Cum Sa Repari Anumite Lucruri in Mac OS X

0
912

Cum Sa Repari Anumite Lucruri in Mac OS X

Ne plac Mac-urile noastre și e foarte greu să mai renunți la ele o dată ce te-ai învățat cu binele. Dar Mac-ul nu este chiar perfect și în folosirea de zi cu zi a sistemului de operare OS X ce rulează pe orice Mac, sunt anumite supărări care ne pot pune într-o stare proastă.

Nu înseamnă că trebuie să renunțați la el sau la ideea de a vă cumpăra un astfel de produs, problemele sunt minore și au o rezolvare, fiecare dintre ele, lucru care vă va face să vă îndrăgostiți din nou de el.

Din fericire, majoritatea problemelor și supărărilor din Mac OS X sunt foarte ușor de remediat, iar în ghidul următor vă voi arătat cum să remediați unele dintre cele mai comune și iritante probleme.

dualscreen-macosx

1. Dual-screen, aranjare printr-o simpla tragere

Dacă ești suficient de norocos să lucrezi regulat cu două ecrane într-unul singur, dar ai probleme când tragi o fereastră dintr-unul în celălalt, deschide panelul Displays din aplicația System Preferences și fă un click pe tab-ul Arrangement.

Primul vostru ecran vă va fi afișat cu o bară de meniu, pe care o puteți trage către celălalt dacă doriți să retrogradați ecranul curent. Tragănd oricare din ecrane aici, vă va lăsa să vă mutați ecranul în orice parte doriți din apropierea celuilalt până la o potrivire fizică, în timp ce făcându-l pe unul mai mare sau mai mic decât celălalt va perimite ca atunci când cursorul părăsește un ecran și ajunge în celălalt, să o facă în acelați timp și în aceeași poziție.

2. Fluidizarea Spotlight

Dacă Spotlight vă va afișa prea multe rezultate, mergeți în System Preferences > Spotlight > Search Results și debifați casetele din dreptul categoriilor care nu vă interesează, excluzându-le astfel din rezultatele căutărilor.

3. Scapa de confirmarile enervante

În cazul în care o acțiune sau comandă de imeniu invocă un dialog de confirmare, apăsați și mențineți apăsată tasta Option(Alt) în timpul efectuării, sau alegeți să sară de fiecare dată peste confirmare. Astfel, dacă vreți să opriți calculatorul fără să mai fiți întrebat dacă întradevăr doriți acest lucru, apăsați și mențineți apăsată tasta Option în timp ce alegeți Shut Down din meniul Apple.

La fel procedați și cu Trash, mențineți apăsată tasta Option în timp ce alegeți Empty Trash. Pentru o golire totală și imediată a coșului folosți Ctrl-click pe Trash-ul din Dock.

window-keyboard-osx-screenshot

4. Lucreaza pe Mac cu o tastatura Windows

Dacă treci de la Windows la un Mac, poate că ai tendința de a-ți aduce perifericele de la vechiul PC cu tine, în acest caz, tastarura de la Windows s-ar putea să nu se comporte în același fel cu o tastatură echivalentă de Mac.

Poți seta și modifica tastele, cum ar fi Ctrl, Alt, și tasta de Windows, după cum dorești din aplicația System Preferences > Keyboard > Keyboard și click pe Modifier Keys.

aplicatie-implicita-screenshot

5. Aplicatia implicita

Vrei să deschizi un fișier .docx cu aplicația Pages de exemplu, dar găsești că acestea se deschid automat cu aplicația Word? Pentru a schimba aplicația implicită pentru orice tip de fișier, Ctrl-click pe un exemplu de fișier pe care vrei să îl realoci și alege Get Info (sau doar fă un click pe el, iar apoi apasă Commnad+I).

Extinde secțiunea ‘Open with’ și selectează aplicația pe care vrei să o folosești în locul celei implicite, apoi fă un click pe butonul Change All pentru a stabili aplicația dorită ca aplicație implicită pentru toate fișierele de acel tip din Mac-ul tău.

disk-utility-first-aid-screenshot

6. Erori de Aplicatii

Dacă o aplicație nu funcționează și nu ai găsit o soluție online, încearcă să repari permisiunile fișierului (pe orice OS X de la Yosemite sau mai vechi; El Capitan face acest lucru automat în timpul actualizărilor de software)

Aceste permisiuni îi spun OS X-ului care conturi au acces și la ce. Pentru a face acest lucru, deschideți Disk Utility, selectați partiția de pe hard disk și faceți un click pe First Aid, apoi Run pentru a verifica tot ceea ce trebuie să fie setat. De asemenea merită selectat hard disk-ul pe care este localizată partiția (chiar si pe El Capitan) și selectată opțiunea First Aid pentru a verifica modul în care hard disk-ul este configurat și dacă nu prezintă deteriorări.

disk-utility-screenshot1

7. Curata-ti dezordinea

Chiar și un Mac cu specificații de ultimă generație nu va avea suficientă memorie pentru a păstra toate datele pe care le arunci în el în orice moment. Prin urmare, folosește stocarea acestuia ca un punct de oprire temporară, pe scurt schimbă datele din memoria rapidă în mediul de stocare mai lent (hard disk-ul instalat în Mac pe lângă SSD, de exemplu).

În cazul în care informațiile sunt solicitate, altceva poate fi schimbat la hard disk și se citește înapoi în memoria principală (adică se transferă fișierele dorite de pe hard disk-ul secundar pe cel principal). Asigurați-vă că aveți suficient spațiu de stocare ca sistemul de operare să se joace cu el — 10%, sau cel puțin la fel de mult spațiu pe cât RAM aveți în Mac — sau veți începe să observați cum Mac-ul vostru se va mișca din ce în ce mai încet

Mențineți-l într-un mod de rulare corect prin golirea cu regularitate a coșului de gunoi (Trash) și prin arhivarea fișierelor nefolosite frecvent. Cea mai recomandată variantă este aceea de a nu menține foarte multe fișiere și date nefolositoare sau prea puțin utilizate pe hard disk-ul principal (memoria principală), ci prin transferarea acestora pe un hard disk extern.

8. Un Dock incarcat excesiv

Un Doc supraîncărcat poate duce la o găsire mai greoaie a unei aplicații. Regula după care ar trebui să trăim este aceea de a folosi în Dock doar acele aplicații la care am putea trage un fișier, ca de exemplu, Pixelmator, Photoshop sau Preview, iar celelalte să le folosim prin căutarea cu Spotlight (sau prin apăsarea Command+Shift+A când Finder este activ pentru a ne deschide direct folderul cu Aplicații și de acolo să găsim ce dorim, ori cu ajutorul aplicației Launchpad).

Pentru a înlătura o aplicație din Dock, foarte simplu, trageți de ea în sus și îi dați drumul când apare cuvântul ‘Remove’ deasupra ei.

9. Locatia implicita in Finder

În mod implicit, fereastra Finder se deschide cu o vedere spre toate fișierele (All My Files), dar dacă lucrați în mod constant într-un alt dosar acest lucru nu este neapărat cel mai bun punct de pornire.

Setați Finder astfel în cât să vă deschidă fereastra direct meniul sau folderul favorit prin deschiderea meniului Finder (din bara de sus), alegând apoi Preferences și selectând folderul dorit din meniul ‘New Finder windows show’,  din categoria General.

Ți-a plăcut acest articol? Vreți mai multe turoriale, ghiduri și ponturi(tips & tricks) despre cum să vă bucurați mai mult de device-urile voastre Apple?

Ne poti urmari pe Twitter, ne poti adauga in cercul tau Google+ sau ne poti da like la pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.