15 Ani de OS X: Evolutia Sistemului de Operare Apple Mac OS X de-a lungul anilor

Ultimele Articole

Cele Mai Bune Aplicații Gratuite iPhone pentru Munca Casnică Dedicate Copiilor și Întregii Familii

Tocmai din acest motiv am făcut această listă cu cele mai bune aplicații gratuite iPhone pentru munca casnică dedicată copiilor și chiar întregii familii.

Cum să editați parolele salvate în Portcheiul iCloud pe iPhone și iPad

În acest articol tutorial vă voi explica cum să editați parolele salvate în Protcheiul iCloud indiferent de dispozitivul iOS, iPhone sau iPad. 

Comparație Polar Grit X vs. Garmin Fenix 6 vs. Suunto 9 Baro

O comparație între cele mai cunoscute branduri și cele mai bune ceasuri fitness din lume Polar Grit X, Garmin Fenix 6 și Suunto 9 Baro

Cum să Blocați Accesul la Anumite Website-uri pe iPhone sau iPad

Dacă doriți să blocați accesul la anumite website-uri de pe un iPhone sau iPad trebuie să știți că acest lucru se face foarte simplu.
Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

15 Ani de OS X: Evolutia Sistemului de Operare Apple Mac OS X de-a lungul anilor

Acum cinsprezece ani, pe data de 24 martie 2001, Apple lansa prima versiune a sitemului de operare Mac OS X, demn de remarcat prin arhitectura sa UNIX.

- Advertisement -

OS X a fost cunoscut de-a lungul anilor pentru simplitatea lui, pentru interfața estetică, tehnologia avansată, aplicații, securitate și opțiunile accesibile. De la Finder la Spotlight, de la Dock la iCloud, OS X a fost integrat în hardware-ul Apple, precum și în dispozitivele iOS, astfel în cât utilizatorii să poată lucra și naviga cu ușurință.

OS X a devenit o indentitate și un brand atât pentru Apple cât și pentru linia de Mac-uri și a evoulat de-a lungul timpului în linii mari, în 12 versiuni, luând chiar anumite forme de la sistemul de operare mobil Apple iOS.

În cele ce urmează, facem o trecere în revistă a tuturor versiunilor sistemului de operare OS X, un progres al sistemului încă de la lansarea sa din 2001 și până la cel lansat în septembrie 2015.

1. Cheetah

Cheetah-OSX

Prima versiune majoră a OS X-ului lansată de Apple a fost cunoscută sub numele de Cheetah. Aceasta a fost o modificare majoră față de versiunea anterioară Mac OS 9, clasicul sistem de operare Apple.

Anunțat în anul 2000 la Macworld Expo în San Francisco, Mac OS X 10.0 a introdus noua interfață pentru utilizator Aqua, arătând noile bare pentru titluri cu un aspect metalic, butoanele viu colorate pentru ferestre și pictograme foto-realiste. OS X Cheetah a debutat de asemenea cu un dock care dă și astăzi un aspect modern și o apariție notabilă Mac-urilor din zilele noatre. Pe lângă aceste detalii grafice, Cheetah aducea aplicații incluse ca Mail, Address Book sau TextEdit.


2. Puma

Puma-OSX

OS X Puma a fost anunțat în 2001 în cadrul Macworld Expo din New York. Aducea câteva caracteristici importante, ca navigarea mult mai rapidă prin meniuri și diferite opțiuni configurabile, cum ar fi un Dock care poate fi mutat și un nou sistem de meniuri pe bară, cu control pentru volum, baterie și acces la AirPort. De asemenea, o dată cu trecerea la OS X 10.1 a fost lansat și iTunes, care aducea capabilități de scriere a unui CD, playback pentru DVD și suport pentru camere foto digitale și playere MP3.


3. Jaguar

Jaguar-OSX

- Advertisement -

Chiar dacă și versiunea anterioară de OS X avea un nume de animal pradă din junglă, acesta nu a fost folosit ca scop de merketing, până când a fost lansat OS X Jaguar. Anunțat ca de obicei la Macworld Expo în 2002, acesta aducea o aplicație de Mail actualizată, care plasa Spam-ul într-un folder dedicat, Junk. Totodată, OS X Jaguar aducea o aplicație de instant messaging numită iChat, dezvoltată astfel în cât să poată fi integrat serviciul AOL Instant Messenger. În plus, Finder oferea acum o căutare mult mai rafinată, iar pentru prima dată era permis accesul universal și permitea utilizatorilor să mărească conținutul pe ecran sau să deschidă aplicațiile prin dictare vocală.


