13 Lucruri pe care le poate face Mac-ul tau

Ultimele Articole

Cum Să Opriți Deschiderea Automată a Aplicațiilor Mac la Pornire sau Autentificare

Dacă doriți să opriți deschiderea automată a aplicațiilor Mac la pornire sau autentificare există două posibilități prin care se poate face acest lucru.

Cele Mai Bune Aplicații Gratuite iPhone pentru Munca Casnică Dedicate Copiilor și Întregii Familii

Tocmai din acest motiv am făcut această listă cu cele mai bune aplicații gratuite iPhone pentru munca casnică dedicată copiilor și chiar întregii familii.

Cum să editați parolele salvate în Portcheiul iCloud pe iPhone și iPad

În acest articol tutorial vă voi explica cum să editați parolele salvate în Protcheiul iCloud indiferent de dispozitivul iOS, iPhone sau iPad. 

Comparație Polar Grit X vs. Garmin Fenix 6 vs. Suunto 9 Baro

O comparație între cele mai cunoscute branduri și cele mai bune ceasuri fitness din lume Polar Grit X, Garmin Fenix 6 și Suunto 9 Baro
Adrian Beneahttp://adrianbenea.ro
Utilizator de macOS si iOS de peste 10 ani. Scriu majoritatea tutorialelor pentru rezolvarea diferitelor probleme apărute pe un iPhone, iPad sau Mac pentru că m-am confruntat cu ele în toți acești ani. Pasiunea mea este ciclismul pe care îl practic de o viața—ciclist de șosea din 2016. Fotograf și pescar - coarse fishing & fly fishing.

13 Lucruri pe care le poate face Mac-ul tau

Se spune că folosim din creierul nostru doar un procent foarte mic la capacitate maximă. Cam același lucru se întâmplă și cu Mac-urile noastre, din păcate. Aceste minunate mașinării, chiar și cele mai vechi dintre ele, funcționează extrem de bine și bat la multe capitole modele de top de pc-uri ce rulează Windows.

- Advertisement -

Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea, folosesc Mac-ul meu la potențialul maxim și nu ești șigur că știi toate micile trucuri ce pot fi făcute de aceste computere, vă prezint în cele ce urmează 13 lucruri pe care poate le-ai uitat, sau poate nici nu ai știut că Mac-ul tău le poate face.

1. Dictatul offline

Atât El Capitan cât și OS X Yosemite suportă dictatul offline (Mountain Lion sau versiunile mai vechi ale OS X-ului au nevoie de conexiune la internet). Înainte de a folosi acest mod de dictare, vamac-dictation trebui să descărcați un pachet suplimentar de date, care, pentru utilizatorii de limba română are un total de 640MB.

Pentru a descărca acest pachet, selectați pachetul de limbă dorită și activați Enhance Dictation pentru a începe descărcarea. După ce acesta s-a descărcat, apăsați pe tasta FN de la tastatură de două ori pentru a porni dictarea și a vă bucură de acest avantaj.

Notă: O mare parte din acest articol a fost scris prin această metodă.

2. Tasteaza mai usor caracterele si simbolurile speciale

Probabil că deja știi ca atunci când ții apăsat tastele Option, Ctrl sau Shift împreună cu anumite taste, acestea vor tasta caractere și simboluri speciale, dar multe fonturi includ caractere care nu sunt accesibile în acest mod. Pentru a le găsi mai ușor, adaugați Character Viewer barei de meniu prin deschiderea meniului Keyboard din System Preferences, apoi click pe tabul Keyboard, iar mai apoi bifați căsuța ce afișează ‘Show Keyboard, Emoji & Symbol Viewers in menu bar’.

Faceți click pe iconița din bara de meniu și alegeți ‘Show Emoji & Symbols’, alegeți caracterul sau simbolul pe care doriți să îl folosiți și trageți-l în documentul pe care îl scrieți sau cu un dublu click acesta se va poziționa automat acolo unde indică cursorul.

3. Impartaseste munca cu device-urile tale iOS

Dacă folosești un iPhone sau un iPad ce are cel puțin versiunea iOS 8 instalată și un Mac ce are instalat OS X Yosemite sau El Capitan, poți să te bucuri de avantajul de a înmâna sarcinile între oricare dintre dispozitivele tale, atâta timp cât sunt conectate la același cont iCloud. Pe Mac, o iconiță apare în stânga Dock-ului, gata de a fi acționată, în timp ce pe iOS dacă este blocat, în partea stânga jos va apărea o iconiță ce va indica o acțiune în desfășurare, iar dacă este deblocat atunci în meniul app switcher apare o fereastră pregătită de a fi acționată.

