilă.

Cum sa faci acest lucru: Deschizi Finder → click pe meniul Go → apesi si tii apasat tasta Option (⌥) de pe tastatura → click pe Library. 

Odată ce folderul Library este deschis, apasă pe icoana de sus din fereastră ce modifică meniul în modul coloane pentru a afișa întreaga listă și folderul Library. De acolo, drag and drop cu folderul Library în secțiunea Favorites din sidebar pentru a-i crea o scurtătură.

Doar pentru inceput…

Bineînțeles, sunt mult mai multe alte setări preferate pe care le aplic atunci când pornesc prima dată un Mac sau după o reinstalare pe curat a OS X-ului, dar după cum spuneam, acestea sunt primele 10 setări pe care le fac imediat ce am început utilizarea unui Mac. Dacă tu folosești altceva, poți lăsa un comentariu în secțiunea de mai jos despre ce setări preferi pe Mac-ul tău, sau dacă nu le știai/foloseai deja pe acestea, ce părere ai despre ele.

Ne poti urmari pe Twitter, ne poti adauga in cercul tau Google+ sau ne poti da like la pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.