4. Panther

Panther-OSX

În 2003, la WWDC, Apple anunța noua versiune de OS X ce urma să primească numele de Panther. Acesta includea Exposé, o caracteristică importantă care permitea utilizatorilor să vadă instantaneu toate ferestrele deschise într-una singură, să vadă doar ferestrele programului curent sau să vadă doar fișierele de pe desktop. iChat lăsa acum utilizatorii să comunice și prin conținut video și audio, pe lângă cel text, bineînțeles, iar Safari devenea browser-ul implicit pentru Mac-uri, după ce Microsoft renunța la suportul pentru Internet Explorer pentru Mac.

OS X 10.3 aducea FileVault pentru criptarea datelor de pe unitățile hard drive cu chei de 128-biți; o aplicație Apple simplificată pentru gestionarea fonturilor de sistem numită Font Book; Xcode, o unealtă Apple pentru dezvoltatorii de aplicații pentru Mac; și un Finder reînnoit cu o bară laterală pentru acces rapid la unitățile de disk, rețele și foldere.


5. Tiger

Tiger-OSX

OS X Tiger a fost introdus la WWDC în 2004. Acesta includea un client universal pentru căutare ce se numea Spotlight și care oferea utilizatorilor posibilitatea de a căuta prin întreg sistemul lor, de la fișierele din bara de meniu, email-uri, contacte, imagini, calendar și aplicații. Aducea și Dashboard, pentru widget-uri ce indicau vremea, informații despre zboruri, acțiuni și multe altele. Safari era înbunătățit cu feed RSS, iar iChat suporta acum până la patru participanți într-o conferință video sau până la 10 într-una audio.

OS X 10.4 aducea și Automator, o aplicație automată pentru sarcini și fluxuri de lucru cum ar fi redenumirea unui grup mare de fișiere sau redimensionarea unui numar foarte mare de imagini. VoiceOver, o interfață de acces care oferea opțiuni de mărire, control al tastaturii și descrieri vorbite în limba engleză a tot ce se întâmplă pe ecranul Mac-ului, toate acestea erau introduse în OS X Tiger.

OS X Tiger devenea primul OS care suporta arhitectura Apple-Intel după tranziția Apple către procesoarele Intel x86 și devenea versiunea de Mac OS X cu cea mai lungă perioadă de rulare, înaintea lansării OS X Leopard 30 de luni mai târziu.


6. Leopard

Leopard-OSX

Apple introducea OS X Leopard cu ocazia WWDC din 2006, devenind un moment de redefinire a software-ului lor, deoarece a fost observat ca “cel mai mare update pentru OS X.” Aceasta conținea un aspect modernizat tri-dimensional pentru Dock, cu un efect de oglindă, o bară de meniu semi-transparentă, umbre mai mari pentru ferestrele active și pictograme noi de înaltă rezoluție.

OS X 10.5 aducea Stacks, o caracteristică de grupare care afișa fișierele într-un stil “fan” sau “grid” în folderele din Dock. Un Finder actualizat, care încorpora un efect vizual petru interfața de navigare numit Cover Flow, ce a putut fi văzut prima dată în iTunes, pe iPhone și pe iPod touch. Quick Look era ceva nou și permitea un preview pentru elemente printr-o simplă apăsare a tastei space. De asemenea, Spaces, un mod de grupare a ferestrelor aplicațiilor pe mai mult de un desktop virtual; Time Machine, o unealtă pentru backup automat ce oferea utilizatorilor posibilitate de a-și restaura fișierele șterse; Boot Camp, un client software Apple destinat rularării sistemului de operare Microsoft Windows într-un mod nativ pe orice Mac.

O dată cu lansarea carcasei de aluminiu unibody pentru MacBook și MacBook Air cu un trackpad multi-touch, OS X Leopard suporta neoficial gesturi multi-touch.


7. Snow Leopard

Snow-Leopard-OSX

OS X Snow Leopard era introdus în 2009, tot în cadrul WWDC, și pentru prima dată utilizatorii puteau să cumpere această versiune pentru un preț mai mult decât accesibil, de doar 29 de dolari. Actualizarea adusă vechiului Leopard venea cu aplicații rescrise de Apple pe 64-biți. Pe lângă acest lucru, o nouă metodă dezvoltată pentru developerii de aplicații numită Grand Central Dispatch, era oferită pentru a putea scrie aplicații ce să beneficieze de avantajul procesoarelor multicore; OpenCL, un standard bazat pe limbajul de programare C, permitea dezvoltatorilor să acceseze puterea GPU-ului pentru sarcini care merg dincolo de grafică.