Acest avantaj, Handoff, are nevoie de un Mac compatibil și de un device iOS comatibil. Poți verifica dacă dispui de un Mac sau un iPhone/iPad combaptibil în această listă. Pentru a activa Handoff, trebuie să mergi în System Preferences > General unde se bifează căsuța ‘Allow Handoff between this Mac and your iCloud devices’, iar în iOS mergi în Settings > General > Handoff & Suggested Apps.

4. Schimbarea directiei scroll-ului

Odată cu OS X Lion se introducea ‘natural scrolling’, care derulează conținutul urmând direcția mișcării degetului pe mouse sau trackpad. Este fosarte logică și naturală această mișcare, dar dacă treci de la Windows sau Linux la OS X, probabil că ai vrea să schimbi modul direcției scroll-ului astfel în cât să se potrivească cu ce ești deja obișnuit.

- Advertisement -

Pentru a schimba această setare, click pe icoana Mouse sau Trackpad din System Preferences și debifează ‘Scroll direction: natural’.

osx-dashboard-panel

5. Restabiliti Tabloul de Bord (Dashboard)

Dashboard-ul nu este o necesitate sau un lucru pe care să îl folosești intens, dar e bine să ști că există acolo. În cazul în care el nu mai apare și vrei ca să îl ai la dispoziție pentru anumite activități, poți oricând să îl restabilești prin deschiderea meniului Mission Control în System Preferences și pornind opțiunea Dashboard.

wi-fi-menubar-osx

6. Deschideti Meniurile Ascunse

Probabil că ști că atunci când faci click pe pictogramele ce apar în dreapta barei de meniu poți trage în jos volumul de meniu, de exemplu, sau poți să schimbi rețelele Wi-Fi, dar mă gândesc că nu ai știut că dacă faci același lucru apăsând și tasta Option se vor deschide mult mai multe opțiuni și informații ascunse?

Apasă Option și Click pe iconița Bluetooth de exemplu, și vei putea cedea adresele MAC ale dispozitivelor conectate și poți crea un raport de diagnosticare pentru a ajuta la investigarea problemelor; dacă faceți același lucru pe icoana de volulm, aceasta vă va permite să redirecționați ieșierea la difuzoarele alternative; același lucru pe pictograma Wi-Fi vă arată o serie de informații despre viteza conexiunii, despre canale și așa mai departe. Dacă acționați tasta Option și apoi click pe pictograma Notification Center, veți activa și dezactiva modul Do Not Disturb.

7. Apasa pe Trackpad

La Trackpad-urile de pe MacBook-uri sau la Trackpad-urile atașate unui MacMini sau iMac, by default, este selectat modul fizic de apăsare pentru a acționa utilizatorul din fereastra de login. Dacă însă dorești să fii mai blând, poți schimba acest lucru printr-o apăsare silențioasă. Pentru a schimba modul de acționare al Trackpad-ului trebuie să deschizi meniul Trackpad din System Preferences și să bifezi căsuța din Tap to click din tabul Point & Click.

dock-settings-osx

8. Repozitioneaza Dock-ul

Despre acest lucru am mai discutat și în articolul cu cele 10 sfaturi pentru utilizatorii noi de OS X, dar merită din nou menționat, pentru că nu tuturor utilizatorilor, noi sau vechi, le place modul în care este așezat Dock-ul by default. Sunt unele aplicații care te notifică în modul în care o fereastră pop up apare din partea de jos, Google Hangouts, de exemplu. Nu cred că vrei să riști să acționezi ceva neintenționat.

Poți orișicând să repoziționezi Doc-ul din System Preferences sau mai simplu, prin acționarea tastei Ctrl+click pe linia despărțitoare din Dock și poți să îl muți pe stânga sau dreapta foarte repede.

9. Modifica Aplicatiile Implicite

Nu îți place Safari? Atunci nu îl folosi. Dacă vrei să schimbi browserul implicit, este foarte ușor: deschizi System Preferences, faci click pe General și alegi din listă unul din browserele instalate pe default-web-browser-osxMac-ul tău. Dacă vreți să folosiți altă aplicație pentru a email și nu cea implicită, deschideți Mail app, apoi de pe bara din stânga sus acționați butonul Mail și apoi Preferences, iar din tabul General alegeți o altă aplicație pe care a-ți instalat-o în prealabil.