OS X 10.6 a fost construit pe baza vechiului sistem de operare (de aici și numele), cu îmbunătățiri suplimentare, ca scoaterea mai rapidă a unui CD sau DVD din unitatea optică, un backup prin Time Machine mult mai rapid, cât și o pornire și o oprirea a sistemului mai rapidă și o instalare a sistemului de operare mult mai scurtă. OS X Snow Leopard este semnificativ mai mic decât OS X Leopard, eliberând un spațiu de 7 GB pe hard disk-ul Mac-ului. Totodadă OS X Snow Leopard a fost primul sistem de operare construit pentru Intel-only și a fost cel de-al doilea cel mai longegiv sistem de operare Apple, după OS X Tiger. Nu în ultimul rând, a fost ultima versiune ce a mai necesitat un disc fizic după introducerea Mac App Sotre, o dată cu actualizarea Snow Leopard 10.6.6.


8. Lion

Lion-OSX

Apple a introdus OS X Lion cu ocazia unui eveniment special intitulat “Back to the Mac.” Acesta suporta acum oficial gesturile multi-touch, cu noi gesturi adăugate și răspunsuri ca, scrolling-ul rubber-band, zoom pe pagină sau pe imagini și glisare pentru modul full screen. Aplicațiile puteau fi acum trecute în full screen pentru prima dată, iar introducerea Mission Control, combinată cu Exposé, Dashboard, Spaces și aplicațiile în full screen, ofereau utilizatorilor un singur spațiu prin care navigau și rulau totul pe Mac-ul lor.

OS X 10.7 a adus multe schimbări făcute în iOS, ca un ecran ușor de navigat pentru aplicațiile instalate — Launchpad — și un nou scrollbar mai subțire, gri, care dispărea atunci când nu era folosit. OS X Lion mai includea și suport pentru Mac App Store, introdus o dată cu OS X 10.6.6. Alte îmbuntățiri aduse includeau, Resume, care permiteau aplicațiilor să se redeschidă dacă erau închise și Auto Save.


9. Mountain Lion

Mountain Lion

În 2012, în cadrul WWDC era prezentat de Apple OS X Mountain Lion și tot de atunci se renunța la prefixul “Mac”, ori de câte ori se făcea referirea la OS X pe siteul propriu Apple. Era introdus iCloud, care sincroniza mail-urile, calendarele, contactele, memento-urile, documentele, notițele și multe altele, dintre un Mac, un iPad, un iPhone și un iPod touch. Aplicații ce erau realizate pentru dispozitivele cu iOS erau aduse acum pe OS X Mountain LionReminders, Notes și Messages, care aducea iMessage pentru Mac pentru prima dată; Notification Center alerta utilizatorii când primeau un mail nou, un mesaj, o notă din calendar sau o nouă actualizare de software. Dictation convertea cuvintele în text, iar un nou buton Sharing permitea împartășirea fotografiilor, videoclipurilor, fișierelor și a link-urilor prin Mail, Messages și AirDrop.

OS X 10.8 integra Facebook și Twitter astfel că utilizatorii își puteau seta și administra conturile lor direct din System Preferences. AirPlay Mirroring activa o metodă rapidă de partajare de pe un Mac pe un Apple TV, iar Game Center aducea jocurile de pe iOS pe Mac. În cele din urmă, Gatekeeper a ajutat prin protejarea utilizatorilor care încercau să descarce și să instaleze software infectat pe Mac-urile lor, prin permiterea instalării aplicațiilor doar din Mac App Store și din alte surse identificate ca și sigure. Software-ul devenea din ce în ce mai accesibil pentru toată lumea, ajungând acum la un preț modic de doar 19,99 dolar.


 10. Mavericks

15 Ani de OS X: Evolutia Sistemului de Operare Apple Mac OS X de-a lungul anilor

Apple introducea OS X Mavericks în 2013 la WWDC. Erau înlocuite numele felinelor cu numele anumitor locuri populare din statul California, statul de origine al companiei Apple; astfel, Mavericks a fost numit după un loc de surfing foarte popular.

OS X 10.9 introducea iBooks de pe iPad, Maps de pe iOS care permitea utilizatorilor să își trimită direcțiile și locațiile de pe Mac-ul pesronal direct către iPhone-ul lor, și Tags, o nouă metodă de organizare a fișierelor prin etichetarea acestora prin culori sau prin anumite convenții de denumire.

Sistemul iCloud Keychain stoca, cripta și adăuga automat parolele, iar Finder suporta acum navigarea prin file pentru productivitate și suport pentru lucrul pe mai multe ecrane, cu bare de meniu și dock. Notification Center oferea utilizatorilor posibilitatea de a interacționa cu alertele, ca de exemplu, puteai răspunde unui iMessage direct.  Și pictogramele au fost redesenate, dublându-și mărimea pentru noile MacBook Pro-uri cu ecrane Retina.