Nu puteți specifica un serviciu webmail în locul unei aplicații, dar dacă vă place Gmail, puteți instala o aplicație gratuită din Mac App Store, ca Go for Gmail, de exemplu.

Pentru a schimba aplicația standard de mesaj, procedați la fel. Deschideți Messages app, apoi din Preferences > General selectați din listă o altă aplicație instalată în prealabil.

10. Cum Faci un Screenshot Ecranului

Pentru a face un screenshot ecranului trebuie să menții apăsate tastele Command+Shift+3. Dacă dorești să prinzi doar o anumită zonă din ecran atunci trebuie să apeși tastele Command+Shift+4 și apoi să selectezi cu cursorul mouse-ului zona dorită. Imaginea va fi capturată imediat ce ai dat drumul cursorului sau tastelor.

Pentru a captura o fereastră, apasă Command+Shift+4 urmată de tasta Space, după care click pe butonul mouse-ului.

11. Force Quit sau Inchidere Fortata

Dacă o aplicație pur și simplu se blochează, îngheață, deschizi fereastra Force Quit prin apăsarea tastelor Option+Command+Esc. Selectezi din listă aplicația care nu răspunde comenzilor și apoi apeși butonul Force Quit. Dacă știi sigur care aplicație îți crează probleme, poți să ții apăsate tastele Option+Command și apoi poți să dai un click dreapta pe pictograma din Dock specifică aplicației și să alegi Force Quit.

12. Schimba Spatiile de Lucru

Poți muta aplicațiile dintr-un spațiu de lucru într-un alt spațiu de lucru prin apăsarea apăsarea pictogramei Mission Control sau prin apăsarea tastei F3, lucru care duce la micșorarea ferestelor, de unde le puteți trage mai ușor spre un spațiu sau altul de lucru.

Dacă vreți doar să mutați un spațiu din stânga spre dreapta sau invers, este mult mai simplu, pentru că doar mutați ferestrele din bara afișată în Mission Control.

13. Variatii de Volum

În cazul în care nu a-ți bifat căsuța ‘Play feedback when volume is changed’ din setările de sunet, apăsați și mențineți apăsată tasta Shift în timp ce acționați tastele de volum de pe tastatură. Acestă combinație va oferi o previzualizare a intesității volumului.

Apăsând Shift+Option și tastele de sunet, veți putea aduce modificări mult mai mici sau mai mari asupra volumului decât de obicei.

Acestea au fost cele 13 lucruri, sau mici trucuri pe care poate le-ai uitat, sau poate nici nu ai știut că Mac-ul tău le poate face. Dacă ți-a plăcut articolul și vrei mai multe astfel de turoriale, ponturi și multe altele nu uita să te abonezi paginii de Facebook sau să dai subscribe jos în secțiunea News Letter.

Ne poți urmări pe Twitter, ne poți adăuga în cercul tău Google+ sau ne poți da like la pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile din diferitele domenii prezentate pe GamTech.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -

Recomandările Noastre

iPhone Dezactivat. Conectare la iTunes: Cum Sa Rezolvi Aceasta Problema

Un telefon iPhone poate să intre în modul iPhone Dezactivat — conectare la iTunes din mai multe motive, și de cele mai multe ori

iPhone-ul meu nu se încarcă! Află motivul și rezolvă problema.

Ai pus iPhone-ul la încărcat în încărcător sau în computer și acesta nu s-a încărcat? Atunci când un iPhone nu se încarcă, înseamnă că există o problemă

iPhone-ul Meu Nu Mai Pornește! Află Motivul și Rezolvă Problema.

Determinați motivul pentru care iPhone-ul nu vrea să mai pornească și vă voi explica cum puteți repara un iPhone care nu vrea să mai pornească.

iPhone Blocat pe Logo-ul Apple? Rezolvarea o Găsiți Aici!

Totul a fost bine până când într-o zi iPhone-ul tău s-a restartat și a rămas blocat pe un ecran negru și tot ce mai afișa era logo-ul Apple.

Cele Mai Bune Aplicatii de Bicicleta pentru iPhone si Android

În cele ce urmează facem o listă, nu neapărat un top, al celor mai utile aplicații pentru bicicletă. Acestea sunt aplicații care sunt compatibile cu iOS
- Advertisement -

Pe Aceeași Temă