Pentru prima dată în istoria OS X-ului, utilizatorii de Mac puteau să se bucure de avantajul ultimei versiuni de Mac OS X, Mavericks, gratuit.


11. Yosemite

15 Ani de OS X: Evolutia Sistemului de Operare Apple Mac OS X de-a lungul anilor

OS X Yosemite era prezentat de Apple cu ocazia WWDC 2014. Penru a se potrivi cu design-ul lui iOS 7, OS X Yosemite a lăsat deoparte interfața ce era acum atât de populară și care era folosită de mai bine de 10 ani. Această actualizare includea un nou design grafic, cu efecte translucide neclare, un Dock bi-dimensional care reiterează cu cel folosit în OS X Tiger, pictograme actualizate, cu scheme de culoari închise și deschise, iar pentru prima dată a fost înlocuit sistemul typeface de la Lucida Grande la Helvetica Neue. Cu Continuity, Mac-urile puteau acum primi și efectua apeluri printr-un iPhone ce era conectat la aceeași rețea Wi-Fi. Mac-urile puteau trimite și primi mesaje text (SMS), iar iCloud sincroniza toate iMessage-urile și mesajele text dintre un Mac și un dispozitiv iOS.

OS X 10.10 includea și Handoff, care permitea utilizatorilor să scrie un email sau să navigheze pe Safari în timp ce trece de la un Mac la un iPhone sau iPad și vice versa. Noua aplicație Photos înlocuia iPhoto și integra acum fotografiile din iCloud și de la orice alt dispozitiv cu iOS într-un singur loc. Aplicația Mail permite marcarea atașamentelor direct din aplicație, iar Mail Drop permite utilizatorilor să trimită fișiere mari (până la 5GB) fără să ne facem griji de limitările clientului de email. În cele din urmă, iCloud Drive permite utilizatorilor să stocheze toate tipurile de fișiere într-un singur loc și să le acceseze de pe orice dispozitiv.


12. El Capitan

15 Ani de OS X: Evolutia Sistemului de Operare Apple Mac OS X de-a lungul anilor

OS X El Capitan a fost anunțat în cadrul conferinței WWDC din 2015. Acesta îmbunătățește design-ul și gradul de utilizare față de OS X Yosemite, cu îmbunătățiri de performanță și securitate. Caracteristicile noi aduse în El Capitan includ Split View, care plasează două aplicații sau ferestre web una lângă cealaltă; un Mission Control simplificat, care face mai ușoară vizualizarea tuturor ferestrelor deschise într-un singur loc; un Spotlight mult mai deștept care acum afișează și rezultate pentru vreme, sport, acțiuni, web, video și direcții prin Maps și poate livra informații folosind un limbaj natural; o aplicație Maps împrospătată care include acum informații din transportul public (din păcate nu funcționează în România); Metal, o nouă tehnologie grafică de bază care oferă acum un acces aproape direct aplicațiilor și jocurilor la procesorul grafic al Mac-ului, pentru o mai bună performanță; suport pentru gesturile Multi-Touch; și îmbunătățiri de performanță la nivel de sistem pentru a îmbunătăți capacitatea de reacție și eficiența atunci când se utilizează aplicații. Un nou font numit San Francisco folosit pe dispoitivile iOS care rulează pe iOS 9.

Cel mai important, OS X 10.11 a fost disponibil pentru toți utilizatorii de OS X, gratuit.

Citește și:

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

iPhone Dezactivat. Conectare la iTunes: Cum Sa Rezolvi Aceasta Problema

Un telefon iPhone poate să intre în modul iPhone Dezactivat — conectare la iTunes din mai multe motive, și de cele mai multe ori

iPhone-ul meu nu se încarcă! Află motivul și rezolvă problema.

Ai pus iPhone-ul la încărcat în încărcător sau în computer și acesta nu s-a încărcat? Atunci când un iPhone nu se încarcă, înseamnă că există o problemă

iPhone-ul Meu Nu Mai Pornește! Află Motivul și Rezolvă Problema.

Determinați motivul pentru care iPhone-ul nu vrea să mai pornească și vă voi explica cum puteți repara un iPhone care nu vrea să mai pornească.

iPhone Blocat pe Logo-ul Apple? Rezolvarea o Găsiți Aici!

Totul a fost bine până când într-o zi iPhone-ul tău s-a restartat și a rămas blocat pe un ecran negru și tot ce mai afișa era logo-ul Apple.

Cele Mai Bune Aplicatii de Bicicleta pentru iPhone si Android

În cele ce urmează facem o listă, nu neapărat un top, al celor mai utile aplicații pentru bicicletă. Acestea sunt aplicații care sunt compatibile cu iOS
- Advertisement -

Pe Aceeași Temă